TRIVES I SKOGEN: Rytterkorpsets leder, Mari Engestøl Røgeberg, tar seg gjerne en skogstur med hunden når hun skal slappe av.

Politisommer

Å være nær en hest gjør noe med de fleste, mener lederen av Rytterkorpset

– Alle, fra små barn og fine fruer til tøffe ungdommer og slitne narkomane, vil hilse på hesten, og det gir oss en unik inngang til kommunikasjon og kontakt, sier Mari Engestøl Røgeberg, avsnittsleder for Rytterkorpset.


I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om hverdagen i politiet.

Dagens sommergjest:
Mari Engestøl Røgeberg
Avsnittsleder, Rytterkorpset

For hennes del er sommerferien snart over, og avsnittsleder Mari Engestøl Røgeberg gleder seg til å være både motivator og pådriver når Rytterkorpsets utfordringer skal løses i tiden fremover. Hun mener hesten har mange unike fordeler i det operative politiarbeidet – og håper alle forstår at Rytterkorpset er et avsnitt man både bør og regne med.

– Hva gjør du for å slappe av på sommeren?
– Jeg soler meg – når det er sol. Og så er jeg sammen med familie og venner, er ute i hagen, i skogen med bikkja, eller på golfbanen. 

– Hvor reiser du på ferie?
– Det blir hytta på Rena, sommer som vinter. Men aller helst til steder hvor det er garantert sol, varme og strandliv – og til steder jeg ikke har vært, som gir meg masse nye opplevelser.

– Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien?
– Å lese bøker. Men best av alt er ekstra mye tid til familie og venner. 

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?
– For å koble av og koble ut. For å få ro og tid til å gjøre helt andre ting enn jobb – ting som gir energi og glede, og som gjør at jeg samler krefter og motivasjon og gleder meg til å komme tilbake til jobb når ferien er slutt.

– Leser du mail fra jobben i ferien?
– En gang iblant. Jeg skummer igjennom og markerer de jeg skal se nærmere på når jeg er tilbake på jobb. Det gir meg ro og en følelse av at jeg har «hodet over vann».

Rytterkorpsets leder, Mari Engestøl Røgeberg, forteller at folk flest har veldig stor respekt for politihestene.

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?
– Ja, helt klart! Kollegaene mine er de beste. Både to- og firbeinte. Jeg gleder meg til utfordringene vi har i tiden fremover, og til å virke som pådriver og tilrettelegger for at vi skal komme dit vi ønsker. Våre prioriteringer er å fortsette å jobbe med å skape et godt, trygt og inkluderende arbeidsmiljø, å imøtegå forventningene til vårt bidrag til oppdragsløsningen i Oslo politidistrikt, og å stadfeste for alle at Rytterkorpset er et avsnitt man både bør og regne med. Og så ønsker vi å skape dyktige og allsidige politihester av alle de flotte hestene vi har.

– Hva er dine sommerfavoritter? (Aktiviteter, mat, drikke, musikk)
– Sommerfavoritten over alle sommerfavoritter er å slappe av på en solseng med en god bok og noe iskaldt i glasset – da har jeg det best. Ellers er det å finne på sommerting med familien, og spesielt med sønnen på 12 år. Alt fra å se filmer sammen hele dagen til å spille badminton eller golf, eller dra på stranda.

Av sommermat og -drikke foretrekker jeg salater i forskjellige varianter, og grillmat – spareribs er favoritten. Og is, minst én om dagen. Jeg drikker helst vann, og tar gjerne et glass hvitt når jeg skal kose meg. Og så er jeg blant de som foretrekker stillhet fremfor å ha musikk på øret.

– Hvilke fordeler gir hesten i det operative arbeidet?
– Som ryttere sitter vi høyt og har god oversikt. Det gir oss kontroll og innsyn, for eksempel over større ansamlinger eller demonstrasjoner, og i kaotiske hendelser. Folk flest har respekt for hesten – enkelte har mye mer respekt for den enn for oss som sitter oppå. Dette utnytter vi til vår fordel.

Folks respekt og eventuelle redsel for det store dyret gjør at de flytter seg når vi ber om det, eller blir stående stille om det er det vi kommanderer dem til. Vi bruker hesten aktivt ved pågripelser, til forfølgelse, til å sperre veien, eller til å gripe tak i folk fra overhøyde. Vi splitter ansamlinger ved å ri inn i folkemengden, eller stanser slåssing ved å styre hesten midt inn i kampen. Vi bruker hesten aktivt til å holde nysgjerrige unna og skjerme kolleger som jobber på bakken. Hesten kommer frem der kjøretøy ikke kan, for eksempel i parker, opp eller ned trapper, eller over hekker og andre hindringer.

Rytterekvipasjene er svært synlige, og det høres når vi kommer. Dette gir store fordeler i den forbyggende delen av oppdragsløsningen, spesielt med tanke på synlig tilstedeværelse av politi i problemområdene, og at vi er lett tilgjengelige for alle.

Hesten har mange unike fordeler i det operative politiarbeidet. Den er ikke bare til «pynt» ved honorære oppdrag. Det handler om å være løsningsorientert og se mulighetene bruken av hesten gir oss.

– Det heter seg at «hest er best». Hvilke viktige egenskaper har hestene i møtet med mennesker?
– Hesten er utrolig kontaktskapende. Den er et stort og vakkert dyr. Den utstråler stolthet, stødighet, trygghet og varme. Å være nær et så stort dyr, kjenne en bløt mule som oppsøker deg og merke den interessen den har for deg – det gjør noe med de fleste.

Det skaper en kontakt som bare et godmodig og snilt dyr kan, og som mange kanskje aldri har opplevd før. Å tørre å være nær hesten, skaper også en mestringsfølelse som mange ikke har kjent på før, spesielt om man i utgangspunktet er redd.

Alle, fra små barn og fine fruer til tøffe ungdommer og slitne narkomane, ønsker å hilse på hesten, og det gir oss som sitter oppå en unik inngang til positiv og konstruktiv kommunikasjon og kontakt. Vi er bevisste dette i vår omgang med alle vi møter på vår vei, og vi utnytter fordelen det gir oss i oppdragsløsningen.

Hest ER best, og ikke «som pølse», men som et anvendelig og unikt hjelpemiddel og verktøy i det operative politiarbeidet.

Les tidligere intervjuer fra spalten «Politisommer» her

Powered by Labrador CMS