- Som politimann har jeg sett skyggesiden av livet

Vidar Bøe (60) gir tiden som politimann på Stovner politistasjon mye av æren for at han fikk prisen som årets ildsjel foran 1700 andre kandidater.

Publisert Sist oppdatert

- Beklager, det er en full mann som skal være med på trening i dag.

Vidar Bøe erter kameraten, Tahir Hussain, vennskapelig i det han fører den blinde 28-åringen frem til spinningsykkelen. Et halvt år er gått siden de to fullførte sykkelrittet, Oslo - Trondheim, også kalt «Den store styrkeprøven», på tandem. Nå trener de to til triathlon i sommer.

­- Alt er mulig. Det har Vidar lært meg. Han f­ortjente virkelig den prisen, sier Tahir i det han setter seg opp på sykkelen og begynner og tråkke.

For fem år siden var den funksjonshemmede gutten både deprimert og fortvilet over sin livssituasjon og over en drømmer som virket uoppnåelige. Så begynte han i Østmarka idrettslag (IL) som Vidar Bøe grunnla i 1994. Der fikk han en ny giv og en ny mening med hverdagen. Ikke minst fikk han en veileder som hjalp ham å oppnå sin høyeste drøm. Nemlig å gjennomføre den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo.

Stovnermodellen til idretten

9. januar i år mottok ekspolitimannen, Vidar Bøe, den høythengende utmerkelsen, årets ildsjel, for sitt arbeid med Tahir og de mange andre utsatte barna og unge i Østmarka IL. Blant 1700 andre kandidater stemte 136 000 mennesker frem akkurat Bøe til å motta prisen.

- Når jeg tenker på hvor mange ildsjeler det er der ute så er jeg fryktelig ydmyk over å ha fått prisen. Tiden nå føles som en eksamenstid hvor jeg må leve opp til det prisen representerer, sier Bøe som bare i februar fikk over 20 forespørsler om å holde foredrag for bedrifter og organisasjoner.

Hva inspirerte deg til å jobbe med vanskeligstilt ungdom i idretten?

- Som politimann har jeg sett skyggesiden av livet og vet hvor viktig det er med forebygging. Særlig var tiden min som politimann på Stovner politistasjon fra 1992 til 1993, veldig viktig. Da jeg sluttet i der startet jeg Østmarka idrettslag og implementerte den såkalte Stovnermodellen som vi hadde benyttet i politiet, sier han.

Stovnermodellen går ut på å samarbeide tverrfaglig mellom barnevern, skole og politi. Bøe har de siste 16 årene sørget for at også Østmarka IL har blitt en del av dette samarbeidet. Personlig har han tatt telefoner både til politi, skole og barnevern for å følge opp barna i idrettslaget.

- Hva driver deg?

- Jeg ønsker at alle barn skal glede seg til å stå opp neste dag. Jeg tror at dersom man har det vondt tidlig i livet er det en langt større sjanse for at man ender opp i en kriminell løpebane, sier Bøe.

Selv vet han så altfor godt hvordan det er å ikke glede seg til å stå opp. For 15 år siden døde hans 17 årige sønn på grunn av en hjertefeil.

- Det har gitt meg en større forståelse for dem som er langt nede og for dem som faller utenfor. Jeg pleier å stoppe for å slå av en prat med folk som sitter på gaten. Det er mange som kjøper seg fri fra dårlig samvittighet, sier Bøe.