HØYTIDELIG: Spesialrådgiver Rita Thomassen tok initiativ til å markere samenes nasjonaldag 6. februar.
HØYTIDELIG: Spesialrådgiver Rita Thomassen tok initiativ til å markere samenes nasjonaldag 6. februar.

MANGFOLD

Overrasket politimesteren med gave

Under markeringen av samenes nasjonaldag i Troms politidistrikt, fikk politimester Astrid Elisabeth Nilsen to flagg. Men det var ikke selve flaggene som var poenget.

Publisert Sist oppdatert

Les saken på samisk her.

− Du trenger ikke være same for å fremme samisk språk og kultur. Alle kan være kulturbærere sammen med oss, sier Thomassen.

Spesialrådgiveren på Statens Barnehus i Tromsø ønsket en markering av samenes nasjonaldag på arbeidsplassen sin, og sørget derfor for at kantina var pyntet med flagg, kakebord og utstilte kofter.

− Jeg har fått så mange fine tilbakemeldinger på markeringen. Utelukkende positive. Siden det er 30 år siden Tromsø begynte å markere dagen, var det flott at vi fikk til en fellesmarkering i år. Det var på høy tid at vi hadde en slik markering, sier Thomassen.

Til daglig jobber hun med tilrettelegging og oppfølging av samiske barn og sårbare voksne ved politidistriktets barnehus. Gjennom markeringen ønsket hun å motivere kollegaer til å sette fokus på samisk kompetanse og nysgjerrighet.

Samenes nasjonaldag, også kalt Samefolkets dag, markeres til minne om det første samiske landsmøtet, som fant sted i Trondheim i 1917. Dagen er en offisiell flaggdag i Norge. Thomassen startet dagen med å overraske politimester Astrid Elisabeth Nilsen med to flagg som var knyttet sammen.

KAKER OG KOFTEUTSTILLING: Thomassen har fått mange positive tilbakemeldinger på feiringen i kantina på politistasjonen.
KAKER OG KOFTEUTSTILLING: Thomassen har fått mange positive tilbakemeldinger på feiringen i kantina på politistasjonen.

− Jeg sa «du får to flagg, det norske og det samiske, men det er ikke de som er gaven. Gaven er den knuten som binder de sammen, knuten som skal minne oss på å feire med begge flaggene», sa hun ved overrekkelsen.

Spesialrådgiveren er bekymret over at etaten har for få samiske avhørere til samiske tilrettelagte avhør, og for få tolker tilgjengelige.

− Som alle offentlige etater, har også politiet stor kompetansemangel. Vi har også et stort kunnskapshull i politiet da vi har for få med samisk bakgrunn og kulturkompetanse, sier Thomassen.

Hennes håp er at flere politidistrikter blir med å markere dagen neste år, og at dette blir en tradisjon videre i Troms politidistrikt.

Powered by Labrador CMS