Politihesten Tyr fikk politimedalje

Etter 20 års tjeneste for innbyggerne i Oslo ble Tyr hedret med både medalje og diplom, og et stort fat med gulrøtter. 

DIPLOM OG MEDALJE: Politimester Ida Melbo Øystese holder diplomet og politimedaljen, ved siden av Tyr og Åsta Marie Lytskjold fra rytterkorpset.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag denne uken ble politihesten Tyr hedret med politimedalje for 20 års tjeneste. I 20 år har han skapt trygghet for Osloborgerne, og vært med på alt fra demonstrasjoner, viktige statsbesøk, Nobelprisutdelinger, 17. mai-feiringer og utallige timer med patruljer i Oslo. Det ble markert med både medalje og diplom, flagg, kake og et stort fat med gulrøtter til Tyr. 

- Han får denne utmerkelsen fordi han har vært i tjeneste i Oslo politidistrikt i 20 år. Tyr er snart 25 år gammel, men han liker fortsatt veldig godt å jobbe. Det merker vi veldig godt. Han har ingen planer om å pensjonere seg. Han vil gjerne være med, sier  Åsta Marie Lytskjold, politioverbetjent med fagansvar hest i rytterkorpset. 

LES OGSÅ: Nå har lille Loke fått fast jobb

Fantastisk politihest

Hun beskriver Tyr som en fantastisk politihest, med en god psyke. 

- Selv om det er mye bråk, støy og mennesker rundt ham, gjør han alltid jobben sin. Han blir brukt på alle store oppdrag, og har jobbet under utallige demonstrasjoner og på 17. mai. Han er med på det mykeste myke med barnehagebarn, og til store demonstrasjoner. Alt dette gjør han med den største selvfølge, sier Lytskjold. 

Det er foreløpig ikke helt bestemt hvor Tyrs medalje og diplom skal henge, men Lytskjold antar at det vil bli plassert i et monter de har i stallen. 

- Hvis ikke Tyr insisterer på å ha dem på rommet sitt, sier hun. 

Tyr selv var kanskje enda mer fornøyd med det store fatet med gulrøtter. 

- Han fikk et svært fat med gulrøtter. Jeg tror nok han var veldig fornøyd med dagen. Jeg tror gulrøttene betydde mer for Tyr enn diplomen og medaljen, selv om han syntes det var stas at diplomen var undertegnet av politidirektøren og politimesteren, sier  Lytskjold. 

Leder

- Tyr har en trygg personlighet, er veldig snill og glad i folk, og er litt skøyer av og til. Vi er fantastisk glade for å ha Tyr, og vi er veldig stolte av hestene våre. De gjør en fantastisk jobb alle sammen, legger hun til. 

Tyr har også blitt en naturlig leder blant politiets hester. De følger naturlig etter der Tyr går. 

- Hester er flokkdyr, så vi trenger en lederhest. Hvis de andre hestene er skeptiske til et oppdrag, går Tyr inn og da kommer de andre etter. Han er sjefen i flokken. Det ser vi også om sommeren, når de går på beite. Vi ser også at Tyr er en veldig hyggelig sjef, med en naturlig autoritet. Han kan bare se på de andre hestene, så flytter de seg. De har respekt for ham, sier Lytskjold. 

LES OGSÅ: Politiponnien som ble tegneserie

Powered by Labrador CMS