KLARE: Jon Andreas Carson, Kim Eirik Nygaard, Vetle Haugland og Thea Flaatten er blant mange politiutdannede som i dag står uten politijobb, og som er klare til å gå inn i en jobb i politiet i disse dager.

Opptil 400 stillinger lyses ut i politiet:

- Vi melder oss til tjeneste

- Mitt største ønske er å få på meg uniformen igjen, og gjøre den jobben jeg er utdannet til, sier politiutdannede Thea Flaatten, som i dag jobber som lærer. Hun er en av mange politiutdannede som nå vil søke på politistillingene som vil lyses ut i forbindelse med korona-situasjonen.

Nylig ba Justis- og beredskapsminister Monica Mæland om at Politidirektoratet ansetter opp mot 400 politifolk, for å bistå i situasjonen med koronaviruset.

I løpet av kort tid vil de ledige stillingene lyses ut. Da blir det også kjent hvordan stillingene skal fordeles.

Allerede nå sitter en rekke politiutdannende uten jobb i etaten, rundt omkring i landet klare til å søke. Politiforum har snakket med flere av dem.

- Største ønske er politiuniform

POLITI ER DRØMMEN:- Jeg flytter meg dit jeg får jobb, sier Thea Flaatten.

Thea Flaatten (25) gikk ut av Politihøgskolen (PHS) i våren 2019, og har siden den gang vært klar til å gjøre en jobb som politi. Men siden få stillinger lyses ut og det er vanskelig å få jobb, har hun fram til nå jobbet som lærer. På skolen hvor hun jobber er de forberedt på at hun nå er klar til å søke på de ledige stillingene som skal lyses ut. 

- Jeg melder meg til tjeneste til en av disse jobbene. Jeg er glad for at vi som er ferdigutdannede får en slik mulighet, og at det er behov for meg, sier Flaatten. 

Hun legger til at hun er klar for å jobbe hvor som helst i landet. 

- Jeg flytter meg dit jeg får jobb. Mitt største ønske er å få på meg uniformen igjen, og gjøre den jobben jeg er utdannet til, sier hun. 

- Hva tenker du om jobbhverdagen i politiet, i den situasjonen som er nå? 

- Det kommer nye utfordringer. Det gjør at vi må tenke litt annerledes. Blant annet er det fokus på grensekontroll nå, sier hun. 

- Jeg liker å ha en jobb som krever mye av meg, og setter meg på prøve. Gjennom praksisen ble det også veldig tydelig for meg at jeg har valgt riktig yrke, sier Flaatten.

LES OGSÅ: Bør få faste stillinger - også etter at dette er over

- Vil jobbe som politi

I Hønefoss sitter Vetle Haugland også klar til å søke.

VIL SØKE:- Jeg har lyst på jobb innenfor det jeg er utdannet som, sier Vetle Haugland.

- Det er fordi jeg har lyst på jobb innenfor det jeg er utdannet som, sier han.

Da 25-åringen gikk ut av PHS i 2019, fikk han et fire måneders vikariat ved Hønefoss politistasjonsdistrikt i Sør-Øst politidistrikt. Siden da har han jobbet som vekter hos Hønefoss vaktselskap.

- Jeg tar de nødvendige forhåndsreglene og tar situasjonen på alvor så jeg ikke blir smittet unødvendig. Jeg vet at politiet tar situasjonen på alvor og selv setter inn nødvendige tiltak for å forebygge smitte innad, sier Haugland.

- Vil bidra til et trygt samfunn

ER KLAR: - Jeg ønsker bare å gjøre min del for å bidra til et trygt samfunn i en annerledes hverdag, sier Kim Eirik Nygaard.

Også 27 år gamle Kim Eirik Nygaard kommer til å søke.

- Jeg kommer til å søke, fordi det er politi jeg vil jobbe som. Det er politi jeg har utdannet meg til og har tatt sikte på å bli helt siden jeg startet på utdanningen, sier han.

Siden Nygaard gikk ut av PHS i 2018, har han gjort det han kan for å bli relevant for politijobbene han har søkt på. Han tar en master i samfunnssikkerhet og har tatt nettkurs i digital etterforskning. Ved siden av jobber han som vikar ved krisesenteret i Stavanger og ved en psykiatrisk sengepost for unge voksne, og er innrullert som militærpoliti hos Heimevernet.

Han jobber også som frivillig redningsmann ombord på Redningsskøyta i Stavanger.

Nygaard sier at han har en risikobasert tilnærming til covid-19.

- Og vet at jeg ikke er blant risikogruppene som oftest opplever alvorlige komplikasjoner. Jeg er derfor ikke "redd" for å bli smittet. Jeg ønsker bare å gjøre min del for å bidra til et trygt samfunn i en annerledes hverdag, sier han.

Så langt er 1700 politiansatte satt i karantene, og 13 er smittet, det viser Politidirektoratets (POD) siste oppdatering om koronasituasjonen. 

KLAR TIL TJENESTE: Jon Andreas Carson sier han er klar til å trå til, og ønsker å gjøre en innsats. Bildet er tatt til studentenes årbok.

LES OGSÅ: Alle studenter og ansatte ved Politihøgskolen bedt om å gå i karantene

- Meningsfullt

Også Jon Andreas Carson (26), som var ferdig utdannet ved Politihøgskolen i 2019, er klar for å søke på de nye politistillingene som nå skal lyses ut. 

- Det er veldig bra at POD tar ansvar, men jeg skulle ønske de hadde vært mer forutseende og bemannet opp tidligere. Det har virket som man skal ligge på en bemanning som akkurat går så lenge det ikke skjer noe ekstraordinært, sier Carson. 

På grunn av den utfordrende jobbsituasjonen for nyutdannede politifolk, har Carson jobbet i SAS etter at han gikk ut av Politihøgskolen. Men han har hele tiden ønsket å jobbe i politiet. 

- Jeg kommer til å søke på stillingene som lyses ut. Det handler om å føle seg nyttig. Jeg er klar til å trå til, og jeg ønsker å gjøre en innsats. Å være politi er veldig meningsfullt, sier han. 

- Hva tenker du om å jobbe i politiet i dagens situasjon? 

- Jeg tror man må være enda mer nøye med en del rutiner. Å holde mer avstand til publikum, blant annet. Som politi ser du veldig ofte folk i krisesituasjon. Nå er vanlige folk nesten ikke ute, så da blir jobbhverdagen kanskje mer preget av det, sier Carson. 

LES OGSÅ: Forventer ekstrabevilgning til nyansettelser

Powered by Labrador CMS