STIKKTITTEL

Stabssjef om grensestengningen i Finland: – Følger situasjonen tett

Stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen sier Finnmark politidistrikt har tett dialog med sine finske kolleger. 

Stabssjef i Finnmark politidistrikt, Tarjei Sirma-Tellefsen.
Publisert Sist oppdatert

I dag ble det kjent at Finland stenger fire grenseoverganger mot Russland, etter en kraftig økning av udokumenterte asylsøkere på landets sørøstlige grenseoverganger.

Mange av asylsøkerne ankom grensa på sykkel, på samme måte som under flyktningstrømmen på grenseovergangen Storskog i Finnmark, høsten 2015.

På spørsmål om hvordan Finnmark politidistrikt vurderer faren for en ny eskalering, tilsvarende situasjonen i 2015, svarer stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen at distriktet kan tilpasse seg raskt dersom endringer skulle skje.

– Vi har god dialog også med andre beredskapsaktører. Det er viktig å ha lik situasjonsforståelse og forstå hvilken måte vi kan bli berørt av det som skjer på den andre siden av grensen, sier han

Lavt antall reisende

Sirma-Tellefsen sier det har vært en rolig dag på Storskog i dag.

– Det er et lavt antall reisende inn i Norge, men vi monitorerer trafikken tett og er forberedt dersom antallet reisende skulle ta seg opp, sier han.

Stabssjefen peker på at det har vært økt terrirotialkontroll, økt årvåkenhet og økt patruljering i hele distriktet siden krigen i Ukraina brøt ut.

– Vi kan ikke gå konkret inn på hvilke beredskapstiltak som gjøres. Som Schengen yttergrense vet vi at endringer kan skje raskt og forhold på den andre siden vil kunne påvirke både trafikken over Storskog og påvirke forhold her i Norge, sier han.

Har tett dialog

Finnmark politidistrikt tar høyde for at situasjonsbildet kan endre seg.

– Vi har gode beredskapsplaner og iverksetter tiltak der vi ser behov. Vi følger situasjonen tett, noe vi har gjort siden invasjonen. Vi har tett dialog med våre finske kollegaer, og god dialog meg finske grensemyndigheter, understreker stabssjefen.

I etterkant av krisen på Storskog i 2015 tok Politidirektoratet sterk selvkritikk for at de brukte en hel måned på å besvare politimester Ellen Katrine Hættas ønske om flere ressurser.

Politiforum har spurt Politidirektoratet om hvordan de vurderer utviklingen i Finland i dag, og får følgende svar fra seksjonssjef Jørn Schjelderup:

– Vi opplever ingen unormal trafikk over Storskog utover at den er svært lav og har vært det i høst. Vi er kjent med økningen i Sør-Finland, og følger, som vi alltid gjør, tett med på utviklingen i trafikkbildet over den norsk-russiske grensen.

Powered by Labrador CMS