Advokat Jon Wessel-Aas.

Tingretten avviser NNPF-sak – mener statsadvokat var inhabil

Oslo tingrett avviser saken mot en mann som hengte opp plakater med kritisk budskap til Narkotikapolitiforeningen. Retten mener statsadvokaten som tok ut tiltale, var inhabil.

Publisert Sist oppdatert

Tiltalen i saken ble tatt ut av statsadvokat Jane Lundstadsveen, som i flere år har vært medlem av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Hun mener selv at hun ikke er inhabil i saken, men dette er altså ikke tingretten enig i, skriver NRK og Dagbladet.

– Statsadvokatens medlemskap er egnet til å svekke tilliten til hennes vurdering, sa dommeren i retten, skriver NRK.

Dermed ble saken avvist, og nå blir det opp til Riksadvokaten å eventuelt peke på en ny statsadvokat som skal vurdere tiltalebeslutningen.

Begjærte avvisning

Avvisningen skjer etter en begjæring fra mannens forsvarer, Jon Wessel Aas.

Den tiltalte mannen har erkjent å ha klistret opp «etterlyst»-plakater av statsadvokat Geir Evanger og politimannen Jan Erik Bresil.

Bresil og Evanger er begge engasjert i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) som henholdsvis leder og nestleder i styret.

At tiltalen i saken ble tatt ut av et medlem av NNPF, kaller Wessel Aas for et «alvorlig arbeidsuhell».

– Jeg skjønner ikke at man klarer å sette seg i den situasjonen. Det er allerede noen som stiller spørsmål ved at man tok ut tiltale i denne saken. Men når du i tillegg klarer å ende opp med at den som tar ut tiltale er medlem av foreningen, det syns jeg er bemerkelsesverdig, sier han.

Har fått kritikk for samrøre

NNPF har lenge hatt en tydelig stemme i debatten om ruspolitikken og syn på forebyggende tiltak, blant annet om å ta med narkotikahunder på skolebesøk og bruk av urinprøver.

Nylig konkluderte et eksternt granskningsutvalg med at organisasjonen har fått for mye ansvar for utdanne politifolk, og at politifolk har ikke vært bevisste på rollen når de også jobber for organisasjonen.

– Det er alvorlig for tilliten til politiet. Det er enkelthendelser som er problematiske og alvorlige, men det vi opplever som det mest alvorlige, er den sammenblandingen som har skjedd over tid, sa utvalgsleder Anne-Mette Magnussen til NTB.

---

23.01.23: Artikkelen er oppdatert etter at Oslo tingrett avviste å ta opp saken som følge av at de mener statsadvokaten er innhabil.

Powered by Labrador CMS