Rekrutterer 14-åringer som narkoselgere

Unge ID-løse asylsøkere blir rekuttert til Norge for å selge narkotika.

Publisert Sist oppdatert

Politiforum kunne i forrige nummer avsløre at en ID-løs asylsøker var tatt 14 ganger for salg av narkotika, men at han fortsatt var på frifot.

I dette nummeret forteller vi historie­n om ID-løse asylsøkere helt ned i 14-års­alderen som rekrutteres til Norge fra bakmenn ute i Europa for å selge narkotika. Bakmennene vet at risikoen og sjansene for å bli tatt er enda mindre ved å bruke unge selgere.

- Jeg kan bekrefte at dette er tilfelle. Vi har mange eksempler på at vi har pågrepet unge gutter, uten identifikasjon eller oppholdstillatelse i Norge som selger narkotika. Når vi stopper de, sier de at de bor hos venner og bekjente men at de verken husker adresse eller navn på vedkommende. Det er et stort problem og svært frustrerende for oss som jobber ute. De har et helt fast mønster å svare på og det er tydelig at de er drillet i hvordan de skal forholde seg når de møter på politiet. Gatepatruljen har jobbet med denne type saker siden 2005, og vi ser at problemet har eskalert voldsomt de siste årene, sier en av polititjenestemennene ved Gatepatruljen i Oslo.

På grunn av at han jobber i sivilt ønsker han ikke å stå frem med navn og bilde for Politiforums lesere.

Rekrutteres tidlig

Politiforum har fått se Gatepatruljens egne bilder og videoer av unge asyl­søkere. Tendensen er helt klar; det rekrutteres stadig flere og ikke minst yngere asylsøkere til å selge narkotika i hovedstaden.

- Dette er big business. Det er kyniske bakmenn som står bak dette. «Nesten ingen» som selger narkotika under 18 år blir tatt for det. Dette ryktet sprer seg raskt i miljøet. Dermed blir Norge et attraktivt sted for unge asylsøkere å tjene gode penger i, sier Geir Tveit, politi­overbetjent og leder for forebyggende avdeling på Grønland politistasjon i Oslo.

Ifølge opplysninger fra Gatepatruljen blir unge gutter hentet fra blant annet Nord-Afrika for å selge narkotika.

- Disse unge gutta har helt klart en agenda og er styrt av organiserte kriminell­e, sier leder for Gatepatruljen, Geir Nerland.

UDI involveres i denne type saker først når vedkommende søker asyl, og ønsker ikke å kommentere saken ut over det.

Storberget oppgitt

Justisminister Knut Storberget er oppgitt over informasjonen han får av Politi­forum, og sier at regjeringen har satset mye for å styrke satsingen på å ta ID-løse asylsøkere som begår kriminelle handlinger.

- I det kommende statsbudsjettet vil regjeringen bevilge ekstra midler for å bekjempe denne type kriminalitet. Når unge ID-løse asylsøkere kommer til Norge for å selge narkotika, er det liten tvil om at dette er menneskehandel på høyt nivå, sier Knut Storberget.

Statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet sier at de ikke har vært kjent med tallene og informasjonen som Politiforum presenterer.

- Dette er meget alvorlig og Regjeringen ser at problematikken med unge asylsøkere har utviklet seg i en uheldig retning. Jeg synes det er særlig trist når det er unge mennesker som begår lovbrudd. Det er ingen tvil om at vi må ha enda mer fokus på denne problematikken fremover og være flinkere til å forebygge, sier Moland Pedersen.

Regjeringen lover å prioritere problematikken rundt ID-løse asylsøkere som kommer til Norge.

Grenselovutvalget leverte i slutten av september forslag til ny grenselov til Knut Storberget. Loven skal legge til rette for enkel grensekontroll for lovlydige reisende og samtidig etablere et effektivt hinder mot grensekryssende kriminalitet og ulovlig innvandring.

- Dette er et ledd i regjeringens arbeid med å modernisere og styrke grense­kontrollen, sier Knut Storberget.

Parallelt med at regjeringens utvalg har sett på regelverket, har de også varslet at de vil styrke politiets arbeid på utlendingsområdet med en omfattende tiltakspakke.

Økt kontroll i grenseområdene, lokal og rask registrering av asylsøkere og mer effektiv uttransportering skal bidra til å redusere antallet identitetsløse asylsøkere og bekjempe kriminalitet. Etablering av et nasjonalt ID-senter, lokale registrerings­enheter og egen transportenhet er noen av tiltakene som settes i verk.

I tillegg vil regjeringen i forbindelse med den planlagte innsatsstyrken mot vinningskriminalitet begått av omreisende kriminelle gjenger, styrke Kripos, UP og enkelte politidistrikt. Riksadvokaten, politidirektøren og sjefen for Kripos vil ha en pådriverrolle for å etablere nødvendig samarbeid mellom politidistriktene.

Powered by Labrador CMS