Ski-VM: Ingen stunt fra "Jimmy Jump"

Oslo-politiet har full kontroll, både på Jimmy Jump og på andre potensielle bråkmakere som kan dukke opp under Ski-VM.

Publisert Sist oppdatert

- Joda, Jimmy Jump kommer vi til å ha kontroll på, så vi forventer ingen stunt fra ham i Holmenkollen. I forhold til ham så har vi et samarbeid med andre politienheter, sier Dagfinn Vennevold, politioverbetjent med ansvar for politiets innsats under Ski-VM i Holmenkollen.

Jimmy Jump ble for alvor kjent i Norge da han hoppet inn på scenen med en rød nisselue på hodet under Grand Prix på Telenor Arena i fjor. Noe lignende hopp vil det altså ikke bli under Ski-VM.

Vennevold og kollegene i Oslo politidistrikt er godt forberedt til vinterens store begivenhet. Det blir klart når Vennevold peker og forklarer politiets planer under årets ski-fest.

- Politiets rolle i Holmenkollen vil først og fremst være å støtte arrangørens egne vaktmannskaper. Et hundretalls vektere vil være til stede under arrangementet for å sikre ro og orden. Ellers vil vi utøve ordinær ordenstjeneste og ved behov gå inn og lede og koordinere en fellesinnsats ved ulykker, evakuering og så videre, sier Vennevold.

Arrangør for Ski-VM, Roy Evensen, røper at de bruker 2,1 millioner på politistyrkene innenfor billettert sone. Utenfor denne sonen, det vil si ved Frognerseteren, ute i løyenettet, langs veiene og i sentrum, må politiet selv dekke kostnadene - en sum som trolig blir langt over det dobbelte av hva arrangøren betaler, anslår Vennevold. Han er likevel komfortabel med dette.

- Ski-VM er en nasjonal oppgave og politiet er bare en av mange institusjoner som bidrar, sier han.

40 000 Betalende

På de største arrangementsdagene ventes det rundt 35.000 til 40.000 publikummere innenfor billettert sone. I tillegg vil tusenvis stå langs løypene. Ved Frognerseteren og ute langs løypene vil det tradisjonen tro være mange som camper og fester natten gjennom før tre- og femmila på lørdag og søndag.

- Det er ikke tradisjon for spesielt mye fyll på slike store vinterarrangementer, men noe blir det selvfølgelig. For å hindre ordensforstyrrelser langs løypenettet vil vi blant annet ha snøscooterpatruljer som patruljerer langs disse. Vi har tidligere hatt ettersøkning i Nordmarka i etterkant av slike store arrangement og ønsker å forhindre at dette skjer i år, sier Vennevold.

Ellers er det, som alltid ved store arrangementer, fare for tyverier. Særlig på T-banene og bussene, som i de travleste øyeblikkene vil frakte rundt 10.000 til 12.000 mennesker i timen opp til Holmenkollen og Midtstuen. Både sivilt og uniformert politi vil her være på plass for å forebygge tyverier.

Hyggelig opplevelse

Dersom mange, til tross for det gode kollektivtilbudet velger å ta bilen, står Trafikkorpset parat langs veiene opp til Holmenkollen for å hindre trafikkork. Deres rolle vil også være viktig dersom det skulle være nødvendig med evakuering.

- Utover tyverier og fyll, er det noen særskilte utfordringer som kan oppstå?

- I hoppbakken, hvor helningen er stor, er potensialet for ulykker, og dermed også behovet for evakuering, størst. Tidligere erfaringer tilsier også at det kan oppstå konflikter mellom ulike hoppnasjoner, for eksempel polakker og slovenere. Ellers er det ikke urealistisk at miljøorganisasjoner bruker anledningen til å protestere mot Statoil, som er hovedsponsor. Vår jobb blir da å sørge for at det ikke oppstår situasjoner som gjør at arrangementet ikke kan gå som planlagt, sier Vennevold.

Men først og fremst tror Vennevold at Ski-VM blir en hyggelig opplevelse, også for politiet.

- Jeg jobbet som politi både under Lillehammer-OL og under forrige VM i Holmenkollen i 1982. Det var en eneste stor folkefest og en kjempeopplevelse å være med på. Under tidligere tre- og femmilarrangement i Holmenkollen pleier snøscooterpatruljen å dele ut startlister til publikum når vi kjører langs løypenettet, og oppnår på den måten en positiv kontakt. Det er ikke sjelden vi blir invitert inn i teltene på mat og dram, men den står vi over, humrer Vennevold.

Powered by Labrador CMS