Nå kan studentene få flere forsøk på skytegodkjenninga...

...hvis de er gode nok. Dette studieåret har skytegodkjenninga ved PHS vært arbeidskrav og ikke eksamen. Få stryker.

Publisert Sist oppdatert

Stillheten senker seg etter smellene på skytebanen utenfor Stavern og kruttrøyken siger rolig til værs. Hele 2017-kullet ved PHS har nå vært gjennom årets skytegodkjenning. Blant de 715 studentene, inkludert to utvekslingsstudenter fra Danmark, er det store flertallet gjennom prøvene. Kun én person strøyk på MP5-godkjenninga, 29 studenter (fire prosent) strøyk på godkjenning for pistol.

Nytt for året er at skytegodkjenninga ikke er eksamen, men arbeidskrav. Det betyr at den må bestås før en skriftlig eksamen i operative disipliner kan gjennomføres.

– I praksis betyr det ikke så mye, fordi kvalitetene til studentene må være de samme som før. Det gir imidlertid oss instruktører litt mer handlingsrom når det kommer til tilfellene der vi veit at studenten er god nok, men har et arbeidsuhell på selve prøven, sier Kai-Inge Schaathun Larsen, politioverbetjent ved Operativ seksjon på Politihøgskolen.

Kan få flere forsøk

Alle studenter får som tidligere to forsøk fast i leir. I tillegg er det mulighet for instruktørene nå å gi enkelte enda flere forsøk.

– De kan få tre eller fire forsøk for den saks skyld, hvis vi bare trenger å kvittere ut på at de er dyktige nok og bare har feilet litt på kanskje ett presisjonselement. De må for eksempel ha fem av seks skudd inne i presisjonsdelen. Det kan være vanskelig, selv om man har de grunnleggende ferdighetene på plass. Har man imidlertid vist at man har klart det mange ganger under trening og vi vet at kvaliteten er god nok, men feiler akkurat på prøven, har vi mulighet til å gi et eller to ekstra forsøk på selve prøven, sier Larsen.

–Gjør ikke det at noen kan oppleve at de får færre forsøk enn andre?

– Jo, det kan skje. Men det forutsetter at du har god våpenbehandling og skyteteknikk. En som ikke har det innarbeidet, vil ikke komme videre. Fordi det grunnleggende ikke er på plass. Verden er heller ikke slik at alle får alt, for er du ikke god nok, så skal du ikke få godkjenninga.

Godkjenning med hjelm og vest

Nytt for året er også at studentene gjennomfører skytegodkjenninga med hjelm.

– Vi har hentet inn kaserte hjelmer fra distriktene. De siste årene har vanskelighetsgraden økt med ny skytegodkjenning, og med hjelmer med visir på øker den noe ytterligere. På tallene ser det ut som at ferdighetene går opp og at strykprosenten ikke går opp.

Studentene ligger i leir i Stavern i tre uker. Når Politiforum besøker skytebanen, er det Bodø-studentene som skyter. To av studentene er Nils og Dardan.

– Jeg opplever godkjenninga som mer virkelighetsnær nå enn før. Den gamle godkjenningen hadde veldig lang tid per skudd, sier Nils.

De to pusser våpenet etter å ha bestått MP5-godkjenninga. Snart starter treninga med pistol, før godkjenning om rundt en uke.

– Jeg er mer spent før pistol. Det blir spennende, for det er vanskeligere. Å skyte med tungvest synes jeg er litt vanskelig, sier Dardan.

– Vi har ikke brukt det tidligere. Det blir et nytt moment, sier Nils.

Består ikke studentene godkjenninga, får de muligheten til høsten, når det settes opp en ny godkjenningsdag. Fram til da kan de øve, oppfordrer Larsen.

– Da kan de komme tilbake og vise at de er stabile og har ferdighetene.

Politistudenten Dardan mener at skytegodkjenningen er mer virkelighetsnær nå. Foto: Torkjell Trædal
Powered by Labrador CMS