Vil innføre pliktår mot lønn i praksisår

Politistudentene foreslår å innføre pliktår etter endt utdanning mot at de får lønn i praksisåret. Slik mener de at politimangelen i distriktene kan løses.

Publisert Sist oppdatert

- I dag er de fleste politistudenter helt avhengige av Lånekassen, også i det andre året av utdannelsen, når vi har praksis, sier Morten Drægni, politistudent og nestleder i PF-studentene, til Dagsavisen. Han sier videre at han ville vært positiv til å jobbe i utkanten hvis han fikk lønn under praksisåret.

Flere politidistrikt sliter med politimangel. I Øst-Finnmark er det minst ti ledige stillinger og i Salten mangler en av regionene fem polititjenestemenn.

- Dette går ut over publikum. I dag er det en forskjell i rettssikkerheten mellom kommunene, sier Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, til Dagsavisen.

Han tror situasjonen vil bedre seg om to-tre år når de store kullene ved Politihøgskolen er ferdig utdannet, men han er overbevist om at en del av lensmannskontorene fortsatt vil slite.

Nylig ble det lyst ut ni ledige stillinger ved Mo i Rana politistasjon, Mosjøen politistasjon og Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor. 11 søkte, men ingen av dem ville jobbe i Mosjøen eller ved lensmannskontoret.

- Det er nok litt sammensatt, men tradisjonelt sett vil nok unge være i de store byene de første årene av tjenesten sin, for å oppleve mest mulig, sier leder av Politiets Fellesforbund i Helgeland, Anita Brattaas Mikalsen, til Dagsavisen.