Anders Werp fra Høyre synes det er rart at en så kraftig budsjettøkning som politiet har fått, kan resultere i budsjettkrise.
Høyre
Høyre: – En gåte at man havner i denne situasjonen
Høyres Anders Werp synes det er et paradoks at politiet i Vest står i den økonomisituasjonen de gjør.
– For meg er det et paradoks at en etat som har vært budsjettvinner i fire år på rad, havner i en slik situasjon, sier medlem i justiskomiteen på Stortinget, Anders Werp, til Politiforum.
Situasjonen han snakker om, er økonomisituasjonen i Vest politidistrikt. Politimesteren frykter å måtte kutte 140 årsverk. Det overrasker Werp fra regjeringspartiet Høyre.
– Regjeringen har levert det som var beskjed nummer én fra politiet ved regjeringsskiftet, nemlig flere stillinger. Med årets budsjett har vi oppbemannet 1400 stillinger. Vi har økt budsjettet med fem milliarder kroner.
Nå lover han at han og Høyre vil følge opp situasjonen videre.
Vil ha mer innsikt i hvor pengene blir av
– Jeg skjønner at når vi prioriterer stillinger, så går det utover andre sider av driften. Det er forståelig. Men få, om noen, etat er så igodesett som politiet, sier Werp.
Derfor vil han ha mer innsikt i pengestrømmen etter at pengene er overført fra regjeringens bankkonto til politiets.
– Vi må få mer innsikt i hvordan pengene blir brukt. For meg er det en gåte når vi vet hva som er Stortingets beslutningsgrunnlag, og det er det politiet har sagt at de trenger.
Tidligere justis- og beredskapsminister Anders Anundsen annonserte i november at det skal iverksettes en uavhenigg gjennomgang av politipengestrømmen.
– Politimesteren sier prioriteringene som gjøres fra politikere og sentralt hold i dag, er dyrere enn det som var prioriterte saker for ti år siden. Har dere ikke sendt med nok penger med prioriteringene?
– Hele grunntanken med politireformen er at politiet selv skal prioritere sakene. Vi ser jo at vinningskriminalitet går ned, og da kan man prioritere noe annet. Avveiningen av kriminalitet skal politiet bestemme mer selv.
– Men vinningskriminalitet er mindre krevende å etterforske en større saker.
– Man kan ikke sette noe én-til-én-forhold mellom for eksempel overgrepssaker og vinningskriminalitet, men samtidig får vi større fagmiljøer som vil bidra til å løse tyngre saker på en enklere måte. Poenget er at vi politikere ikke budsjetterer så og så mye til overgrep mot barn. Vi gir rammene, og så er det POD og Riksadvokaten som gir føringene. Vi må kunne stole på at de som er nærmest politiet tar prioriteringene.
LES MER OM POLITI-ØKONOMIEN