Vil endre praksis

Politibetjent Frode Kleven holdt selv på å bli drept. Han tar et oppgjør med aksepten for at politifolk må regne med å bli skadet på jobben.

Publisert Sist oppdatert

Den erfarne politimannen fra Sandnes politistasjon har 15 års operativ tjeneste bak seg, derav 12 år i Utrykningsenheten. Han er godkjent skarpskytter og instruktør i bruk av pepperspray.

– Jeg innrømmer glatt at hendelsen har satt sine spor. Det var særlig følelsen av maktesløshet som var ille. Vi var jo der som politi. Da skal vi ta kontroll over situasjonen slik at andre og vi selv ikke blir skadet. Til fots som vi var, var det lite å få gjort med batong og en boks pepperspray, sier Kleven.

Han forteller at han tenkte: «Nå blir jeg drept», da bilen kom i mot han. Selv fikk han kastet seg tilside i siste liten, og unngikk å bli truffet med minste mulige margin. Deretter så han to av kollegene bli kastet i været av bilen.

Lot følelsene jobbe

Alle på dette oppdraget hadde en følelse av å bli «jaktet» på.

– Jeg fikk mange tanker og følelser etterpå. I stedet for å avfeie tankene, ble de bearbeidet. Jeg tillot meg å kjenne på hva dette gjorde med meg. Som politi er vi flinke til å jobbe med selve oppdragsløsning, og ikke så flinke på å bearbeide egne tanker og følelser, sier Kleven, og fortsetter:

– Følelsen da jeg selv trodde jeg skulle bli drept var sterk, følelsen da jeg trodde jeg så kollegaene bli drept var overveldende. Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle komme sterkere ut av denne hendelsen, men måtte bruke tid på prosessen.

Han legger ikke skjul på at han fikk en tøff tid i etterkant.

– Følelser påvirket meg på mange måter. Jeg ble litt apatisk hjemme. Ekteskapet ble utsatt for prøvelser, og jeg fikk ikke sove. Min situasjon gikk ut over hele familien. Det var ekstra tungt å se at jeg var en belastning for familien når jeg ikke kunne følge opp barna, sier han.

Politibetjenten hadde flere ganger etter denne hendelsen tanker om å slutte i etaten og finne noe annet å gjøre. Risikoen ved jobben spilte inn.

Roser kolleger

Kleven ble sykmeldt i syv uker på grunn av knivkutt og operasjon av menisken. Han vet ennå ikke om kneet blir bra, og kunne gått i aktiv sykemelding hvis han ville. Da han var sykemeldt hjemme, kom kollegene hjem til Kleven.

– De kom hjem og luftet meg, de fikk meg ut. Det satte jeg stor pris på, sier han.

– Oppreisningserstatningen betyr lite opp i alt som skjedde, men det viser at det er grenser for hvor mye vi som politi skal kunne utsettes for, selv om det er risiko i yrket, fortsetter Kleven, og viser til at skade-

potensialet var stort, og at jobben de gjorde medførte fysiske, mentale og sosiale aspekter.

Powered by Labrador CMS