Funnet en hasjplantasje, sa du? Feil nummer!

Publisert

Hvis man plutselig står midt oppe i en hasjfabrikk og ringer 112 for å varsle, forventer man at politiet er glad man sier ifra og interessert – ikke refs for å ha ringt feil nummer.

En huseier reagerte på vannforbruket i huset han leide ut på Oppaker og fryktet lekkasje. Da han kom dit sto han plutselig midt oppe i en hasjplantasje. Redd for at de som sto bak, skulle dukke opp og hva som da kunne skje, ringte han 112. Han tenkte det var viktig å sikre bevis og at politiet kom raskt. I stedet for at politiet reagerte, oppfattet han at han fikk kjeft for å ha ringt 112, sier han til avisa Raumnes.

Ifølge mannen uttalte vakthavende at huseieren ikke skulle ringe dette nummeret, men 02800. I 35 minutter forsøkte han så å få kontakt med politiet på 02800, men ingen svarte. Da søkte han hjelp hos en av naboene. De fikk heller ikke svar.

Fag og opplæringsansvarlig hos operasjonssentralen til politiet, Øyvind Thoresen sier til Raumnes at 112 er et nødnummer, og 02800 er for hendelser som ikke er akutte.

– Jeg forstår at huseieren opplevde at han befant seg i nød, men når politiet oppfatter det annerledes, må vi kunne henstille til å ringe 02800. Det jeg reagerer på er at huseieren ikke har fått svar, sier han.

Å nå fram til politiet er ikke enkelt for tiden. Selv midt på dagen på en vanlig hverdag tar det

lang tid å komme igjennom til politiets sentralbord, som er felles for Romerike og Follo. Direkte til lensmannskontorene kan man ikke lenger ringe. Det gjør det tidkrevende og vanskelig å kontakte politiet, slik det er med alle instanser hvor sentralbordtjenesten sentraliseres. Men kanskje er det mer nødvendig at politiets personlige kontakt med publikum fungerer, enn veivesenets og bankens?

Å nå fram til politiet er ikke enkelt for tiden. Selv midt på dagen på en vanlig hverdag tar det lang tid å komme igjennom til politiets sentralbord.

Politiet ber ofte om hjelp fra publikum. Men man skal ha både tålmodighet og vilje til å punge ut med noen kroner for å hjelpe lovens lange arm. Alt etter hvilket teleselskap man bruker, koster det 1–3 kroner per minutt å ringe 02800.

Å slå opp hvilket nummer som er riktig å ringe og vurdere hvorvidt noen er i nok fare for å kunne ringe 112, er ikke det første man gjør når man dumper over en ulovlig narkofabrikk i utleieboligen. 112 er tross alt det nummeret vi er innprentet å ringe. Vi lærer barna det også, for eksempel ved å synge «Bæ-bu bæ-bu sangen»:

Har du fått en tyv på do.
Må du ringe 1-1-2.
Er noen veldig slem mot deg?
Må du ringe i en fei.
Er det noen der mon tro, som prøver å stjele no’
må du ringe 1-1-2.

Men du bør altså tenke deg om en gang til. Ingen liker å få påpakning for å ha gjort noe galt, spesielt ikke av politiet. Kanskje «Bæ-bu bæ-bu sangen» må få en strofe til:

Har du gjort et ulovlig funn.
Ikke ring 1-1-2 uten grunn.
Ring 02800 og ta en blund.
Kanskje de svarer om en stund?

Kommentaren sto først på trykk i Romerikes Blad, og gjengis etter tillatelse.

Powered by Labrador CMS