Politiet skal kjøpe nye mobiltelefoner. Atea har vunnet anbudet til en verdi på rundt 50 millioner kroner.

POD kjøper mobiler for 50 milloner – ber om redegjørelse etter korrupsjonsmistanke i Danmark

IT-giganten Atea har vunnet konkurransen om å levere telefoner til norsk politi. Men i Danmark er tidligere Atea-ansatte mistenkt for korrupsjon.

Publisert Sist oppdatert

Norsk politi skal ha nye mobiltelefoner med tilbehør. IT-giganten Atea AS er tildelt kontrakten til en verdi av rundt 50 millioner kroner av Politiets Fellestjenester (PFT), ifølge kontraktskunngjøringen. Avtalen ble tildelt 23. april, og offentliggjort i slutten av mai.

Men samtidig som norske Atea har landet storavtale med norsk politi, stormer det rundt avtalene som datterselskapet i Danmark har med dansk politi.

13 personer ble i begynnelsen av juni siktet for bestikkelser. Blant de siktede er tidligere ansatte i Atea, samt flere i et annet IT-selskap. Én av dem er ansatt i Rigspolitiet. Seks personer ble varetektsfengslet, deriblant den ansatte i Rigspolitiet.

Ifølge avisa Berglinske etterforsker Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet i Danmark (SØIK) et innkjøp av Ipad-er fra Atea. Det var Rigspolitiet som inngikk avtalen til en verdi av 50 millioner danske kroner, som løper fram til 2016, skriver avisen.

Betalte reiser til Dubai

Selve selskapet Atea er ikke under etterforskning – det er tidligere ansatte. Hos danske Atea skal det ifølge avisa Politiken ha stått en bankkonto som hadde tilgang til.

Til kontoen med navn «konto 2048» skal deler av avtalesummene blitt innbetalt, og minst én million danske kroner skal ha vært tilgjengelig. Disse skal ha blitt brukt til å betale reiser uten jobbrelevans for blant annet ansatte i Rigspolitiet og i Region Sjælland (tilsvarende fylke journ.anm.).

Personen som jobbet i Rigspolitiet skal ha deltatt på Dubai-reisen som skal ha kostet 400.000 kroner.

Ber om redegjørelse

Danske Atea er datterselskap av norske Atea og juridisk sett et annet selskap. Norsk politi har dermed ikke inngått avtale med det samme selskapet som har avtaler med dansk politi.

Politiforum har likevel spurt Politidirektoratet om skandalen i Danmark påvirker avtalen norsk politi nå har inngått med norske Atea. Kåre Hansen i Politidirektoratet svarer følgende i en e-post.

– Politiets Fellestjenester har i alle sine kontrakter en rekke vilkår som ivaretar etiske forhold og krever at avtalepart forplikter seg til dette. Samtidig stilles det krav til leverandørenes kvalitetskontrollsystem. Politiforum henviser til mistanke som er rette mot det danske Atea. Politiets Fellestjenester presiseres at de har tegnet avtale med Atea AS i Norge. Hvorvidt et selskap i en konsernstruktur er å anse som eget rettsobjekt, vil være avgjørende for om en leverandør kan identifiseres med en annen, og KOFA (Klageorganet for offentlige anskaffelser journ. anm.) har lagt til grunn at selvstendige rettssubjekt ikke skal identifiseres med hverandre.

Med andre ord: Atea i Norge ikke er å regne som Atea i Danmark. Likevel har Politidirektoratet bedt Atea i Norge om en redegjørelse.

– Uavhengig av dette kan Politiets Fellestjenster i henhold til standardkontrakt be om oppklarende dokumentasjon i tilfeller som er egnet til å stille tvil om en avtaleparts etiske posisjon. Vi har derfor rutinemessig bedt Atea Norge om en redegjørelse i saken, skriver Politidirektoratet.

Vil ikke uttale seg

I en pressemelding på Ateas nettsider skriver konsernsjef Steinar Sønsteby at selskapet ikke aksepterer bestikkelser og støtter politiets etterforskning.

Sønsteby skriver i en SMS til Politiforum at han ikke har mulighet til å uttale seg om saken nå.

– Jeg ønsker dog å understreke at vårt datterselskap i Danmark ikke er under etterforksning og ei heller siktet. Noen tidligere ansatte er sammen med en konkurrent og to kunder i politiets søkelys, skriver Sønsteby.

Powered by Labrador CMS