Rettssaken mot en mann som overfalt politispaneren i mai 2012, gikk av stabelen i Oslo tingrett.

Tiltalt (32) for vold mot politiet: Utfallet ble fatalt

Ruset på kokain, hasj og alkohol, tok 32-åringen løpefart og angrep politimannen som hadde anholdt kompisen hans.

Publisert Sist oppdatert

Planen var å få med seg kameraten hjem, enda han var lagt i jern etter en voldsepisode.

Utfallet ble fatalt, erkjente 32-åringen i Oslo tingrett i dag. Han så på politivoldsofferet (33) og sa han «beklaget», og at han «tar den straffen han får» etter det fatale som skjedde i Hegdehaugsveien i Oslo 20. mai i fjor.

Alvorlig tiltale

Han er tiltalt for grov vold (straffelovens paragraf 229, 3. straffealternativ) og politivold (§ 127) etter å ha slått ned og sparket narkospaneren på utsiden av utestedet Trafalgar Pub i Hegdehaugsveien.

– Det var godt det ikke gikk enda verre med politimannen og familien hans, sa tiltalte ydmykt.

Hans forsvarer, advokat Øyvind Sterri, hadde bedt klienten om å være ærlig om sin rolle, noe klienten åpenbart hadde tatt til seg.

Tingrettsdommer Ellen Martens, hennes to meddommere og nær 20 politifolk som fylte benkeradene, fikk dermed to usminkede versjoner av hva som faktisk skjedde i fjorårets verste politivoldsepisode:

Èn sterk historie fra politimannen, deretter tiltalte sin.

Var «kokainfjern»

Tiltalte forklarte at han var «kokainfjern» da han og flere tidligere straffedømte kompiser skulle ut på byen den 20. mai i fjor. I tillegg hadde han røyket hasj tidligere på dagen – dette var noe han gjorde nærmest daglig for å være rolig.

Men fordi han ble så høy av kokainet, hadde han justert formen med påfyll av alkohol.

32-åringen befant seg inne på Trafalgar Pub da han fikk beskjed om at politiet kom. Det var nettopp politimannen og hans kvinnelige kollega som spanet på mulig narkobruk inne på utestedet.

De ble oppdaget, og gjengen fikk det da travelt med å forlate utestedet. 32-åringen erkjente at han hadde vært på toalettet og brukt kokain forut for dette.

Ville skape kaos

Så fikk han vite at en av kompisene sto i fare for «å bli taua inn» av disse to politifolkene.

På en eller annen måte bestemte han seg for «å skape kaos og uro», eller lage en avledningsmanøver, slik at også denne kompisen skulle få være med hjem i stedet for å tilbringe resten av natten på glattcelle.

Tiltalte gikk derfor ut og blandet seg inn i politiets vurderinger på utsiden, men politimannen (33) hadde vært tydelig og klar og bortvist tiltalte.

– Politimannen snakket roligere enn politifolk vanligvis gjør, skrøt tiltalte, som dermed erkjente at han skjønte at det var en sivil politimann som han forholdt seg til.

I tillegg var dette veldig tydelig da kompisen faktisk sto i håndjern.

Politimannen sa i sin forklaring at han hadde bestemt seg for å løslate personen han hadde anholdt, og anmelde ham etter vaktsettes avslutning for brudd på ordensforstyrrelse. Bare minutter senere fikk han livet snudd opp-ned.

«Tok løper'n»

Tiltalte forklarte at han fjernet en annen kamerat fra stedet, en som hadde vært høyrøstet og som hadde viftet med armene. Dette gjorde han også for at ikke vedkommende skulle havne i arresten.

Men så bestemte han seg for å «løslate» den anholdte kameraten.

– Jeg «tok løper'n», forklarte han.

Han hadde løpefart og møtte på politimannen som kom fra venstre, bak hushjørnet. Tiltalte var nyoperert i venstre del av brystet, og løftet derfor høyre albue opp. Han mener han traff politimannen i kjeven.

– Jeg så han var bevisstløs, og forsøkte å trekke beinet mitt vekk da jeg oppdaget dette, forklarte den tiltalte.

Han er tiltalt for slaget, men også spark og tramping på politimannes hode mens spaneren lå bevisstløs på fortauet.

– Jeg så han lå med armene langs siden, forklarte 32-åringen videre.

Han hadde forsøkt å trekke beinet til seg, omtrent som i en fotballtakling hvor man skjønner man kommer for seint inn, men hvor man likevel ikke klarer helt å stoppe sparket. Det var derfor en mulighet for at sparket traff politimannen i overkroppen.

– Politimannen var like uforberedt på dette som meg. Han ante ikke at jeg kom, han tok seg ikke for i fallet. Han falt hardt. Det var ikke gjennomtenkt av meg, jeg skvatt selv.

En avledningsmanøver

Aktor, politiadvokat Vegard Munthe Ommedal, spurte detaljert rundt tiltaltes innblanding i politiets arbeid.

– Det er ikke vold å dra i jakka til politiet, mente tiltalte.

Han mente at dersom de var fire, ville ikke to politifolk kunne yte mye uten å be om forsterkninger. Planen var aldri å begå vold mot politiet, men å frigi kameraten.

Etter angrepet løp tiltalte vekk og lå i skjul i en garasje i tre timer. Han var etterlyst av politiet fra tidligere, etter befatning med to kilo hasj i Trondheim.

Tiltalte soner nå denne dommen, og vil trolig gå rett over til ny soning når politivolddommen faller.

Politimannens forklaring rørte åpenbart dommerpanelet og tilhørere sterkt. Selv var politimannen beveget da han forklarte seg som skadene han er påført, og hvordan livet hans har endret seg etter angrepet.

Han har tidligere gitt forklaringen til Politiforum, og det ble en usminket versjon av hvordan han har det, retten fikk høre.

– Jeg er mentalt preget, og føler jeg har opplevd en personlighetsforandring. Jeg er blitt mer emosjonell av meg, og kan gråte av ting selv fra TV. Det hender også jeg tenker på å snu mens jeg er på vei på jobb på politistasjonen, men jeg har klart meg til nå.

– Hvordan framtida blir, eller om jeg blir værende i etaten, har jeg ikke tatt stilling til, forklarte politimannen, som også til retten takket for all støtte fra kolleger og ledelse i Oslo politidistrikt.

Powered by Labrador CMS