Beslaglegger flere hjemmelagde våpen
(Svend M. Bjelland)

Beslaglegger flere hjemmelagde våpen

Våpen som ikke skal kunne skyte skarpt, bygges om.

Politiet beslaglegger stadig flere hjemmelagde våpen. Det kan være knallvåpen, som for eksempel startpistoler som ikke skal kunne gjøre annet enn å lage lyd, som bygges om til å kunne skyte skarpt, skriver NRK.

Politioverbetjent Gøran Dyvesveen ved kriminalteknisk avdeling hos Kripos i Oslo, sier det finnes eksempler på folk som er blitt skutt med slike våpen.

– Et omgjort våpen kan ikke gjøre like stor skade som et ekte våpen, men det er absolutt farlig på kortere avstander. Vi har eksempler på saker hvor folk er blitt skutt med denne type våpen. Kulene trenger langt inn i kroppen, sier han.

Anders Rasch-Olsen, seksjonssjef for Spesielle operasjoner i Oslo, sier ombygde knallvåpen har fordeler for kriminelle.

– Konverterte knallvåpen er populære til «engangsbruk» der man skal skyte noen, og deretter kaste fra seg våpenet. For mange kriminelle vil det sitte lenger inne å kaste fra seg et originalt, fungerende skytevåpen, fordi de er dyrere og vanskeligere å få tak i, sier Rasch-Olsen til NRK.

Leder

Løsningen er ikke å svekke UP, men å styrke politidistriktene.

I en vanskelig ressurssituasjon er det naturlig nok fristende for politidistriktene å ta i bruk UP-personell for å få vaktlistene til å gå opp. Men når mannskapssituasjonen allerede er stram, er det lett å nedprioritere trafikkontroller til fordel for oppdukkende oppdrag.

Til toppen