Lokallagslederen i PF Rogaland, Erlend Bjørnestad, trives aller best hjemme på politihuset i Stavanger.

– Vi må gi medlemmene det de vil ha

Lokallagslederen i Rogaland er klar på én ting: Det er viktigst å være nær medlemmene sine.

Publisert Sist oppdatert

– Erlend! Eg må berre få sei deg at det var eit sabla kjekt årsmøte. I dag har me bare sotte og snakt og snakt og snakt!

Et av de eldre medlemmene i lokallaget til PF i Rogaland griper tak armen til lokallagsleder Erlend Bjørnestad. Stemningen i korridorene på politihuset i Stavanger er god morgenen etter at lokallagets årsmøte varte til over midnatt.

Kun noen få av årsmøtene i lokallagene til Politiets Fellesforbund gjenstår. Under årsmøtet til PF Rogaland møtte minst 220 personer opp til en helaften som ikke bare bestod av beretninger og valg, men også av foredrag med en politikjendis, lovnader om høyere lønn fra politimesteren og trylleshow.

– Jeg har jobba mye med hvordan man kan skape engasjement. Derfor har vi også fokusert på et program på årsmøtet som appellerer. Årsmøtet er den beste pekepinnen på om folk er med eller ikke, sier Bjørnestad.

– Folk tenker mer på seg selv

Det gode oppmøtet på årsmøtet kommer ikke av seg selv. Bjørnestad mener vedtekter og formaliteter ikke lenger er nok for å engasjere de store delene av medlemsmassen.

– Man må tilby noe til medlemmene. Gi dem informasjonen de trenger. Hvis folk er stolte over jobben sin, så lurer de på hva mulighetene er og hva som skjer framover. Og på årsmøtet skal vi være aktuelle med informasjon om bevæpning, reform og lønn, sier Bjørnestad.

Å være på ballen, å tilby god mat i fine lokaler og å hente inn foredragsholdere er med på å gjøre årsmøtet, og ikke bare de lokale lønnsforhandlingene, viktig for folk, håper han.

– Trenden er at det er vanskeligere å få tillitsvalgte. Det er ikke veldig enkelt å drive fagforening, og spesielt ikke å få folk til å forholde seg til fagforeninga som en helhet.

Slik har fagforeningsarbeidet endret seg med årene, mener lokallagslederen.

– Før var det dårligere arbeidsforhold og industriarbeiderne var de typiske fagforeningsfolka. Men i dag har folk det godt. Det er en trend at folk tenker mindre på det kollektive og mer på seg selv. For eksempel har jeg fått ganske kraftige tilbakemeldinger fra enkelte når det gjelder lønnsforhandlingene, og det kanskje med rette. Men lønnsarbeidet må sees over flere år, sier Bjørnestad.

Han kan forstå at unge etterforskere blir irriterte over at lønnsforhandlingene ikke umiddelbart ga dem lønnsløft. Men når politimesteren under årsmøtet lovte høyere lønn til den samme gruppen, så var det ikke uten innblanding fra fagforeninga.

– Politimesteren vår er flink, men han har ikke sånn plutselig tatt på seg spanderbuksene. Dette har vi jobbet med gjennom flere år.

– Synes du det er dumt at du må invitere tryllekunstner og foredragsholdere for å trekke folk til årsmøtet?

– Nei, det synes jeg ikke. Folk skal oppleve at innholdet er relevant. Og vi skal forplikte oss til å gi kvalitet til medlemmene.

Prioriterer å være nær

Kvelden før stod den lokale fagforeningslederen på talerstolen foran den festkledde medlemsmassen. Beskjeden om hans egen rolle var klar.

– Jeg kommer til å fortsette å prioritere å være til stede lokalt. Take it or leave it.

Bjørnestad bor 500 meter fra politistasjonen og flesteparten av medlemmene innenfor en radius på halvannen mil. Å være nær medlemmene er avgjørende for å lykkes med lokallagsarbeidet, fremholder Bjørnestad. Han har bevisst valgt å ikke alltid delta på sentrale samlinger, fordi han har følt at behovet har vært større lokalt, forteller han.

– PF har ansvar for å være der for sine egne medlemmer i hele Norge. Av og til må man ta et valg og gjøre mer av noe og mindre av noe annet.

På årsmøtet viste arbeidet seg å gi uttelling. Rekodstort oppmøte. Meldingen i korridoren på morgenkvisten, servert på bred Rogalands-dialekt, var beviset.

– Det var fantastisk at politimesteren la fram gode nyheter på vårt årsmøte. At Sigve Bolstad som sitter tett på prosessene kunne informere medlemmene om hva som skjer, synes Bjørnestad.

– Og at Anders Snortheimsmoen som kommer fra Beredskapstroppen snakket til alle om tiden framover. Til de operative, til de sivile og til etterforskerne.

Denne uken ble det endelige utkastet av politireformen lagt fram. Det kommer endringer til Politi-Norge. Også framover ønsker Bjørnestad å være nok på sentrale arenaer, som han selv sier det, og å være tett på byen og distriktet han kikker ut på gjennom kontorvinduet.

– Noen steder jeg være, og jeg mener det har betydning å være her.

Kaffekoppen til Bjørnestad uttrykker det han mener må være målet til PF.
rogaland3.jpg
Powered by Labrador CMS