Tidligere NSM-sjef til VG: Omstridt avtale ble forelagt for Justisdepartementet

Tidligere NSM-sjef Sofie Nystrøm sier til VG at de allerede i mai 2022 informerte Justisdepartementet om at de ville inngå en avtale med såkalt «innebygd finansiering». Jusprofessor tror Emilie Enger Mehl kan måtte gå.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) på pressetreffet etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å få fratre med umiddelbar virkning.
Publisert Sist oppdatert

I en epost til VG skriver Sofie Nystrøm at departementet ble orientert i mai 2022 om at NSM ville inngå en «leieavtale med innebygget finansiering».

– Bakgrunnen for at vi inngikk en leieavtale med innebygget finansiering, var for å finansiere kritiske sikkerhetsfasiliteter ved vårt nye kontor på Fornebu, samt finansiering av kritisk infrastruktur for å fortsatt kunne drifte og ha en tilfredsstillende sikkerhet rundt vår digitale håndtering av hemmelig informasjon, opplyser hun.

– En leieavtale med slik innebygget finansiering har vært forelagt Justisdepartementet og deretter Kommunal- og distriktsdepartementet, og vi mottok ikke merknader på dette, legger Nystrøm til.

Ikke oppfattet som lån

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) svarer til samme avis at departementet ikke oppfattet det som ble lagt fram som et privat lån. Isteden oppfattet de det som utgifter som skulle bakes inn i leien innenfor budsjettet NSM allerede hadde, ikke som et eget lån NSM ville ta opp.

– Vi kan ikke se at det kom fram i leieavtaleutkastet at det var snakk om et privat lån som er ulovlig og vi ikke kjenner til har skjedd under noe departement før. Men vi vil gå gjennom departementets rutiner og se på vår rolle her, sier Mehl.

Tror Mehl kan måtte gå

Tidligere fredag kveld sa jussprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo at han ikke trodde Mehl kunne fortsette som justis- og beredskapsminister etter dette.

– Jeg kan ikke forstå hvordan justisministeren skal overleve dette, sier Andenæs, samme dag som det ble kjent at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har tatt opp et ulovlig lån.

Han grunngir dette med at Mehl har ansvaret for grove regelbrudd innen sitt departements ansvarsområde.

– NSM er ikke et hvilket som helst forvaltningsorgan, det er et forvaltningsorgan som har behov for særlig tillit, sier Andenæs.

Justisminister Mehl sier til NRK at det ikke er hun som vurderer om hun har tillit, men statsministeren.

Fredag gikk direktør Sofie Nystrøm av med umiddelbar virkning etter at det ble kjent at NSM har tatt opp totalt 200 millioner kroner i lån fra selskapet Norwegian Property, som de også leide kontorlokaler hos.

Powered by Labrador CMS