Drapene på Nes:

Politistasjonssjefen: – Vi hadde selvfølgelig et håp om at det ikke skulle være reelt

EIDSVOLL (Politiforum): Allerede før politiet var fremme på åstedet, visste politistasjonssjefen at en kollega var involvert.

MYE STØTTE: Politistasjonssjef Bernt Ingar Jahren forteller om mye støtte både fra andre ledere i politiet og lokalsamfunnet.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg ble oppmerksom på dette før politiet var framme. Jeg fulgte PO-loggen og sambandet sammen med noen andre ledere. Vi satt samlet og ble fortløpende orientert om det som skjedde. Vi hadde selvfølgelig et håp om at det ikke skulle være reelt, sier politistasjonssjef ved Eidsvoll politistasjon, Bernt Ingar Jahren.

Men etter hvert forstod han at han måtte forberede seg på det som måtte komme.

- Ingen reaksjoner er unaturlige

Politiet åpnet tirsdag drapsetterforskning etter at fire mennesker ble funnet døde i et bolighus i Skogbygda i Nes på Romerike. De drepte var «godt voksen» mann, hans to voksne døtre og et barn.

Mannen som politiet antar tok livet av sine to døtre og et barnebarn i Nes, har formelt fått status som siktet, selv om han er død, opplyser politiet.

Den ene døde personen jobbet i Øst politidistrikt ved Eidsvoll politistasjon, og etterforskningen ble derfor overtatt av Oslo politidistrikt.

LYS: Lokalbefolkningen har tent lys utenfor politistasjonen etter drapene i Nes tidligere i uken.

Dette ble ifølge politistasjonssjefen raskt avklart, og hans politidistrikt fikk dermed tid og mulighet til å ta vare på de ansatte fremfor å drive med etterforskning.

– Det gjør at jeg får mer ro til å ta vare på de ansatte og bringe dem videre i prosessen. Et fokus en leder må ha er å la folk ta det i sitt eget tempo. Ingen reaksjoner er unaturlige i en slik setting, sier han.

Da hendelsen ble kjent, stengte Jahren politistasjonen umiddelbart. 

Så ble det sendt ut en melding til alle ansatte om at man kunne samles på politistasjonen hvis man ønsket.

Under hendelsen var det to patruljer fra Eidsvoll som var ute på selve oppdraget. 

– De som var med på oppdraget ble ivaretatt i det operative sporet, og resten av mannskapet var her sammen med oss. 

På politistasjonen så de ansatte på pressekonferanser og forsøkte å danne seg et bilde av hva som hadde skjedd. 

– Berører meg på lik måte som alle andre

I dag er politistasjonen åpen igjen. Jahren forteller at dagen startet med en distriktsparole om det som hadde skjedd, der han selv hadde en seanse. 

– Dagen i dag er en del av det å ta hverdagen tilbake. Folk ved politistasjonen har jobbet etter hva de selv har følt på, forteller politistasjonssjefen. 

– Folk får ta det i eget tempo. Det har vært veldig forskjellig ut i fra hvor tett på man har vært kollegaen som har gått bort.

Jahrens relasjon til den døde politikvinnen er som resten av de ansatte. Politistasjonen er ikke større enn at alle omgås med alle.

– I denne settingen berører dette meg på lik måte som alle andre. Når man mister en kollega i så tragiske omstendigheter berører det oss alle sammen, sier han.

Hendelsen på Nes er fort det praten går i når noen henter matpakka eller møter andre kollegaer i gangen. På et rom på stasjonen er det mulighet å skrive i en kondolanseprotokoll.

– Det blir veldig individuelt dette med å ta dagen tilbake. Noen har gjort det allerede, mens noen fortsatt synes dette er vanskelig og ubegripelig, det synes vi alle sammen. Så er det en begravelse etter hvert, hvor flere på huset her ønsker å være tilstede. Da vil det også være behov for å samles og snakke sammen, sier Jahren.

Ikke hatt behov for profesjonell hjelp enda

Politistasjonssjefen forteller hendelsen vil prege de ansatte i mer eller mindre styrke fremover. 

– Dette vil sikkert være i tankene til de ansatte i lang tid fremover, og så må vi balansere det opp mot at verden går videre. Vi andre som er igjen må fortsette, sier han.

Han forteller det spesielt er krevende å ta dagen tilbake for de som var tett på oppdragsløsningen. Noen kan også få reaksjoner senere.

– Du kan ikke sette deg inn i det uten å være der, men det har vært en helt spesiell hendelse uten tvil. De blir ivaretatt av oss ledere, og de skal jo også ut å løse oppdrag igjen, legger han til.

ETTERFORSKES: Oslo politidistrikt har overtatt etterforskningen etter hendelsen tidligere denne uken.

Per nå har det ikke vært behov for profesjonell hjelp som politiet har tilgang på, forteller Jahren. Men kollegastøtte har vært der fra de første mannskapene kom tilbake fra åstedet.

Fortsatt er det en representant fra kollegastøtte tilstede på politistasjonen. 

Mange støttende meldinger

Jahren forteller om mange e-poster og meldinger fra andre i politiet. 

Hendelsen har skapt et samhold og omtanke for hverandre, som gjør at man også på sikt står sterkere i å løse andre fremtidige oppdrag, føler han.

– Politiet har blitt flinke til å ivareta, godta reaksjoner og følge opp. Folk får hjelp av kollegaer og profesjonell hjelp ved behov, slik at man kommer seg gjennom slike opplevelser.

Likevel legger han ikke skjul på at meningsløsheten kan virke oppslukende når slike hendelser skjer.

Dødsfall blant ansatte har også skjedd tidligere, men da har det vært en naturlig årsak, selv om det har skjedd brått.

– Dette blir noe helt annet, for det som ligger til grunn for dødsfallet er så ekstremt og ingen naturlig årsak. Pluss at det er et barn involvert i tillegg, som gjør det enda mer uforståelig og uforklarlig.

Han håper etterforskningen vil gi noe mer informasjon om hvordan dette kunne skje.

– Per i dag vet ingen hvorfor det skjedde, og så håper jeg etterforskningen bringer noe frem som gjør at det blir mer...altså du vil aldri skjønne det, men det vil kanskje ligge noe der som kan være med på å forklare noe, sier han. 

Powered by Labrador CMS