Reaksjonene hagler inn etter nytt bevæpningsforslag
Regjeringen vil gi Politidirektoratet myndighet til å beslutte generell bevæpning. Forslaget vekker sterke reaksjoner fra flere hold.

På en pressekonferanse i Oslo fredag la justisminister Astrid Aas-Hansen (Ap) fram et lovforslag som kan gjøre generell bevæpning av norsk politi til en realitet.
Forslaget innebærer at Politidirektoratet selv får hjemmel til å beslutte generell bevæpning – uten at det kreves et nytt politisk vedtak i Stortinget.
– Hvis dette innebærer å innføre generell bevæpning i hele landet inntil lovendringer er vedtatt i Stortinget, så støtter vi dette helhjertet, sier Unn Alma Skatvold, leder i Politiets Fellesforbund (PF) til PF.no.
Roser regjeringen
PF har i lang tid vært en pådriver for fast bevæpning, og Skatvold benytter anledningen til å rose regjeringen.

– Vi er godt fornøyde med utviklingen og opplever at våre og faglige synspunkter fra mange hold blir hørt. All ros til justisministeren som har respondert raskt i denne saken.
Fremskrittspartiet har lenge stått alene i kampen for fast bevæpning. De ser også forslaget som et viktig gjennomslag.

– Det er noe betryggende i at flere partier nå omsider erkjenner behovet for et fast bevæpnet politi. Når trygghet settes over prestisje, beveger politikken seg i riktig retning, sier FrPs justispolitiske talsmann Helge André Njåstad.
Han peker på at både trusselbildet og politiets erfaringer har gjort motstanden vanskelig å opprettholde.
– Det er nok ikke alle i regjeringspartiet som jubler over å havne på samme side som FrP i denne saken, men vi skal være konstruktive. Det er særs oppløftende at ihuga motstandere av bevæpning plutselig snur 180 grader og allierer seg med god gammel FrP-politikk, sier Njåstad.
– Det viktigste er at resultatet blir riktig
Han understreker også partiets rolle i å sikre flertall:
– Dette er et godt eksempel på at det viktigste ikke er hvem som setter navnet sitt på papiret, men at resultatet blir riktig. Vi kunne presset saken til votering, men valgte heller å gi regjeringen mulighet til å gjøre det på sin måte. Så lenge politiet får det de trenger, raskest mulig, er det irrelevant hvem som teknisk legger fram saken, sier Njåstad.
Tidligere i år vedtok også Senterpartiet og støtte generell bevæpning på sitt landsmøte.
Nå er partiet klare for å sikre et flertall i Stortinget.
– Dette er nødvendig, kriminaliteten i Norge endrer seg og da må vi også tilpasse samfunnet til det kriminalitets bilde vi står i. Vi bevæpner politiet, ikke bare fordi politiet selv ønsker det. Men for at politiet skal være best mulig rusta til å beskytte samfunnet, sier stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp).

Samtidig understreker hun at bevæpning ikke skal gå på bekostning av politiets forebyggende arbeid eller tillitsbyggende tilnærming.
– Samtidig er det viktig å minne om at politiet sin hovedstrategi er å jobbe forebyggende og bygge tillitt. Det forhindrer kriminalitet og skaper et tryggere samfunn. Senterpartiet er nå klare til å danne flertall for dette på stortinget, sier Borch.
– Helt elendig og prinsippløst
Ikke alle partier stiller seg bak forslaget om generell bevæpning.
SVs justispolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes, reagerer kraftig på regjeringens linjeskifte.
– Dette er rett og slett helt elendig. Regjeringen tar et prinsippløst standpunkt. Her beveger vi oss vekk fra ideen om et sivilt politi som søker tillit hos befolkningen. Når enhver politibetjent, enten det er i Porsanger, Porsgrunn eller Oslo skal gå med våpen til enhver tid, så kommer det til å påvirke hele vårt forhold til politiet, sier han.
Han peker på at forskning og tidligere kunnskap taler mot en slik utvikling, og han mener parti etter parti har forlatt prinsippet om at norsk politi skal ha et sivilt preg.
– All kunnskap og forskning vi har går imot generell bevæpning. Vi vet at det undergraver befolkningens tillit til politiet, særlig hos de delene av befolkningen som politiet virkelig trenger å nå. Det øker også risikoen for skarpe situasjoner, og sannsynligheten for at situasjoner som oppstår løses med makt.
– Det er ikke våpenet som avgjør
Leder i Norges Politilederlag (NPL), Kjetil Ravlo, viser derimot til at både fagmiljøer og forskning støtter fast bevæpning.

Han mener derfor regjeringens forslag bygger på reelle behov i politiet.
– Dette handler om tillit og legitimitet. Når politiet til daglig er bevæpnet i tjeneste, gir det trygghet å vite at regjeringen, sammen med et bredt politisk flertall, står bak beslutningen, sier Ravlo.
Han kaller det en tillitserklæring til politiets faglighet, og understreker at det sivile preget fortsatt vil bevares.
– Det er ikke våpenet som avgjør hvordan politiet oppfattes, men hvordan vi opptrer, sier han.
– Vi kan ikke lenger være naive
Også Høyre stiller seg bak regjeringens forslag. De vedtok å gå inn for generell bevæpning av politiet på sitt landsmøte i mars.
Høyres justispolitiske talsperson, Peter Frølich, mener dette markerer et nødvendig skifte i norsk politi-politikk.
– Dette er historisk og viktig. Høyre er glade for at bevæpning av politiet kommer på plass så fort. Dette er dessverre blitt helt nødvendig, slik kriminaliteten har blitt i Norge. Vi kan ikke lenger være naive, sier han.