NB BILDEBYLINE MÅ VÆRE: Politiet
Politihunden Loke

Nå har lille Loke fått fast jobb

I over to år har man kunnet følge politistudenten Lokes vei til å bli politihund i sosiale medier. I sommer bestod han eksamen, og nå blir han patruljehund i Oslo politidistrikt.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 kunne publikum bli kjent med Oslo politidistrikts yngste rekrutt. Da var hundevalpen og politistudenten Loke bare åtte uker gammel.

Siden da har vi kunnet følge Lokes vei til å bli godkjent politihund i politiets sosiale medier.

– Hva er bakgrunnen for at Loke ble en hundekjendis?

– Jeg la ut noen bilder i sosiale medier som ble fanget opp av Oslo politidistrikts kommunikasjonsavdeling. De ønsket å lage en liten føljetong der man kunne følge Loke på hans vei mot målet, forteller Lokes hundefører.

Hun ønsker ikke å stå frem med navn på grunn av jobbens art.

Bestod eksamen

Rett før sommerferien oppnådde studenten målet, og Loke er nå fast ansatt i hovedstadens politidistrikt.

NB BILDEBYLINE MÅ VÆRE: Politiet
DEN GANG DA: I sosiale medier har publikum kunnet følge med på Lokes utvikling, fra da han var en liten valp til den to år gamle politihunden han er i dag.

– Loke er nyutdannet og helt fersk i jobben, og det er som med mennesker; man har tatt en utdanning og kan dermed drive med et yrke, men man må likevel lære det praktisk. Enhver nyutdannet politibetjent, sykepleier, lege eller hva det er, har erfart dette. Man trenger litt tid på å komme inn i jobben, selv om man har fått et vitnemål fra skolen. Sånn er det for Loke også, sier hun.

Loke endte opp med å bli en patruljehund.

– Det vil si at han er trent opp til å finne mennesker og ting det er avsatt menneskelukt på. Når en gjenstand som for eksempel en mobiltelefon, bilnøkler, kniv eller våpen er i menneskers besittelse, smitter det av lukt på det. Dette kan Loke finne, fortetter hundeføreren.

I tillegg kan han også gå spor etter folk.

– Det vil si at han følger lukt i bakken der en person har gått. Videre kan han lokalisere folk «på overvær» som vi sier, altså lukt de lokaliserer i vinden. Inne i bygninger finner hundene også folk, sier hun videre.

Loke kan også bistå dersom Oslo eller andre politidistrikter trenger såkalt USAR-kompetanse.

– Evnen til å lokalisere mennesker kan brukes både i ren redningstjeneste der folk trenger hjelp, eller for å lokalisere folk som stikker fra og gjemmer seg for politiet. Loke trenes hvert år på å søke i ruiner, som sammenraste bygg, så han kan også brukes i redningsarbeid ved naturkatastrofer. Dette er det vi kaller USAR: Urban Search and Rescue, fortsetter hun.

Det var denne kompetansen som ble brukt under kvikkleireskredet i Gjerdrum. Der ble ni av de ti omkomne ble lokalisert av politihunder.

I tillegg kan Loke, i likhet med andre patruljehunder, også brukes som et maktmiddel, og kan pågripe gjerningspersoner på kommando.

Har egen tredemølle

Loke er av rasen Malinois, som er en type belgisk fårehund. Rasen er kjent for sitt høye aktivitetsnivå.

Hundene er også oppmerksomme, lettlærte, arbeidsvillige, vaktsomme og livlige. Noe hundeføreren har fått erfare.

NB BILDEBYLINE MÅ VÆRE: Politiet
HØYT OG LAVT: Politihunden Loke er full av sprell.

– Loke tar til seg læring ekstremt fort, og det på godt og vondt. Jeg må passe nøye på så han ikke får feil innlæring, for da kan det være tungt å avlære det igjen. Han er enormt samarbeidsvillig og veldig lett å jobbe med. Loke er også ekstremt blid og glad hele tiden, uansett hva vi gjør. Og han tilbyr alltid mer, fortsetter hans hundefører.

Loke vil bare jobbe og jobbe.

– Hvis, og jeg sier hvis, han skulle klare å bli sliten, så hurtiglader han som en Tesla og er klar til tjeneste igjen etter få minutter, fortsetter hun.

Det er bare et unntak, og det er etter nattevakter.

– Da er han så sliten at han nesten ikke er vekkbar etterpå. Hunder har døgnrytme akkurat som oss, fortsetter hun.

Fysisk kan Loke beskrives som eksplosiv, og så aktiv er han, at Loke har fått egen tredemølle ved siden av matmors. Det kan komme godt med når det regner eller snør sidelengs, og Loke vil ut i skogen igjen.

– Vi har faktisk tredemøller ved siden av hverandre i treningsrommet her hjemme. Han trener mye fysikk, og er i god form. Spiser meg ut av huset, gjør han også. Han er så fysisk aktiv at han må ha ganske mye mat for ikke å bli altfor tynn. Det er godt han får egen lønn, så han kan betale maten sin selv, spøker hundeføreren.

Lokes matbudsjettet er på over 1000 kroner i måneden.

Usunt kosthold

Apropos sulten. Loke er veldig glad i å spise sokker, noe som på ingen måte er bra for ham.

Det usunne kostholdet har holdt på å koste ham livet.

- En kveld stjal han en halv Brie fra spisebordet. Deretter kastet han opp, og opp kom først en sokk. Det var flaks tenkte jeg, at han spiste osten og ble kvalm, så sokken kom ut i retur. Men det viste seg at det var en sokk til som hadde sneket seg ned i tarmsystemet og satt fast i tynntarmen. Det var derfor han ble kvalm, og ut over kvelden ble han dårligere og dårligere, forteller hun.

Det gikk heldigvis bra, men han ble hasteoperert på Veterinærhøgskolen i Ås midt på natta.

Her fant de en sokk til. Det hele endte i noen ukers sykemelding fra studenttilværelsen.

NB BILDEBYLINE: Politiet
UTROLIG SPENSTIG: Loke har til enhver tid 100 i innsats og 0 i vurdering. Det kan av og til være litt utfordrende

Dette skulle ikke være den siste gangen Loke forsynte seg med sokker.

– Jeg har tatt ham på fersken andre ganger også, men da har jeg heldigvis fått gitt ham brekkmiddel så de har kommet opp med en gang. Nå har han sin egen del i huset vårt, som er strippet for alt han kan få tak i, sier hun.

Det gjelder også i politibilen.

– Hvis Loke skal ha madrass i tjenestebilen, må han ha munnkurv på, ellers blir den spist opp. Han er veldig glad i å holde på med ymse prosjekter, men problemet er at han svelger ting så det blir farlig for ham. Derfor får han grisedyre tyggebein av elghud. Det er det eneste som holder noen dager i hans eie, og som han koser seg med. HMS er et ukjent begrep for Loke. Egensikkerhet driver han ikke med, sier hun med et glimt i øyet.

Tror han kan fly

Hundeholdet med Loke inneholder også noen daglige utfordringer.

– Man skal være veldig dedikert for å jobbe som hundefører i politiet. Det strekker seg ganske langt inn i privatlivet. Kjellerstua mi har jeg måttet stenge ved hjelp av et dørelement til hundegård, for å holde ham ute. Det var ikke nok med ekstra høy «pet door». Den hopper Loke bare over. Så inngangen til kjellerstua mi ser nå litt ut som et fengsel, sier hundeføreren.

Politihunden er også ekstremt miljøsterk.

NB BILDEBYLINE: Politiet
ALLTID KLAR: Loke er ekstremt miljøsterk, og er hverken redd for underlag, høyder eller annet. Det gjør at matmor må passe litt ekstra godt på ham.

– Det vil si at han tar seg frem i alle typer miljøer uten å tenke noe mer på det. Han er ikke redd for hverken underlag, høyder eller annet. Det er i mange tilfeller veldig positivt, også gjør det at jeg må passe litt ekstra godt på han, fortsetter hun.

Han valgte å hoppe utfor en kant en gang. Da var det 20 meter rett ned i asfalten.

– Heldigvis gikk Loke i line og jeg fikk dratt ham tilbake før han falt, ellers ville det gått galt. For han har ikke vinger, selv om han tror det selv. Så det at han til enhver tid har 100 i innsats og 0 i vurdering kan av og til være litt utfordrende. Han er også mer selvstendig enn hundene jeg har hatt før og krever i mange situasjoner mindre støtte fra meg, sier hun videre.

Koronahund

Loke er født i Sverige og kom til Norge under pandemien.

– Han har flyttet til Norge for å jobbe her i likhet med mange andre svensker. Det var bare så vidt vi fikk ham til Norge. Han kom under koronapandemien, da vi hadde de strengeste innreiserestriksjonene med karantene i ti dager. Det endte med at et transportfirma tok med seg Loke til Norge. Jeg hentet ham midt på natta på en bensinstasjon. Det høres nesten ut som en kjeltringsvirksomhet, men det var bare korona, ler hun.

OBS: BILDEBYLINE SKAL VÆRE Politiet
Hvor er Loke?

Som følge av pandemien, ble Loke plukket ut av oppdretteren etter innspill fra Politihøgskolen (PHS). Vanligvis er det ansatte ved PHS som gjør denne jobben.

Loke er ikke oppkalt etter noen spesielle. Da valpekullet skulle få navn, ble hun kontaktet av oppdretteren.

– Oppdrettere gir valpene sine et kennelnavn, ofte organisert alfabetisk. Eier kan selv velge «hverdagsnavn», men kennelnavnet står i passet. Lokes kull skulle begynne med bokstaven L, så det var faktisk oppdretteren som foreslo navnet. Det passet bra og klinger godt så da ble det det. Hans navnebror i Norrøn mytologi er riktignok ikke spesielt trivelig hele tiden, men det kan virke som min Loke bare har tatt med seg hans mer spøkefulle side, sier hun.

Hun forteller at Loke også har en navnebror på Rytterkorpset, der det jobber en hest med samme navn.

Glad i oppmerksomhet

Det er i dag rundt 250 politihunder i Norge, og så langt i år har 31 hunder bestått utdanningen.

– Hvor mye jobb ligger det bak å trene opp en politihund?

NB BILDEBYLINE: Politiet

– Det er mye jobb. De som har fulgt Loke i politiets sosial medier har kjent det litt på kroppen. De har fulgt ham i over to år, fra valp til ferdig politihund. Det krever jobb hver dag. Alt vi gjør retter seg inn mot det han skal helt fra han er åtte uker gammel. Alt fra miljøtrening, lekutvikling til sosialisering. Han er med meg på alt jeg gjør. Det er litt av poenget også, han skal oppleve verden på en trygg måte, forteller hun.

Hun synes det er vanskelig å tallfeste eksakt hvor mye jobb som ligger bak.

– Men man har ofte sammenlignet det med at det ligger på toppidrettsutøvernivå. Bare det Politiet siste halvåret før han ble godkjent, ble jeg tatt ut av normal tjeneste, og brukte arbeidstiden kun på å trene Loke. Det sier litt, sier hun.

Hundeføreren trekker også frem at det varierer fra hund til hund.

– Du kan nok gjøre det på kortere tid. Hvis for eksempel hunden blir skadet eller dør, og du må ha en ny hund fort. Da velger man kanskje en hund som er halvannet år, og trener den intensivt i et halvt år. Men noe særlig mindre enn et halvt år med trening, tror jeg nesten ikke går. For å få et best mulig resultat er det lurt å legge litt tid i det, fortsetter hun.

Virker beroligende

I løpet av sine få måneder på jobb, har Loke allerede rukket å avverge potensielle alvorlige hendelser med snuta.

– Han har snust seg frem til to pistoler. Begge er fjernet fra «gata». Den ene pistolen var skarpladd og funksjonsdyktig, og lå i en pose med mer ammunisjon og en del penger. Den andre var en svært virkelighetsnær softgun brukt i en veldig alvorlig trusselssak med flere fornærmede, forteller hundeføreren.

Han har også vært med når politiet har tatt kontroll på folk involvert i ulike trusselsaker, blant annet med kniv involvert.

– Ofte kan hundens tilstedeværelse i seg selv være veldig beroligende i en potensielt opphetet situasjon. Mange har, av god grunn, respekt for hundene og det gjør at vi kan løse situasjoner som ellers ville endt i fysisk konfrontasjon, uten andre virkemidler enn det at hunden er der. De færreste velger også å løpe fra politiet når de ser at hunden er på stedet. Det valget forstår jeg godt og det er veldig fornuftig av dem, for ingen mennesker klarer å løpe fra en hund, fortsetter hun.

- Trives godt i rampelyset

At Loke er populær, bekrefter kommunikasjonsavdelingen i Oslo politidistrikt.

NB BILDEBYLINE: Politiet

– Loke får svært gode tilbakemeldinger i sosiale medier. Kommentarfeltet besto omtrent utelukkende av gratulasjoner da han tidligere i år ble godkjent politihund. I løpet av 2022 fikk Oslo-politiet i snitt rundt 500-600 likerklikk per innlegg på Facebook. Filmen som viser Loke som godkjent politihund fikk til sammenligning rundt 11.000 likerklikk, sier kommunikasjonsdirektør Rune Alstadsæter.

Loke blir også gjenkjent av sine kollegaer, som har fått med seg hans ferd mot fast stilling. Da blir det en del hilsning, noe Loke liker godt.

– Har han fått noen stjernenykker ennå?

– Ja, han setter stor pris på at folk gir ham oppmerksomhet. Han er særdeles sosial og glad i mennesker, så han trives godt i rampelyset. Hans hundefører trives ikke like godt der, så det passer meg bra at han er den i makkerparet som tiltrekker seg folks blikk, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS