Rekonstruksjonen av angrepet viser hvor kniven traff politibetjent Ronnie Fiskvik. Kragen på jakka reddet ham.

Vil ikke kreve kuttbeskyttelse i ny jakke

Det blir ikke krav til innebygget beskyttelse mot kniv og andre skarpe gjenstander i den nye politijakken, bekrefter POD.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år kunne Politiforum fortelle om politibetjenten Ronnie Fiskvik som ble forsøkt knivstukket på jobben.

På grunn av kulden hadde han brettet opp jakkekragen. Det reddet ham fra å få kniven i halsen.

Snart skal politiets nye T2-jakke ut på anbud. Men POD bekrefter nå at kuttbeskyttelse ikke blir et krav til skinnjakkens erstatter.

Var en del av vurderinga

I juli sa Jørn Schjelderup i Beredskapsseksjonen i Politidirektoratet (POD) til Politiforum at POD ville ta med seg innspillet om beskyttelse mot kutt og stikk inn i dialogen rundt den nye politijakken.

– Vi er opptatt av at våre mannskaper skal unngå skader når de er i tjeneste. Vi vil derfor ta dette med oss i vår dialog med Politiets Fellestjenester, sa Schjelderup.

Politiets Fellestjenester regner med at jakken legges ut på anbud om kort tid. I anbudet ligger det ved en kravliste over funksjoner politiet krever av en ny politijakke. Nå har POD konkludert med at kuttbeskyttelse i nye jakker ikke blir et av disse kravene, forteller Morten Andersen i POD.

– Det er gjort en vurdering angående kuttbeskyttelse i det pågående prosjektet om nye jakker, sier Andersen.

Gjør plagget lite funksjonelt

Ifølge Andersen vil kuttbeskyttelse gjøre resten av jakken, som forventes å være klar om to år, dårligere.

– Dersom det skal innføres kuttbeskyttelse vil dette forringe plaggets tekniske egenskaper, samtidig som brukerkomforten reduseres. Plagget blir stivere og tyngre, forteller Andersen.

Dessuten blir det problemer dersom løsningen til ny jakke vil bestå av flere plagg.

– Da vil man måtte ha kuttbeskyttelse på alle de plaggene som kan benyttes som separate uniformsplagg. Å ha flere lag kuttbeskyttelse over hverandre hadde gjort jakkekonseptet lite funskjonelt.

Det vil være dumt å legge inn krav om beskyttelse nå, mener Andersen.

– En endring på konseptet nå, vil medføre at leveranse av nye jakker blir forsinket.

Overrasket over avgjørelsen

Audun Buseth, hovedverneombud i politi- og lennsmannsetaten, sier til Politiforum at han er overrasket over at det er tatt en avgjørelse om kuttbeskyttelse.

– Jeg er overraska over at den vurderinga skal være tatt, for den har ikke jeg hørt noe om. Så mitt inntrykk er at vinduet fortsatt er åpent for kuttbeskyttelse, og jeg forventer at det fortsatt skal være åpent, sier Buseth.

Han sier imidlertid at han ikke er skråsikker på om det er riktig å bygge inn kuttbeskyttelse i selve jakken.

– Hvis konsekvensene av kuttbeskyttelse er at det forringer jakka og forsinker prosessen, som Andersen sier, så er det uheldig å stoppe opp nå for å kreve beskyttelse i jakka. Jeg er heller ikke sikker på at det er riktig måte å beskytte mot kutt på. Men det er en fordel at kuttbeskyttelse vurderes ordentlig når man skal skaffe jakker for 10-15 år framover og jakkene trolig vil ha materiell som beskytter dårligere enn den gamle skinnjakka, mener hovedverneombudet.

Derfor håper han at muligheten ikke er stengt for kuttbeskyttelse, selv om det ikke stilles som et krav til de nye jakkene.

– Det er viktig å ikke lukke muligheten. Det bør være en mulighet for kuttbeskyttelse når anbudet er ute, dersom man ser at det er innbyggingsbehov. Det er brukerinvolveringa som er viktigst for å få en god jakke, avslutter Buseth.

Powered by Labrador CMS