- Samfunnet sviktet

- Samfunnet sviktet den 22. juli, er min påstand, sier Arne Johannessen under åpningen av Politiets Fellesforbunds (PF) landsmøte 2011.

Publisert Sist oppdatert

Årsmøtet starter onsdag på Sundvolden hotell utenfor Hønefoss, stedet som for nesten fire måneder siden ble utpekt som pårørendesenter den 22. juli.

- Det er spesielt å være her på Sundvolden hotell. Mange her i salen har sterke erfaringer fra 22. juli, startet Johannessen.

- Ungdommer i sin beste alder ble skutt og drept på leir. På ungdomsleir. Det er en hendelse ingen trodde kunne ramme oss, fortsatte han.

Stor samfunnstragedie

PF-lederen sier at det er svært mange i Norges land som har det tøft i etterkant av hendelsene den 22. juli - også innenfor politiet.

- Politiet opplever at dette har vært en vanvittig stor samfunnstragedie, sier Johannessen.

Han sier politiet må ta alle de kritiske spørsmålene som kommer, og at alle er betimelige.

- Det som er så trist, er at en del som stiller kritiske spørsmål også trekker raske konklusjoner på et sviktende grunnlag. Det er bra å være kritisk, men det er også bra å være ydmyk nok til at en ikke trekker konklusjoner for tidlig.

- Hvordan kunne det skje?

Johannessen mener imidlertid det er en debatt som mangler i det offentlige rom: Hvordan kunne dette skje i Norge?

- Der må vi diskutere hva vi kan lære og hvordan vi kan være best mulig forberedt på nye tragedier, store som små.

Påstanden hans er klar:

- Samfunnet sviktet den 22. juli, er min påstand. I det legger jeg at når så mange blir drept på en dag, av en enkeltperson, så er det noe fundamentalt som svikter.

Johannessen understreker at dette ikke handler om å fordele skyld.

Voldtektsbølgen

Det samme spørsmålet, om hvordan dette kunne skje, stiller han også i forhold til voldtektsbølgen som har rammet Norge.

- 116 overfallsvoldtekter i det offentlige rom. Kun ni gjerningspersoner er tatt. Det er litt av en utfordring, og avdekker et stort problem. Også her er min konklusjon at her har samfunnet sviktet, sier han.

Johannessen viser til politiet i Rogaland, som snudde en negativ trend med overfallsvoldtekter.

– Hvordan kan vi lære av det?116 overfallsvoldtekter er statistikk. Men for ofrene og de pårørende er det ikke statistikk. Dette er mennesker av kjøtt og blod, og mange av dem får ødelagt livet sitt.

Powered by Labrador CMS