Bård Dyrdal er politioverbetjent i Oslo og har over tid flagget at han ønsker en ny ruspolitikk.

Har startet organi­sasjon som jobber mot narkotika­forbud

Bård Dyrdal.

Publisert

I motsetning til sine motdebattanter i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), som har rundt 3500 medlemmer, har Bård Dyrdal lenge stått ensom i politiet i sin overbevisning om at Norge trenger en ny narkotikapolitikk. Men nå har han startet en ny organisasjon og fått med seg andre politifolk med på laget.

I dag presenterte han organisasjonen LEAP Scandinavia, under en konferanse i regi av Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Her ønsker han å samle tidligere og nåværende politiansatte og andre ansatte i justissektoren, i kamp mot dagens narkotikapolitikk og -forbud.

– Vi er ti politifolk som fortsatt jobber i politiet som er medlemmer. De øvrige medlemmene er pensjonister, PHS-ansatte, folk fra Danmark og Kriminalomsorgen, forteller Dyrdal.

Navnet LEAP stammer opprinnelig fra nettverket Law Enforcement Against Prohibition, nå Law Enforcement Action Partnership. Nettverket har over tid hatt fotfeste i USA og Storbritannia, men har nå altså fått en skandinavisk grein.

Ønsker å være synlig

Dyrdal presenterte sin nye organisasjon under en konferanse i dag.

Dyrdal forteller at han ikke har fått positiv respons på avsnittet der han jobber, avsnittet for grov vold og drap i Oslo. Bedre respons opplever han fra de som jobber med organisert kriminalitet.

– Ellers er det jevnlig hyggelige overraskelser når det gjelder hvem som melder seg inn som medlemmer, sier Dyrdal, selv om antallet politifolk altså fortsatt kan telles på to hender.

– Har dere planer om å holde en høy profil i tida som kommer?

– Vi ønsker å holde en tydelig medieprofil, men målet er å bli invitert til dialog med politikere. Vi har mange dyktige akademikere med oss, og et fornuftig budskap, så det bør være mulig, mener Dyrdal.

Dyrdal har flere ganger uttalt at han mener kampen mot narkotika er en feilslått krig. Han ønsker å avkriminalisere og legalisere brukerdoser med narkotiske stoffer. Men han møter også motstand.

– Jeg tror ikke helt verken Dyrdal eller resten av medlemmene forstår omfanget av problemet. Unge gutter og jenter som for eksempel sliter psykisk gjemmer seg i narkotikarusen. I cannabisrusen. Og det er de som må betale prisen, hvis dette skal bli lovlig. At noen, og spesielt aktive politimenn, jobber for at forsvarlig bruk av cannabis og andre narkotiske stoffer skal bli lovlig, er noe av det mest egoistiske jeg har hørt, sier Torbjørn Trommestad, styremedlem i Norsk Narkotikapolitiforening til TV2.

Powered by Labrador CMS