TILSTEDEVÆRENDE: – Oslo politidistrikt jobber for å sikre byen og dem som skal være med på Pride-arrangementene på en best mulig måte, sier politiinspektør Martin Strand. Her fra Pride-paraden i 2016.

Oslo-politiet: – Ingen indikasjoner på at det vil skje terror under Pride

Oslo-politiet er allerede godt i gang med å vurdere tiltakene foran årets Pride-markering i hovedstaden. Foreløpig har de ingen indikasjoner på at noe vil skje.

Publisert

– Ut ifra bakteppet i fjor og trusselvurderingen, så har jeg forståelse for at folk kan føle seg skremt, men det som er viktig for oss nå er å lytte til PST.

Det sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt til NTB etter at PST torsdag kom med en ny trusselvurdering i forbindelse med årets Pride-markeringer.

Sikkerhetstiltak

I rapporten skriver PST at synlige og forventende sikkerhetstiltak kan gjøre Pride-arrangementene til mindre attraktive mål, men at det øker risikoen for angrep mot mindre sikrede områder.

– Selv om det kan skje terrorhandlinger, har vi ingen indikasjoner på at det er noe som kommer til å skje. For oss er det viktig å få fram at Oslo politidistrikt jobber for å sikre byen og dem som skal være med på arrangementene på en best mulig måte, sier politiinspektøren.

Akkurat nå er det ifølge Strand etterretningsoppdraget som er den viktigste biten, før politiet vil legge en plan på hvordan politiet vil benytte sine ressurser sett opp mot trusselvurderingen.

– Vi kan selvsagt ikke gå inn på alle tiltakene, men det vil være synlig politi i gatene.

Venter på evaluering

Strand synes det er uklokt å kommentere hva politiet har lært av hendelsene i fjor sommer, der to personer mistet livet og en rekke personer ble skadd.

– Nå kommer det en evalueringsrapport 8. juni. Etter det kan vi se nærmere på luringspunkter. Det som er viktig for oss nå er å få til et ekstremt godt samarbeid med Oslo Pride og andre skeive organisasjoner.

Lokale vurderinger

I en pressemelding opplyser Politidirektoratet (POD) at lokalt politi selv skal ha dialog med Pride-arrangører og iverksette tiltak.

– Det er stor variasjon mellom formatene på de ulike Pride-markeringene, og mange ulike faktorer som spiller inn i vurderingen omkring hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes. Derfor vil det være lokale vurderinger som ligger til grunn for politiets sikringstiltak ved de ulike arrangementene, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i POD.

PODs nylige beslutning om at politiet ikke får gå uniformert i Pride-parader i år, vakte sterke reaksjoner. I pressemeldingen understreker Vandvik at han er «opptatt av at politiet skal være tilgjengelige for innbyggerne på årets markeringer, og ha en synlig tilstedeværelse på Pride».

– Beslutningen om at politiet ikke lenger skal bære uniform i paraden er tatt for å bidra til størst mulig trygghet og forutsigbarhet for innbyggerne, sier han i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS