Rekordbeslag av kokain så langt i 2023

Tre rekordbeslag har sørget for at kokain er på beslagstoppen i første halvdel av 2023. Det er beslaglagt 1,7 tonn kokain fordelt på 995 beslag, ifølge Kripos.

Publisert

Beslaglagte mengder kokain er flere titalls ganger større enn normalt etter flere rekordstore beslag. Samtidig fortsetter også antall beslag å øke, og kokain utgjør en stadig større andel av narkotikabeslagene, skriver Kripos i en pressemelding.

– Første halvår er det beslaglagt 1753 kg kokain fordelt på 995 beslag. Mengdene er de største som noen gang er beslaglagt i Norge, sier leder for seksjon for narkotikaanalyse ved Kripos, Kari Frey Solvik.

Økning i 2023

Han sier at rekorden skyldes tre store beslag på henholdsvis 803 kg, 712 kg og 150 kg.

Styrkegraden er svært høy både i små og store beslag, og sammenlignet med fjoråret er det over 30 prosent flere kokainbeslag i 2023, ifølge politienheten.

Etter mange år med saksnedgang, har det vært en økning i antall narkotikasaker i 2023. Det er imidlertid for tidlig å si om dette er tilfeldig variasjon eller om det representerer et trendskifte, heter det i pressemeldingen.

Overdoserisiko

I 2022 ble noen andre svært potente syntetiske opioider beslaglagt i Norge for første gang. Det er stoffer i gruppen nitazener, også kalt benzimidazoler.

– Selv om antallet beslag her i landet foreløpig er lite, er mange nitazener like potente som mange fentanylvarianter, sier Solvik.

Nitazener er syntetiske opioider som antas å være svært potente selv ved lave doser, ifølge Legemiddelverket. Disse ble oppført som en gruppe på narkotikalisten i mai 2023.

– De representerer en stor risiko for overdose og overdosedødsfall og er allerede knyttet til flere slike hendelser i Norge, sier Solvik.

Powered by Labrador CMS