FRUSTRERT: Mélanie Kamanda har søkt på 97 stillinger siden hun hun ble uteksaminert fra Politihøgskolen i 2017.

Gikk ut av PHS i 2017 – står ennå uten fast jobb: – Jeg rykker bare bakover i køen

Mélanie Kamanda er én av mange ferdigutdannede politifolk uten jobb, to år etter at hun ble uteksaminert fra PHS.

Mélanie Kamanda (30) fra Romsås i Oslo ble uteksaminert fra Politihøgskolen (PHS) i 2017 – og venter ennå på sin første faste politijobb. Etter flere korte vikariater, de lengste på seks måneder, er hun nå helt arbeidsledig.

– Etter at arbeidskontrakten min med Politiets utlendingsenhet (PU) gikk ut 30. juni, har jeg mottatt arbeidsavklaringspenger fra NAV.

– Jeg synes det er en vanskelig situasjon å være i, jeg gjør det. Jeg kjenner at motivasjonen daler. Jeg er vant til å jobbe, og har jobbet siden jeg var 14 år.

402 søkere

I april viste bemanningstallene fra Politidirektoratet (POD) at åtte av ti fra Politihøgskolens 2018-kull hadde jobb i politiet. For Kamandas kull, var tallet nærmere ni av ti.

Dette var i april – og siden har ikke statistikken blitt oppdatert. Ingen vet om det er flere eller færre av 2017- og 2018-kullet som har fått jobb, eller hvordan situasjonen er for 2019-kullet.

MANGE OM BEINET: 300-400 søkere til en politibetjentstilling er ikke uvanlig.

Årsaken, som Politiforum skrev om lørdag, er at PHS og POD nå vurderer om utarbeidelsen av statistikken kan komme i konflikt med studentenes personvern.

Det er dermed usikkert hvordan en anstrengt økonomi i politidistriktene påvirker jobbutsiktene for nyutdannede politifolk.

Men statistikk som Politiforum har fått innsyn i, vitner om sterk konkurranse om politibetjent-jobbene som har blitt lyst ut den siste tiden:

Tre vikariater som patruljemannskaper på Hønefoss genererte 402 søknader. 352 politifolk søkte på to andre vikariater som patruljemannskaper på Skedsmo. Og i Vest politidistrikt måtte 301 håpefulle kjempe om jobb på Os og Austevoll.

Blir mekaniker istedenfor

Én av søkerne til jobben i Vest heter Anders Igland og gikk ut av PHS i 2018. Han strøk på en eksamen og fikk ikke vitnemål før i mai i år.

– Men jeg var griseheldig og fikk sommerjobb som politibetjent på patrulje i Fana. En helt fantastisk arbeidsplass. Jeg begynte 21. mai og har virkelig fått prøvd meg i yrket i tre måneder. Jeg har fått jobbe mye selvstendig og fått kjent på hvor givende politiyrket kan være. Og jeg tror kollegene er fornøyd med meg, sier Igland.

Han søker jobber fordi vikariatet hans gikk ut fredag 6. september.

– Akkurat når jeg har begynt å mestre yrket, er det slutt. På mandag begynner jeg å jobbe som mekaniker i Odda, sier Igland, og legger til:

– Jeg har brukt tre år av livet mitt på å skaffe meg en utdannelse, og er så utrolig klar for å gjøre en innsats. Nå vet jeg rett og slett ikke hva som skjer framover.

– Samfunnet taper

HÅPEFULLE: Nyutdannede politifolk med vitnemålene i hånden.

I Oslo er Kamanda «fly forbanna» over å høre innsatsleder Arne Guddal fortelle om ansatte som gråter på jobb på grunn av et for stort arbeidspress.

– Hvordan er det mulig at det er for få folk på jobb og for mye å gjøre – og på andre siden sitter jeg og er arbeidsledig? Jeg har stor respekt for Guddal som går ut og forteller om dette. Jeg håper justisministeren og statsministeren lytter og kommer på banen. Det er synd at samfunnet skal tape på at jeg sitter her og er arbeidsledig. De arbeidsavklaringspengene skulle gått til noen som virkelig trenger det, sier hun.

Siden hun fikk sitt endelige vitnemål i oktober 2017, etter å ha tatt opp et fag, har hun søkt på 97 politistillinger. Det har resultert i flere vikariater, for det meste i PU – hvor blant annet språkkunnskapene hennes har kommet svært godt med. Med bakgrunn fra Kongo snakker hun norsk, engelsk, fransk og lingala.

Men så langt har fast jobb latt vente på seg.

Ferskvare

Etter hun ble uteksaminert fra PHS, har det kommet to nye kull med ferdigutdannede studenter.

– Jeg føler at jeg hele tiden rykker bakover i køen, og det er veldig kjipt. Mye i politiutdannelsen er jo ferskvare, og stadig kommer det nye moduler. Den siste gaven vikarene fikk fra PU før vikariatet der var over, var at vi ble IP-godkjent. Men når det gjelder taktikktrening og slikt, føler jeg at jeg hele tiden faller bakpå, forklarer Kamanda.

ANGRER IKKE: – Dette er det jeg er ment til å gjøre, sier Kamanda.

Etter hun fullførte utdannelsen, har hun vært på fem intervjuer i forbindelse med faste stillinger. Til tross for at hun har vært i flere politivikariater, er beskjeden som oftest at hun må skaffe seg mer erfaring.

– Men jeg trenger jo en jobb for å få mer erfaring. Svaret de gir meg, er at jeg bare må fortsette å søke. Men ofte føler jeg at det heller ikke er så mange stillinger å søke på.

– Dette er mitt kall

Selv om hun nå synes det er tøft å se politibiler kjøre rundt på Stovner, der hun bor, fordi det minner henne om et sted hun ennå ikke har fått innpass, angrer hun ikke på utdanningsvalget.

– Dette er det jeg er ment til å gjøre. Jeg kommer fra en kristen familie, der man snakker om å ha et kall. Dette er mitt kall. Hvis ikke jeg kan være politi, hva skal jeg gjøre? Det å bli politi, var det riktige.

30-åringens store drøm er å bli hundefører.

– Jeg begynte på Politihøgskolen for å bli hundefører. Det er det jeg vil. To av de som var mine lederer i PU, er tidligere hundeførere. Så jeg var oppe på Alnabru og møtte sjefen for hundetjenesten og leverte en åpen søknad. Da jeg ble vist rundt i lokalene der, kjente jeg at hele kroppen vibrerte. Det er her jeg skal være, tenkte jeg. Jeg vet jeg trenger mer erfaring, men sjefen tok imot søknaden min og sa at «hvis du brenner for dette, kommer du tilbake». Og det er det jeg kjemper for. 

– Bestilt av staten

Lisa Figenschou, leder av Politiets Fellesforbunds studentforening PF Politistudentene, mener nyutdannede politibetjenter står overfor en svært utfordrende situasjon. 

– Til tross for at det er stort behov for flere politibetjenter i samtlige distrikt, må de fleste nyutdannede belage seg på flere måneder med ivrig søking – for deretter kanskje å ende opp med en midlertidig stilling som ikke fornyes. Altfor mange blir sittende uten jobb til tross for all den kompetansen de sitter med, og til tross for at de aller fleste er villige til å ta en hvilken som helst jobb innenfor politiet, sier Figenschou.

Hun legger til at for mange vil realiteten være at de står uten jobb ett år etter endt utdanning – da et nytt kull med nyutdannede står klare med vitnemålet i hånden. 

PF politistudentene mener det bør settes av nok ressurser til å ansette alle studenter som uteksamineres fra PHS, og til å skape en dekningsgrad som er tilfredsstillende for politidistriktene landet over. 

Figenschou mener politistudentene har en unik posisjon, fordi det er politisk bestemt hvert år hvor mange studenter som skal uteksamineres fra Politihøgskolen. 

– Derfor følger det fra politisk hold at det burde settes av nok ressurser til å ansette disse nyutdannede politibetjentene. I tillegg til dette har Fremskrittspartiet, som sitter i regjering, uttalt som et av sine tyve valgprinsipper at alle politistudenter skal ha jobb etter endt utdanning. Dette ser vi at ikke er en realitet i dag, og at det heller ikke settes av nok ressurser for å gjennomføre dette løftet, sier hun. 

– Det er viktig å presisere at det ikke utdannes flere politibetjenter enn det Politi-Norge trenger. Hver eneste en av de nyutdannede fra Politihøgskolen er det behov for i Norge i dag, legger Figenschou til. 

– Kommer til å få jobb

I Vest politidistrikt har Igland pakket ned politiuniformen for denne gangen. Men jobbsøkingen har han ikke lagt til side.

– Jeg søker på alle jobber jeg tror jeg har mulighet til å få. I Alta, på Andøya, i hele Vest politidistrikt, på Gjøvik har de også lyst ut noe, sier Igland.

Han er optimist på egne vegne, selv om framtidsutsiktene innenfor politiet synes dystre.

– Jeg er helt sikker på at jeg kommer til å få jobb en gang, men jeg må smøre meg med tålmodighet og gi det litt tid, sier han.

Håpet lever fortsatt.

Powered by Labrador CMS