– Vi vil beholde rettighetene våre

Politifolk blant de tusenvis som streiket mot endringer i arbeidsmiljøloven i dag. Se bilder fra streiken her.

Publisert Sist oppdatert

– Endringene blir verst for de som jobber helger og kvelder, sa Unio-leder Anders Folkestad.

– Det mest midlertidige er forslagene om flere midlertidige ansettelser selv, sa AP-leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg har en drøm, sa Robert Eriksson, og ble buet av scenen av de 15.000 som møtte opp foran Stortinget i Oslo i regnet.

Folkemassen i hovedstaden ga tydelig uttrykk for hva de mener om forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven. Det samme gjorde streikende i resten av landet.

– Endringer vil kunne skape utrygghet

– Vi vil beholde rettigheten vi har som arbeidstakere, forteller Gunn Hege Høgberg som jobber i Oslo-politiet.

Hun og kollega Henriette Kampesveen var blant de rundt 70 som møtte fra Oslo politiforening i streiken i Oslo.

– Jeg ønsker ikke at det skal bli større muligheter for midlertidige ansettelser. Det kan skape utrygghet for nyutdannede, for de som skal etablere seg og for pensjonisttilværelsen, sier Kampesveen til Politiforum.

Som politifolk jobber de allerede helgene og søndagene mange frykter. Men de vil ikke bli pålagt mer.

– Søndager er ikke så viktig, men å bli pålagt overtid uten kompensasjon ønsker jeg ikke. Og jeg vil ikke måtte jobbe fem søndager på rad, i stedet for to slik det er i dag, sier Kampesveen.

Snakkes om på jobben

– Jo lenger man jobber, jo mer tid bruker vi på å hente oss inn, mener Høgberg, og forteller at dette er noe politifolk bryr seg om.

– Alle synes dette er viktig. Det er noe vi snakker om på jobb, sier hun.

Kampesveen sier hun opplever at også politifolk som ikke er organisert støtter om om kampen mot endringene i arbeidsmiljøloven.

– Ingen er veldig positive til endringene, slår Kampesveen fast.

Kraftfull markering på Hamar

I et felles Unio-arrangement på Hamar deltok Politiets Fellesforbund Hedmark sammen med rundt 3000 medlemmer fra YS og LO i en kraftfull markering mot regjeringens forslag om å endre arbeidsmiljøloven.

Skulder ved skulder sto politiansatte sammen med sykepleiere, forskere, bussjåfører og postansatte sammen i en protest mot svekkelser av vernet dagens arbeidsmiljølov gir.

− Vi sier nei til at arbeidsgivere skal styre fritiden vår enda mer. Utsatte grupper sier nei til lovforslaget, sa LO’s distriktssekretær Odd Erik Kokkin.

− All forskning viser at det ikke blir flere arbeidsplasser av å tillate flere midlertidige jobber, sa en av appellantene fra YS.

− Vi reagerer på at regjeringen nå vil alminneliggjøre mer arbeid på søndager, og vi ser at hvilen våre mannskaper trenger mellom skiftene, stadig blir utfordret, sier lokallagsleder Reidun Martinsen i PF Hedmark.

Hun viser til at dagens arbeidsmiljølov tilsier at politiansatte skal ha et minimum av 11 timer hvile mellom planlagte arbeidssett.

−Men unntakene som vi alt har samtykket i, viser at svært mange har en hvile mellom planlagte arbeidssett ned mot 8 timer. Med reise til og fra arbeid, blir dette for lite hvile til å hente seg inn, sier Martinsen.

Mener regjeringen ikke kjenner til mulighetene

− Vi ser ingen grunn til at HMS-begrepet som skal ivareta våre medlemmers fysiske og psykiske helse skal svekkes nå. Allerede er politiansatte en av yrkesgruppene som har avtalt store unntak fra arbeidsmiljøloven. Regjeringen ser ikke ut til å være orientert om mulighetene som alt ligger der. Vi sier bestemt nei til å uthule reglene som vi mener skjermer mot skadelig natt og helgearbeid, sier Martinsen til Politiforum.

Hun er lokallagsleder for omtrent 250 politiansatte i Hedmark.

– Å tro at flere kommer i jobb med å åpne for flere midlertidige stillinger er en utopi. Erfaring fra andre land som har åpnet opp for midlertidige tilsettinger, viser at det ikke blir flere arbeidsplasser. Det er en fysisk og psykisk belasting å sitte i en midlertidig stilling. Dette gir et større press mot kvinner, som allerede i dag er overrepresentert i midlertidige stillinger. Unge mennesker får ikke lån i etableringsfasen, og man setter livet på vent i forhold til familieetablering, slår hun fast.

– Dagens kraftfulle markering er en kraftig advarsel til regjeringen. En klok statsråd ville nå ha tenkt seg godt om, og trukket forslaget. Står de hardt på dette, er det en fare for at det unike og gode trepartsamarbeidet i Norge blir kraftig svekket, sier Martinsen.

Gunn Hege Høgberg og Henriette Kampesveen var blant politifolkene som møtte opp foran Stortinget.
Også på Hamar møtte politifolk opp i streiken. Lokallagsleder i PF, Reidun Martinsen (til høyre), sier de er bekymret for hviletiden til mannskapene. – Den blir stadig utfordret.
Powered by Labrador CMS