Brudd i lønnsoppgjøret:

PF-leder Unn Alma Skatvold om streiken: − Vi kan holde på lenge

Etter mange timer på overtid brøt meklingen sammen mellom Unio, Akademikerne og staten. Fra neste uke trappes streiken opp, og ifølge forbundslederen er streikeviljen stor.

STOR STREIKEVILJE: Forbundsleder Unn Alma Skatvold forteller at medlemmene synes nok er nok.
Publisert Sist oppdatert

Både Akademikerne og Unio går ut i streik etter at meklingen i natt ikke førte fram. Totalt 394 ansatte i Kripos og fire politidistrikter er nå i streik.

Politiets Fellesforbund (PF) er en av mange fagforeninger som er med i hovedsammenslutningen Unio. Unio forhandler på vegne av Politiets Fellesforbunds medlemmer på statlig område.

PF støtter de som streiker ved å avlyse alle møter og alt samarbeid med arbeidsgiver.

Fastlåst situasjon

Lederen for PF, Unn Alma Skatvold, forteller om en langtekkelig mekling som gikk mange timer på overtid. Hun opplever en fastlåst situasjon med en motpart som har vært lite imøtekommende. 

− De har hatt ett fokus, det er det samme som man hadde i forhandlingene, som er å tvinge oss inn på avtalen i staten. Staten har også vært klar over at det er helt uaktuelt for oss. Derfor mener jeg det er statens sitt ansvar at det nå er streik, sier Skatvold.

Hun forteller at det er uaktuelt for PF med en felles avtale og at staten har kun hatt fokus på det. 

STREIKETOG: Våren 2012 gikk Politiets Fellesforbund i streiketog oppover Karl Johans gate i Oslo.

Dette trekkes også frem av forhandlingslederen for Unio stat, Guro Lind.

I en uttalelse sier hun staten vil tvinge alle statsansatte over på én tariffavtale, noe Unio og Akademikerne ikke ønsker.

– Vi aksepterer ikke at staten overkjører våre medlemmer med tvang, sier Guro Lind.

Unio mener staten aldri var interesserte i å komme Unios krav i møte, men var opptatt av å tvinge alle statsansatte over på én tariffavtale for enhver pris.

Handler om mer enn kroner og øre

Onsdag kveld, tre timer før meklingsfristen gikk ut, sa riksmekler Mats Ruland at partene var langt fra hverandre.

– Vi er ikke i nærheten av å komme i mål. Det er veldig vanskelige og store problemstillinger som gjenstår, sa han da til NRK.

Skatvold sier beskrivelsen til riksmekleren ikke er noen underdrivelse, og at PF er beredt på å streike lenge.

– Vi er motiverte, klare og har opptrappingsplaner. Vi kan holde på lenge. Dette er en streik som handler om noe mer enn kroner og øre og avtaleforhold. Vi opplever det også som et angrep på partssamarbeidet. Her prøver staten å tvinge flertallet i staten inn på noe som mindretallet ønsker. Vi synes dette blir politisert, det er ikke mer enn to år siden vi inngikk og laget en felles avtale med Akademikerne. Da var det velvilje fra staten for å ha to avtaler, og så er det plutselig ikke det fordi de som utgjør mindretallet ønsker seg en felles avtale, sier Sktavold.

Det er 12 år siden sist politiet streiket, og forbundslederen opplever en stor motivasjon blant ansatte i politiet.

– Det har vært mange tariffoppgjør der vi ikke har vært strålende fornøyd, og til slutt blir begeret litt fult. Nå handler det også om angrep på medbestemmelsesretten, og ikke bare selve innholdet.

Tirsdag vil det være en markering på Eidsvoll plass i Oslo med appeller.

MEKLING BRØT SAMMEN: Etter mange timer på overtid ble det klart at Unio går til streik. Fra venstre: PF-leder Unn Alma Skatvold, lokallagsleder i Sør-Vest politidistrikt, Per Anders Røsjorde og PFs forhandlingssjef Roar Fosse.Powered by Labrador CMS