Kenyansk politi forsøker å starte fagforening

En lovendring har ført til at det nå kan bli lovlig å starte politifag­forening i Kenya.  En studietur til LO/Unio og Politiets Fellesforbund kan hjelpe dem på vei. 

Publisert Sist oppdatert

I åtte år har generalsekretær Nicholas Njuguna Muchai i interimstyret i den Kenyanske politifagforeningen forsøkt å starte opp en reell fagforening for politiet. Men på grunn av en lovbestemmelse har arbeidet strandet. En nylig lovendring har gjort at det nå kan bli en åpning. Helt sentralt blir å skape et lønnsmessig grunnlag for å stanse en omfattende korrupsjon for å få en bedre tillit til politiet i Kenya etter 18 år med lønnsfrys.

I regi av International Labour Organization (ILO) ble derfor en topptung delegasjon fra både arbeidsgiver og arbeidstaker siden invitert til Norge for å se på hvordan en politifagforening fungerer. I tillegg var dommer Mr. Stewart Madzayo som rettslig skal avgjøre saken med i delegasjonen.

Ikke skremt

Under oppsummeringsmøtet takket generalsekretær Mr. George Muchai fra den overordnede fagforeningsbevegelsen i Kenya (Cotu) for sjenerøst vertskap. Han vektla at Norge kanskje har den lengste erfaring en politifagforening med en historikk helt tilbake til 1897 da politiet i Oslo startet sin fagforening.

– Ikke noe annet land har kunnet gitt oss en slik sum av erfaringer, sa Muchai. Han fremhevet spesielt møtet med politidirektør Killengreen som hadde gjort inntrykk. Ifølge Muchai hadde Killengreen sagt at det var mye bedre å forholde seg til en fagforening, enn til 12000 enkeltansatte når saker skulle diskuteres. I tillegg hadde det vært en opplevelse å høre at Killengreen ikke kunne gi ordre til politifolk som opptrådte som tillitsvalgte, selv om det var uenige i samtaler.

– Vi har fått helt vesentlig argumentasjon i vårt arbeid for å få på plass en fagforening for Kenyansk politi. Nå kan vi i Kenya ta en beslutning basert å kunnskap, sa Muchai i sin avslutning.

Fra utviklingsland til utviklet land

Madzayo ville ikke under Norges-besøket gi noen konklusjon på om han ville tillate interimsstyret å etablere en politifagforening. Men politidirektør Killengreen hadde også imponert dommeren med sin “human face” tilnærming samtidig som hun beholdt “the strong man attitude”.

– Vi har kommet til et punkt i utviklingen av vårt land fra å være et utviklingsland til å være et utviklet land. Da trenger vi å lage rammer, og er nå nærmere å kunne ta en beslutning basert på kunnskap i stedet for å ta en beslutning på manglende kunnskap, sa dommer Stewart Madzayo. I løpet av høsten er det ventet at han vil komme med sin endelige avgjørelse.

Powered by Labrador CMS