DEBATTINNLEGG

Mitt største ønske er å beskytte publikum

Et offer kan dø i løpet av tiden det tar å låse opp våpenskrinet i bilen. En gjerningsmann kommer langt på to minutter. Dette medfører at liv går tapt.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Norsk politi har i seks måneder vært midlertidig permanent bevæpnet. Vi har også tidligere hatt permanent bevæpning over lengre perioder. Det ikke oppstått noen uønskede hendelser, hvor politiet har skutt uten grunn i disse periodene.

Publikum har tillit til at politiet er der for å beskytte dem, og det er mitt største ønske. Å kunne beskytte publikum. Dette har jeg gjorde i 34 år som operativ politimann. Og min påstand er at jeg kan etterleve dette bedre når jeg jeg er bevæpnet.

En permanent bevæpning medfører at jeg som politimann, som er satt til å beskytte samfunnet har en raskere respons på de mest dramatiske meldingene. Politikere sier at det er fort gjort å låse opp skrinet med våpen. Ja det er det, men allikevel tar det det 60-120 sekunder å kunne utføre dette. For en politiker vet jeg at dette høres uten som kort tid. Jeg ber da disse politikerne lukke øynene for å telle 1001, 1002, 1003……1120 dette er lang tid.

Et offer kan dø i løpet av denne tiden. En gjerningsmann kommer langt på 2 minutter. Dette medfører at liv går tapt. Liv jeg har dedikert mitt liv til å redde. Problemet er at publikum ønsker dette, men politikerne ikke ønsker at vi skal kunne ha de rette verktøyene tilgjengelig med engang når vi trenger det.

Når dette er sagt er mitt viktigste våpen min hjerne, de aller aller fleste oppdrag blir løst med kommunikasjon, uten bruk av de skarpeste våpen vi har. Men den dagen jeg trenger det, så trenger jeg det med en gang. Jeg kan ikke telle 1001, 1002, 1003…. 1120. Da er en person død eller jeg er død.

Det er ganske mange oppdrag i det siste halve året, hvor vi har reddet liv, eller fått tak i en gjerningsperson på grunn av rask respons og permanent bevæpning. Dessverre er dette lite målbart. Men publikum har ikke noe i mot en permanent bevæpning, politiet ønsker selv en permanent bevæpning. men politikerne stoler ikke på politiet. Politiet som faktisk er satt til å beskytte samfunnet, som er satt til å beskytte demokratiet, som er satt til å beskytte monarkiet, som er satt til å beskytte politikerne.

Vi har ikke tillit nok hos disse til at de kan gi oss en permanent bevæpning. Vi må få en ordentlig tragisk hendelse først, som skjer fordi politiet ikke kan reagere raskt nok. Vi må fikle med en nøkkel i ett skap og ikke ha fokus på oppgaven vi skal utføre.

LES OGÅ: Slutt på midlertidig bevæpning