HEKTISK PÅ FLYPLASSEN: Politistasjonssjef ved Gardemoen politistasjon, Grethe Løland, bruker ferien til å nullstille.

– Vi veileder de reisende i mye større grad enn ellers i året, noe som er veldig hyggelig

Grethe Løland, politistasjonssjef ved Gardermoen politistasjon, synes nødpassene kunne vært færre, men ellers koser hun seg med de reisende som i ferieperioden har ekstra mange spørsmål.


I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om hverdagen i politiet.

Dagens sommergjest:
Grethe Løland
Politistasjonssjef ved Gardermoen politistasjon

 

Det er hektisk på Oslo lufthavn i sommermånedene – og høysesong for grensekontroll og nødpass. Da er det fint å kunne ta en pause, og Grethe Løland, politistasjonssjef ved Gardermoen politistasjon, ser frem til å kunne pusle med hagearbeid og løpe tur med orienteringskart når ferien starter. 

– Hva gjør du for å slappe av på sommeren?
– Verandaen er mye i bruk såfremt det er litt varmegrader i lufta. Jeg synes det er deilig å starte dagen med frokost ute. Det beste er å ha kveldene og helgene fri for planer, slik at vi kan gjøre det vi har lyst til. Året ellers er så veldig planlagt og avtalt.

– Hvor reiser du på ferie?
– I år går turen til Italia med familien. Fly, leiebil og noen overnattinger er allerede bestilt. Ellers blir turen til litt underveis.

– Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien?
– Det blir gjerne ryddet og ordnet opp i det som blir liggende eller er lagt bort i løpet av vinteren. De siste årene har vi også satt av tid til vedlikehold og oppussing av hus og eiendom. 

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?
– Vi har behov for å nullstille fra tid til annen. Spesielt dersom det har vært en hektisk periode. Da er det deilig å ta litt fri og bruke dagene på det man har lyst til.

– Leser du mail fra jobben i ferien?
– Jeg forsøker å la være, men er innom av og til for å ta unna slik at det ikke ligger så mye og venter til jeg er tilbake på jobb.

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?
– I år har jeg sen ferie, og da får jeg unna en del saker i løpet av sommerukene når de fleste andre er på ferie. Det er greit med «blank skjerm» når vi går en hektisk høst i møte.

– Hva er dine sommerfavoritter? (Aktiviteter, mat, drikke, musikk)
– Sommer er å ha besøk, eller å dra på besøk til venner og familie. Sommermat er grillmat med salater i ulike varianter. Et glass vin eller to på lyse og varme sommerkvelder blir aldri feil. Jeg hører på alle typer musikk, gjerne når jeg lager mat, rydder, trener eller har litt tid for meg selv. Ellers liker jeg å pusle med hagearbeid, og å gå eller løpe en tur med orienteringskart.

– Mange skal på ferietur i sommer, og på Oslo lufthavn er det åpenbart ekstra travelt i sommermånedene. Hva kjennetegner politiarbeidet på Gardermoen i den verste ferietrafikken?
– Høysesong for reisende betyr også høysesong for grensekontroll og nødpass. Det er ansatt sommervikarer for å, så langt som mulig, unngå kø i passkontrollen, både inn- og utgående. Til tider skriver politiet ut over 50 nødpass per dag, noe som er et veldig høyt antall.

Vi merker at det er flere barnefamilier som er ute og flyr i sommermånedene. Det er mange spørsmål og vi veileder de reisende i mye større grad enn ellers i året, noe som er veldig hyggelig. Vi merker også en økning i antall oppdrag med berusede personer og psykiatri som må håndteres. I år har vi også flere personer som har tatt tilhold på flyplassen, som ikke skal ut å reise. Disse må følges opp da de gjerne bringer med seg aktiviteter som ikke er ønskelig på lufthavnen.

LES OGSÅ: Regjeringen fikk viljen sin: Det blir permanent punktbevæpning av politiet på utsatte steder

– Oppgavene på Gardermoen skiller seg mye fra politiarbeidet som gjøres rundt om i distriktene. Hva er de største utfordringene som politi ved Norges hovedflyplass?
– Oslo lufthavn er et stort objekt med ca. 15.000 ansatte. Det er forventet at vi er lokalkjente og har god kunnskap om objektet. Vi må være oppdatert på internasjonalt og nasjonalt regelverk og planverk som regulerer mange av våre arbeidsoppgaver. Den største utfordringen oppstår dersom vi får en hendelse av litt størrelse, fordi det til enhver tid er så mange mennesker i eller ved terminalen. I slike tilfeller er vi avhengig av bistand fra andre politipatruljer i Øst politidistrikt. Utover dette er det bevæpningen som skiller oss litt fra andre patruljer i Øst politidistrikt.

Les tidligere intervjuer fra spalten «Politisommer» her

 

 

Powered by Labrador CMS