Det er blant annet under pågripelser flest polititjenestepersoner blir skadet.

Flest politifolk blir skadet under pågripelser

Onsdag kveld ble en politimann skutt. På ti år har politifolk blitt skadet 1746 ganger under ransaking og pågripelser.

Publisert Sist oppdatert

Natt til i går deltok mer enn 50 politifolk i aksjonen på Vinstra, som førte til at en 69 år gammel mann ble pågrepet og siktet for drapsforsøk.

Han hadde skutt en politimann i 40-årene i nedre del av ryggen med en hagle fra tre-fire meter. Den skuddsikre vesten reddet trolig politimannen som ble truffet fra langt mer alvorlige skader.

At noen skyter mot politiet er sjelden, men politifolk blir statig vekk skadet i forbindelse med ransaking og pågripelser, viser tall fra Politidirektoratet (POD). De siste ti årene har politifolk skadet seg 1746 ganger ved ransaking eller pågripelser. For i fjor var tallet 151.

– Hendelsen onsdag kveld registreres også som en slik hendelse, forteller Per Oskar Strand i HMS-seksjonen i POD.

Utføres ofte av gjerningsperson

I statistikken over skader under ransaking og pågripelser inngår både mindre og mer alvorlige skader og situasjoner. Men felles for de fleste av skadene er at de oppstår når politi og gjerningsmann møtes.

– Hovedtyngden av skader på politifolk skjer i forbindelse med ransaking og pågripelser, og oppstår i kontakt med gjerningsperson. Det kan være alt fra at man stikker seg på skarpe gjenstander og blir sparket eller slått, til de alvorlige hendelsene der det brukes kniv eller skytevåpen av ulike slag, sier Strand.

Hovedverneombud for politi- og lensmannsetaten, Audun Buseth, sier tallene viser at situasjoner kan endre seg raskt for politifolk.

– Disse sitasjonene kan være svært forskjellige fra gang til gang, men konsekvensene kan bli dramatiske for politiansatte. En tilsynelatende rutinemessig oppgave kan endre seg til dramatikk i løpet av et øyeblikk, sier Buseth.

Vil ha sikkerhet i høysetet

Hovedverneombudet ønsker seg en enda mer presis statistikk som beskriver hva slags situasjoner skadene oppstår i. På den måten kan bli lettere å forebygge skader i framtiden, tror han.

Buseth mener hendelsen onsdag kveld viser hvor viktig det er for politiet å sette sikkerheten i høysetet.

– Vi må ha stort fokus riktig opplæring, sikre arbeidsmetoder, gode verktøy og tilpasset verneutstyr. I tillegg må medarbeiderne være mentalt forberdt og skjerpet i situasjonene de går inn i. Samtrening og kolleger som passer på hverandre, reduserer risikoen for skader, slår Buseth fast.

Brede Holdbrekken

– Tung beskjed

Gudbrandsdal politidistrikt har hatt få skader på politifolk under pågripelser eller ransakelser de siste fem årene i forhold til andre distrikter. Kun sju tilfeller gjør at distriktet er blant distriktene med færrest slike hendelser.

Lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Gudbrandsdal politidistrikt, Brede Holdbrekken, forteller at det var tungt å få beskjeden om at en kollega i distriktet var skutt onsdag kveld.

– Det er en kollega jeg har jobbet sammen med i 20 år. Du føler deg hjelpesløs når du får en SMS om å møte opp, og du er langt borte fra der det har skjedd, sier Holdbrekken, som befant seg på Politiets Fellesforbunds landsmøte i Bodø da kollegaen ble skutt onsdag kveld.

– Men jeg fikk tidlig prate med fungerende lensmann og vite at det ikke var en alvorlig skade, legger han til.

Også Holdbrekken understreker viktigheten av å beskytte seg skikkelig.

– De ansatte sier det er en forferdelig beskjed å høre. Det kan ikke poengteres nok hvor viktig det er at vi bruker verneutstyret vi har når vi er ute i tjeneste.

Powered by Labrador CMS