Spesialenheten åpner etterforskning etter drap i Elverum

Spesialenheten for politisaker starter etterforskning for å finne ut om Oslo-politiet har brutt sin beskyttelsesplikt overfor kvinnen som ble drept i Elverum.

Rahavy Varatharajan ble drept i Elverum 2. januar.
Publisert

– Formålet med etterforskningen er å få avklart om politiet har brutt sin beskyttelsesplikt overfor kvinnen gjennom utilstrekkelig anvendelse av sikringstiltak forut for drapet, på en måte som innebærer straffansvar, skriver Spesialenheten i en pressemelding.

30 år gamle Rahavy Varatharajan ble funnet skutt og drept i en bil utenfor Elverum 1. januar. Kvinnens tidligere kjæreste, en 32 år gammel mann, ble funnet skadd i samme bil. Han døde senere av skadene, men er siktet for drapet.

Avhør

I etterkant ble det kjent at mannen hadde hatt besøksforbud overfor kvinnen, noe som skal ha vært brutt flere ganger. Drapsofferet hadde gjentatte ganger bedt politiet om voldsalarm og omvendt voldsalarm uten at hun fikk det.

– Spesialenheten må avhøre en rekke personer som har arbeidet med saksforholdet i politiet. Dette vil nødvendigvis ta noe tid, men saken vil ha høy prioritet, skriver Spesialenheten om etterforskningen.

Tok selvkritikk

Spørsmålet Spesialenheten nå skal ta stilling til, er om Oslo politidistrikt har brutt statens plikt til å beskytte liv, noe som har sitt opphav Grunnloven og i menneskerettighetene, og som er lovfestet i politiloven.

Oslo politidistrikt har tatt selvkritikk og erkjent at de ikke ga Varatharajan den beskyttelsen hun burde hatt.

– Vi må erkjenne at vi kunne gjort ting annerledes i denne saken når vi ser hvor tragisk utfallet ble. Vi lyktes ikke med å beskytte henne, uttalte påtaleleder Beate Brinch Sand til VG i forrige uke.

Powered by Labrador CMS