
LAVANGEN-SAKEN
Tause om dokumentar om «politidrap» på psykisk syke
Produksjonsselskapet Morild Film skal lage dokumentarfilm om hva som skjer når politiet skal hjelpe psykisk syke mennesker, men «ender med å skyte og drepe dem». Men produksjonsselskapet besvarer ikke spørsmål om produksjonen.
Produksjonsselskapet har heller ikke svart på gjentatte henvendelser fra Politiforum om det var et TV-team fra Morild Film som gjemte seg i et hus innenfor politisperringene under rekonstruksjonen av Lavangen-dramaet i februar i år.
Gjemte seg i hus
Spesialenheten for politisaker la denne uken bort saken mot en politibetjent fra Troms politidistrikt etter at han løsnet 18 eller 19 skudd mot en 49-årig gårdbruker, som døde av skadene. Hendelsen fant sted da en politipatrulje natt til 9. desember i fjor skulle bistå helsevesenet på en utrykning. 49-åringen hadde selv tatt kontakt med Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og medisinsk nødtelefon.
Da politipatruljen kjørte inn på gårdstunet, kjørte 49-åringen en hjullaster uten forvarsel inn i patruljebilen og forsøkte å spidde denne med løftegaflene. Spesialenheten konkluderte med at skuddene som ble løsnet var helt nødvendig nødverge, og at det ikke var avdekket straffbare forhold knyttet til politiets håndtering av situasjonen.
Under Spesialenhetens rekonstruksjon på åstedet 7. februar i år, oppdaget politifolk et TV-team som gjemte seg inne i et hus innenfor politisperringene. Huset lå bare få meter unna åstedet. Allerede tidlig på kvelden ble alle lysene i huset slått av. I tillegg var et vindu åpent. Dette trolig for å gjøre det enklere å filme og foreta lydopptak av dialogen mellom Spesialenhetens etterforskere og politibetjentene som var under etterforskning.
Fikk ikke lov
Påtalefaglig etterforskningsleder Halvor Hjelm-Hansen i Spesialenheten bekreftet tidligere denne uken hendelsen overfor Politiforum. Han opplyste at TV-teamet ble henstilt om å avslutte eventuelle opptak, dersom dette pågikk.
Spesialenheten har ikke svart på spørsmål om hvilket produksjonsselskap det var snakk om. Heller ikke huseier, som inviterte TV-teamet inn i egen stue, vil opplyse om dette. Han har imidlertid fortalt at han har videreformidlet henvendelsene fra Politiforum og at han at han ikke hadde fått lov til å fortelle hvem de er.
«Nei, de er i tenkeboksen om å kontakte deg», skrev huseier på sms.
Statlig tilskudd
Men i januar i år fikk produksjonsselskapet Morild Film et tilskudd på 300.000 kroner fra Norsk filminstitutt (NFI) for å lage en dokumentarfilm om norsk politi.

«Morild Film AS og regissør Linn Helene Løken tildeles 300.000 kroner til utvikling av dokumentarfilmen med arbeidstittel «Intet straffbart forhold». Dokumentaren skal utforske hva som skjer når norsk politi prøver å hjelpe personer med akutt behov for psykiatrisk helsehjelp, men ender med å skyte og drepe dem», heter det på NFIs nettsider.
— Det er et samfunnskritisk blikk som vil skape innsikt og åpne for debatt. Linn Helene vil med dette prosjektet utforske nye grep og metoder for å fange nettopp den kompleksiteten emnet krever for å løfte filmen videre fra de umiddelbare situasjonene, sier NFI-konsulent Klara Nilsson Grunning i meldingen, som også inneholder en lenke til en mer detaljert prosjektbeskrivelse.
Den mer detaljerte beskrivelsen er ikke lenger tilgjengelig. Politiforum er ikke kjent om årsaken til dette er at lenken er død eller om informasjon i etterkant er blitt fjernet fra nettsiden.
Rykket inn avisannonse
Det samme produksjonsselskapet har tidligere jaktet på kilder etter en hendelse der politiet i skjøt en kvinne i 30-årene i låret under et politioppdrag i Halden 11. desember 2019. Politiet rykket ut etter en bekymringsmelding og fikk på grunn av meldingens innhold var politiet bevæpnet på oppdraget.
I etterkant rykket Morild Film inn en rubrikkannonse i Halden Arbeiderblad der de etterlyste kilder og vitner.

«Skutt av politi 2019» lød overskriften på annonsen, som fortsatte: «Vet du noe om episoden i Halden 11. des 2019 der en kvinne ble skutt i låret av politiet i eget hjem? Vi vil snakke med deg ifm research til dokufilm.»
Deretter oppgis en epostadresse og et telefonnummer til regissør Linn Helene Løken i Morild Film, som i januar i år fikk tildelt utviklingsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI).
Taushet
Politiforum har gjennom flere dager forsøkt å få kontakt med Løken og med styreleder Anika Salvesen i Morild Film, som ifølge Brønnøysundsregistrene har tilhold i Sandefjord.
Ingen av dem har besvart Politiforums gjentatte henvendelser, via telefon, sms, messenger og e-post.
Politiforum har også sendt en henvendelse via Morild Films offisielle Facebook-sider. Heller ikke denne henvendelsen er besvart. Produksjonsselskapet har ikke egne nettsider. Selskapet ble stiftet 20. august 2021, og registrert formelt i Brønnøysund 9. september det samme året.
Politiforum har i tillegg på ny kontaktet huseier som hadde besøk av TV-teamet under rekonstruksjonen i Lavangen i februar, for å få svar på om dette teamet var fra Morild Film. Heller ikke denne henvendelsen var besvart da denne artikkelen ble publisert. Men meldingen var lest.
Politiforum har søkt om innsyn i korrespondansen mellom produksjonsselskapet og Norsk filminstitutt i forbindelse med tildelingen av statsstøtte i januar i år. Heller ikke disse innsynssøknadene er så langt besvart.
Regissør Linn Helene Løken stod også bak den personlige TV-dokumentaren «Sommerbarna» som ble sendt på NRK i fjor. Denne dokumentaren handlet om tyske barn som etter 2. verdenskrig ble sendt til Norge på sommerferie og endte opp med å bli adoptert av norske par. Regissørens mor var en av disse.
Denne dokumentaren ble produsert av et annet produksjonsselskap enn Morild Film.