Politiforum mottok hovedprisen for Årets Fagblad, og fikk Fagpressens journalistpris for sakene om utlevering av politifolks personalmapper. Fagpressens forsidepris ble tildelt for aprilutgaven som var utformet som en personalmappe.

Politiforum kåret til Årets fagblad

Politiforum stakk av med tre priser under utdelingen av Fagpresseprisene.

Publisert

- Det er overveldende og uhyre tilfredsstillende at vi klarer å kapre hele tre priser i et så sterkt selskap, som fagpressen er, sier Ole Martin Mortvedt, redaktør i Politiforum. 

Under utdelingen av Fagpresseprisene 2019, som ble holdt på Månefisken i Oslo torsdag kveld, ble Politiforum tildelt Fagpressens forsidepris, Fagpressens journalistpris og hovedprisen Fagpresseprisen 2019. 

- Det at vi får slike æresbevisninger gjør at vi lettere når fram i miljøet vi jobber i. Vi mener at vi jobber med viktige saker, og dette er saker som er viktige for leserne våre, sier Mortvedt. 

Han legger til at det også var både overveldende og veldig moro å motta årets hovedpris. 

Dette er juryens begrunnelse for Fagpresseprisen:

«Fagpresseprisen er den gjeveste av kveldens priser. Dette er ikke en pris for lang og tro tjeneste. Det er en heder til en publikasjon som har vist muskler over flere år. Det er en anerkjennelse til dere som vil noe med det dere publiserer, dere som stadig imponerer – og som år etter år viser at dere tenker helhetlig fra idé til presentasjon. Vi i juryen oppfatter at dere har en utpreget stolthet over den publikasjonen dere lager, vi tror dere inspirerer også andre innad i Fagpressen og dessuten utenfor. Derfor er det en samlet jury som med stor entusiasme gir Fagpresseprisen for første gang til POLITIFORUM.» 

- Det er med stor ydmykhet at vi tar imot prisen, og det er også hyggelig å dele den med alle som har bidratt i produksjonen, ikke bare nå, men opp gjennom årene. Vi setter også veldig pris på juryens begrunnelse, hvor de begrunner prisen med å vise til Politiforums arbeid over flere år. Det er veldig hyggelig, sier Mortvedt. 

Pris for mappesaken

Fagpressens journalistpris gikk til journalist og utgavesjef Erik Inderhaug og redaktør Ole Martin Mortvedt, for flere artikler om at politiansatte opplevde at innholdet i personalmappene deres ble utlevert til utenforstående - av arbeidsgiver selv, og uten at Politidirektoratet stoppet det. 

Dette skriver juryen: «Årets journalistpris handler om personvern – eller mer presist – mangel på vern. Det viser seg at hvem som helst kan be om å få innsyn i personalmappa til offentlig ansatte. Dette gjelder også ansatte i politiet. Gjennom tre reportasjer blir det dokumentert at slike innsyn i personalmappene skjer stadig oftere, og at dette kan oppleves særdeles ubehagelig når f.eks. noen henger ut navngitte politifolk som «hundemordere» i sosiale medier. Dette handler ikke om politifolk som vil gjemme seg bak finlandshetter eller skjule ulovlige handlinger. Det handler om mennesker som vil leve trygge og normale liv når de ikke er på jobb.» 

- Dette er tredje gang vår journalist Erik Inderhaug skriver seg inn til Fagpressens journalistpris, og han er den eneste som har klart å få denne høythengende utmerkelsen hele tre ganger. Hans penn er så verdifull for oss, han har en helt egen evne til å absorbere store mengder informasjon, systematisere dette, og hente ut ekstrakt som gjør hans fremstilling av sakene våre så lesbare, sier Mortvedt.

Politiforums aprilutgave fra 2018.

LES OGSÅ: Hvis du er redd for hva som finnes i personalmappa di, bør du være forsiktig. Hvem som helst kan få innsyn i den

God, gammeldags personalmappe

Forsideprisen ble også tildelt for omslaget på aprilutgaven, som var utformet som en gammeldags personalmappe, for å sette fokus på akkurat denne saken. 

Dette er juryens begrunnelse: «Her er det et helt omslag som premieres. Omslaget forteller mye om saken. Det handler om innsyn i personalmapper som får store konsekvenser for den enkelte. Ekstra sterkt blir det når omslaget er utformet som en god, gammeldags personalmappe i 60-tallspapp. Bruk av gammel skrivemaskin-skrift og et stempel bidrar til å gjøre omslaget mest mulig autentisk. Som prikken over i-en la redaksjonen inn et merke etter en kaffekopp. Sakens kjerne er den lemfeldige behandlingen av medarbeideres personlige informasjon. Redaksjonen har mottatt mange henvendelser fra enkeltmedarbeidere i kjølvannet av publiseringen. I etterkant opplevde redaksjonen at «alle» kjente til saken – mye på grunn av det spesielle omslaget.

Stuntet kostet redaksjonen en god slump ekstra, men som de selv sier – «vi tok denne kostnaden, fordi dette er en sak som er så viktig for våre lesere». I etterkant ble ekstrakostnadene for omslaget dekket inn av eierne fordi de så verdien av god journalistikk og innovative grep. Slike eiere vil Fagpressen ha! Og slik journalistisk teft, kreativitet, lekenhet og gjennomføringsevne vil denne juryen ha!

Årets forsidepris går til Politiforums aprilutgave 2018 – "Hva om dette var mappa di?"» 

Redaktør Mortvedt vil også rette en stor takk til designerne i Mediamania. 

- De gjorde journalist Inderhaugs ville ide til virkelighet. Og ikke minst trykkeriet Panzerprint som klarte å få pappomslaget både skåret og trykket så bra som de klarte, sier Mortvedt. 

I mai fikk Politiforum også prisen for Årets Magasincover for dette omslaget, under Medieprisene i Bergen. 

Disse fikk de andre prisene: 

  • Fagpressens markedspris gikk til bladet Psykisk helse
  • Fagpressens fotopris gikk til fotografene Stig M. Weston og Signe M. Andersen, i bladet Sykepleien. 
  • Innertieren gikk til Finansfokus. 
  • Prisen for Årets fagpresseredaktør gikk til Ole Petter Pedersen, for hans redaktørgjerning i Kommunal Rapport. 
  • Fagpressens utviklingspris gikk til forskning.no for satsningen Ung.forskning.no. 

  • Graveprisen gikk til journalist Frode Aga i Byggeindustrien/bygg.no, for sakene om konsulenter i Bane NOR. 

LES OGSÅ: «Knut» fikk erstatning i mappesaken

Powered by Labrador CMS