Nasjonal evaluering: To rapporter skal gi svar etter Klepp-hendelsen

– Når et menneskeliv går tapt i tjeneste, forplikter det oss til grundighet, åpenhet og systematisk læring, sier leder for HMS-seksjonen i Politidirektoratet, Rune Pedersen

Politibetjent Markus Botnen (25) ble skutt og drept under et oppdrag natt til 28. desember 2024.
Publisert

28. desember 2024 skjedde det som aldri skal skje. Under et politioppdrag på Jæren oppsto en skuddveksling mellom politiet og en bevæpnet person.

Politibetjent Markus Botnen (25) ble drept, og en annen tjenesteperson ble skadet. Tapet rystet Sør-Vest politidistrikt og satte spor i hele politi-Norge. 

Nå skal hendelsen evalueres. 

– Slike hendelser rammer hele politiet som organisasjon, og krever at vi setter inn tiltak for å lære mest mulig. Både av det som fungerte, og det som kan forbedres, sier leder for HMS-seksjonen i Politidirektoratet, Rune Pedersen 

To omfattende rapporter 

Politiet har valgt å dele opp evalueringen i to rapporter. En av dem omfatter den operative håndteringen. Den andre skal undersøke oppfølgningen av pårørende og tjenestepersoner. 

Begge vil inneholde anbefalinger basert på funnene.

– Når et menneskeliv går tapt i tjeneste, forplikter det oss til grundighet, åpenhet og systematisk læring. Derfor er dette en nasjonal evaluering, delt i to hovedspor, og med Politihøgskolen som faglig ansvarlig.

SAMMEN I SORGEN: Flere hundre politibetjenter trosset regnet, for å vise Markus Botnen den siste ære.

Pedersen forklarer at evalueringen er forankret i Politiets beredskapssystem (PBS I), som krever at alvorlige hendelser gjennomgås systematisk. 

Evalueringen er ikke en jakt på skyld, men skal være en mulighet for læring for hele etaten.

Vi håper evalueringen gir hele politietaten kunnskap som styrker sikkerheten og beredskapen.

– Vi håper evalueringen gir hele politietaten kunnskap som styrker sikkerheten og beredskapen, og som samtidig bidrar til å ta vare på våre ansatte, sier Pedersen. 

– Viktig å lære om oppfølgning 

Politiet ønsker blant annet innsikt i hvordan de vurderte risiko før hendelsen, hvordan de håndterte situasjonen da den oppsto, og hvordan systemene fungerte i praksis.

Samtidig er det en klar ambisjon å styrke ivaretakelsen av politiets egne ansatte og pårørende, både umiddelbart og over tid.

– Det er  spesielt viktig å lære mer om hvordan vi følger opp eget personell og pårørende etter en ekstremt krevende hendelse, og hvordan den initiale og langvarige ivaretakelsen fungerer i praksis. 

Pedersen forklarer at evalueringen derfor skal se på håndtering av bestemmelser om adskillelse av mannskap, samt tiltak for å redusere psykososial belastning.

– Drapet preger oss alle 

Sporene etter hendelsen er tydelige i Sør-Vest politidistrikt. Politimester Hans Vik beskriver hendelsen som tung. 

– Det å miste en kollega i tjeneste er veldig tungt. Selv om det er de nærmeste pårørende som bærer det tyngste tapet, så preger drapet på Markus oss alle, om enn på ulikt vis, sier Vik. 

Vik sier distriktet har gjort alt de kan for å ivareta ansatte. Noen har fått nye arbeidsoppgaver, andre har byttet enhet eller gått inn i faste stillinger. Flere har fått midlertidige løsninger tilpasset deres behov. 

Distriktet har også utviklet et nytt tiltakskort for debrief etter større hendelser, laget for å gjøre det lettere å følge opp ansatte når mange er berørt samtidig.

Tiltak i Sør-Vest etter Klepp-hendelsen

Sør-Vest politidistrikt har gjennomført flere tiltak for å ivareta ansatte etter hendelsen på Klepp. Blant tiltakene:

  • Tilrettelagt arbeidstid og turnus

  • Midlertidige stillinger og oppgaveendringer

  • Overgang til annen driftsenhet (f.eks. fra GDE 2 til FOT)

  • Hospitering og varig overgang til ny stilling

  • Nytt tiltakskort for debrief ved større hendelser

  • Samarbeid med bedriftshelsetjenesten og personalomsorgsgruppen

  • Tiltakskort behandlet i AMU og gjort tilgjengelig for hele distriktet

    Kilde: Sør-Vest Politidistrikt 

– Rapportene skal publiseres 

Politimester Vik synes det er bra at det gjennomføres en grundig evaluering. Han omtaler det som nødvendig og stoler på at det blir gjort godt arbeid. 

Ifølge Rune Pedersen i POD skal evalueringen også være egnet for offentliggjøring innenfor rammene av personvern og sikkerhetslovgivning. 

– Vår klare intensjon er at rapportene skal publiseres, slik at både politietaten og offentligheten kan få innsikt i hva vi har lært og hvordan vi jobber for å styrke beredskap og ivaretakelse fremover, sier Pedersen. 

Politidirektoratet skal følge opp læringspunktene nasjonalt, mens politidistriktene selv har ansvar for å ta med seg innsikten inn i egne systemer og rutiner.

– Erfaringene vil bli delt med ledere, operative miljøer, vernetjenesten, tillitsvalgte og andre relevante aktører, slik at vi sikrer bred forankring og læring på tvers av distrikt og nivåer, konkluderer han. 

Rapportene er planlagt ferdigstilt innen utgangen av 2025.

Powered by Labrador CMS