Elin Therese Madsen er blant mange nyansatte som jobber på mottakssenteret i Kirkenes.

Her gjør over 30 unge betjenter den viktige asyljobben

Therese, Vegard og Simen er blant over 30 unge betjenter som tar seg av registreringen av asylsøkere i Kirkenes.

Publisert Sist oppdatert

Statssekretærer, sjefer og politimestre var på plass for å åpne de 650 sengeplassene på Høybuktmoen ved Kirkenes flyplass forrige uke. Et nytt mottakssenter for mennesker som har kommet over grensen på Storskog, Ankomstsenter Finnmark, er nå i drift.

Statssekretærene og sjefene dro igjen samme dag. Nå er det i overkant av 30 unge politibetjenter fra Politiets utlendingsenhet som sitter igjen. Fra vinduer i den gamle HV-leieren ser de nå ut gjennom mørket og de mange minusgradene, og bort på rekker med brakker der asylsøkerne de registrerer bor.

– Jeg kom nordover for fire uker siden. Jeg har jobbet på Storskog fram til nå, men med dette nye mottakssenteret blir det mye bedre, forteller Elin Therese Madsen, en av politibetjentene, til Politiforum.

Politibetjentene er flydd opp og bor og jobber to ukers basis med å registrere asylsøkerene, ta fingeravtrykk og foto av dem og etterforske ID-dokumentene deres. Tidligere ble jobben gjort på Storskog grensekontrollsted, men kapasiten og bygningen var sprengt. Med det nye mottakssenteret er planen at registreringen av asylsøkerne skal bli bedre.

LES OGSÅ: Grensestasjonen på Storskog: – Det har vært helt vilt

Teksten fortsetter under bildet.

– Asylsøkerne kanskje grunnen til at vi har jobb

Når asylsøkerne kommer til mottakssenteret registrerer de seg, før de blir ført gjennom bygget der PU-betjentene jobber. Først ned i et venterom i kjelleren, med trebenker og hvite vegger. Deretter går én og én gjennom registreringsløpet. Fra å få opplest sine plikter og rettigheter, til samtaler og eventuelle intervjuer, til foto og fingeravtrykk.

Elin Therese Madsen sitter på et lite kontor i kjelleren uten vinduer. De røde mappene med personalia på asylsøkerne ligger i stabler og esker rundt henne.

Madsen har jobbet i Politiets utlendingsenhet i én og en halv måned, og nå sørger hun for at asylsøkere kjenner til hva de må gjøre og hva de har krav på. Hun er én av 100 som har blitt ansatt i PU denne høsten, i forbindelse med økt antall asylankomster.

– Det er mange nyutdannede som kommer opp nå for å jobbe. Situasjonen med mange asylsøkere er kanskje det som gjør at flere av oss er i jobb, sier Madsen.

LES OGSÅ: Hundrevis av nyansatte registrerer asylsøkere

Madsen forteller om et godt miljø, der de unge betjentene blir sett og hørt.

– Ingen vet helt hvor lenge vi blir her eller når tilstrømningen stopper. Foreløpig har vi sagt at vi kan være her til juli, forteller hun.

Reiste til Kirkenes på én dags varsel

Christoffer Alnes og Joakim Trøbakk står foran hver sin skjerm. Fra pulten lyser det et svakt grønt lys fra en passleser. De to undersøker om asylsøkere som kommer til Norge har søkt asyl andre steder i Schengen før – om de er såkalte dublinere.

– Vi kom på flyet i dag. Sjefen på PU spurte meg i går om noen ville opp til Kirkenes. Jeg rakk opp hånda, og fløy opp med morgen flyet i dag, forteller Alnes.

Til sammen var de ti betjenter som reiste. Til vanlig jobber de to på PU på Tøyen i Oslo.

De to ble uteksaminert i sommer og har jobbet siden september.

– Da er vi nesten rutinerte, fleiper de.

Sover på hotell

Hva slags bakgrunn har de som kommer til Norge? Har noen av dem tilknytninger til organisasjoner som Norge ikke ønsker at de skal ha?

Vegard Rabben og Simon Pedersen gjør en viktig jobb når de registrerer og etterforsker de som kommer til Norge. De undersøker om de som kommer hit har en grunn til å søke asyl, og leter etter informasjon som er relevant for å ivareta rikets sikkerhet.

– Asylsøkerne kommer hit i puljer. Vi har rolige perioder, og så smeller det, forteller Pedersen.

De to har vært her i tre dager og forteller at systemet som er etablert i bygget på den gamle militærleiren, er effektivt. Foreløpig bor betjentene på to hoteller i Kirkenes sentrum. Det har vært snakk om å sette opp brakker etterhvert.

– Dagene kan bli lange, men miljøet er veldig godt. De fleste gikk ut av PHS i år. Det er mye nytt, blant annet datasystemer, for utlendingsfeltet er ikke så mye belyst på Politihøgskolen, forteller Rabben.

– Men først og fremst får vi jo benyttet oss av grunnleggende etterforskningsmetoder når vi sitter her, legger Pedersen til.

Sjefene: – Vi er glade for det de gjør

Leder for innsatsen på Ankomstsenter Finnmark, Tor Espen Haga, er godt fornøyd med jobben som nå er gjort.

Det har vært en bra første uke. Betjentene er flinke til å ta utfordringene og lære seg nye oppgaver. De er også dyktige til å se på saker som kan ha samfunnsmessig betydning, forteller Haga.

De noe over 30 PU-ansatte i Kirkenes bare noen av snart over 200 nyansatte som har fått eller får jobb i PU i høst og vinter.

Assisterende sjef i PU, Morten Hojem Ervik, sier til Politiforum i dag at han er glad for at mange unge engasjerte politifolk søker seg til PU.

En asylsøker prøver å ringe i mørket på det nye mottakssenteret på Høybuktmoen.
Elin Therese Madsen har vært i Finnmark i halvannen måned. Hun gikk ut av PHS i sommer.
De nye betjentene som kom med flyet fra Oslo tidligere på dagen får en rundtur og opplæring på det nye mottakssenteret. De får også kjenne på kulden som har kommet krypende den siste tiden.
Christoffer Alnes (til venstre) og Joakim Trøbakk har nettopp ankommet Kirkenes.
Vegard Rabben (til venstre) og Simon Pedersen er blant mange nyutdannede politifolk som nå gjør en viktig jobb for Norge.
Powered by Labrador CMS