Politiets Fellesforbunds Arbeidsledighetskonferanse:

Solberg: − Man har økt politiopptaket uten noen plan

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kunne ikke gi noen garantier under dagens politisk debatt, men sier de kommer til å trappe opp satsningen i politiet.

DEBATT: Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Erna Solberg (H) og Hans Andreas Limi (Frp) diskuterte politiutdannede uten jobb under konferansen.
Publisert Sist oppdatert

Høyre-leder Erna Solberg, 1. nestleder i Fremskrittspartiet (Frp) Hans Andreas Limi og Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum debatterte situasjonen i politiet sammen med forbundsleder Unn Alma Skatvold i dag tirsdag.

Samtidig som ferske tall viser at politiet fortsetter å tape ansatte, er to hundre deltagere samlet på PFs arbeidsledighetskonferanse på Oslo Kongressenter i dag.

Finansminister Vedum forklarte situasjonen i dag med at budsjettene i kroner har gått opp, men at kostnadene har økt mer. Et etterslep på IKT-siden i politiet har også spist opp sin del av budsjettet, i tillegg til krigen i Ukraina. 

- Vi er rammet av flere ting samtidig, sa Vedum.

Han fikk deretter spørsmål av debattstyrer Trude Teige om det at andre ting skjer ikke er å fraskrive seg ansvaret.

- Politibudsjettene har økt, det gjorde vi med en gang etter av vi overtok etter Erna Solbergs regjering, sa Vedum.

Økte antall studieplasser

Høyre-leder Erna Solberg valgte å debattere manglende planlegging spesielt, og konsekvensene dette har fått for politiansatte.

- Alt for mange går fri på den kriminaliteten som skjer. Vi er over 400 færre enn det som lå når vi gikk ut av regjering, og man har økt politiopptaket uten noen plan, sa Solberg.

Justis- og beredskapsdepartementet bestemte i mai 2022 å fordele 100 nye studieplassene ved Politihøgskolen (PHS) med 80 plasser til PHS i Oslo og 20 plasser fordelt på Stavern og Bodø.

Solberg innrømmer likevel at hun ikke hadde fått 800 politibetjenter i jobb, men de fire hundre som har gått ned skulle hun med Høyres alternative budsjett fått ansatt.

Hun sier hun også forstår at Vedum ikke kunne forutse prisveksten som har vært.

Solberg påpeker at den forebyggende aktiviteten i politidistriktene går ned, og at det trengs en plan for to per tusen, som hun mener vi snart bikker under. 

På spørsmål om hun mener politiet er underdimensjonert svarer hun «ja». Også 1. nestlederen i Frp, Hans Andreas Limi beskriver situasjonen politiet er i nå som alvorlig.

- Det er ganske kritisk. Når jeg har kontakt med politiet eller Politiets Fellesforbund lokalt rapporterer de at de kjenner på en frustrasjon på at de er underbemannet i forhold til de prioriteringene vi har vedtatt at politiet skal følge, sa Limi.

Han fyrte løs mot Vedum:

- Dere har ingen plan på hvordan dere skal styrke politiets ressurser.

Limi viser til Sverige og risikoen for at arbeidsledige med politiutdanning forsvinner ut av etaten og til andre jobber, og dermed ikke vender tilbake ved en eventuell oppbemanning.

Han problematiserer at politiet opplever at det blir for vanskelig å planelgge langsiktig og at det ønskes noe tilsvarende som en langtidsplan Forsvaret får.

Vedum forsvarer derimot budsjettene:

- Man må ha et budsjett som er tilpasset den virkeligheten man står i.

Han trekker frem krigen i Ukraina og koronapandemien som spesielle situasjoner som påvirker pengestrømmen til politiet.

Politiet fikk også ektra penger under nysalderingen før jul:

- Hvis ikke nysalderingen hadde kommet måtte man nedbemannet, sa han.

- Man kan godt kritisere det, men verden er som den er. Og hadde det vært en quickfix hadde vi løst det, fortsatte Vedum.

Mange spørsmål fra salen

Det var mange unge politiutdannede uten jobb i salen, og flere ønsket å stille spørsmål. 

En av de politiutdannede lurte på om det må brenne før politikerne bevilger mer penger, og hvordan de kunne ha samvittighet til at så mange stod uten jobb. Spørsmålet fikk stor applaus.

Vedum var tydelig på at han ville være ærlig, og derfor ikke gi noen garantier, men at regjeringen kommer til å trappe opp satsningen fremover.

Daniel fra salen spurte: 

- Hvorfor fryses ikke politiutdanningen?

- Vi mener vi trenger flere politifolk, og det handler om trygghet i landet, svarer Vedum.

Erna Solberg mener manglende planlegging gjør at situasjonen har blitt som den er i dag.

- Vi hadde en plan, og Senterpartiet var i mot planen den gangen, men hadde ikke noe alternativ, og derfor er de også i den situasjonen i dag, sa Solberg.

- Har Erna en bedre plan enn dere Vedum? spør Trude Teige.

- Jeg har ikke sans for å diskutere ting som har skjedd for flere år siden. 

- Men Sverige har en plan som går over lang tid, hvorfor gjør vi ikke det samme i Norge?

- Jeg syntes PF har kommet med gode innspill, som når det kom til varslingsombud. Men den situasjonen som har vært nå har ikke vært god. Men noen ganger hjelper det ikke med planen hvis virkeligheten endrer seg. Så Vedums eller Ernas plan i 2020 hadde uansett ikke vært god nok, svarte han.

Utfordret Vedum

Lederen for PF Studentene, Alexander Stokkedal, ba Vedum svare ja eller nei på spørsmålet om regjeringen har en plan om å planlegge politiets fremtid.

Det ble vanskelig for finansministeren, som heller trakk frem ting regjeringen har gjort for å bedre situasjonen i politiet og gi innsikt.

Innhentingen av tidligere PF-leder Sigve Bolstad, revidering av statsbudsjett med økte midler og en økonomisk granskning av politietaten ble da trukket frem.

Erna Solberg ønsket på sin side at PF skal være med på diskusjonen om å få mest mulig ut av ressursene man har, som at flere skal jobbe helg.

Samtidig uttrykte både hun og de andre politikerne medfølelse med deltagerne.

- Jeg syntes det er en sløsing med deres liv at vi har utdannet dere. Jeg tror vi må være litt ansvarlig med unges liv, la Solberg til.

Torsdag er det ventet en demonstrasjon utenfor Stortinget om samme tema som ble diskutert i på Oslo Kongressenter i dag.

Powered by Labrador CMS