Politihunder redder liv

Hadde det ikke vært for hunden Gråsonens Ari og makker Trond Rune Sunde, ville livettil en Stavanger-familie endt i tragedie.

Publisert Sist oppdatert
Under NM i Politihund nylig ble Trond Rune Sunde belønnet medNorsk Politihundelags Innsatsmedalje.

- Noe større enn dette er det vanskelig å oppdrive innenhundetjenesten i Norge, mener TrondRune Sunde etter at han og hunden Gråsonens Ari reddet morentil en kollega fra å dø.

Knivstukket

Det var noen uker før jul i fjor at det skjebnesvangreskjedde og Trond RuneSunde og hunden Gråsonens Ari ble de store heltene.

Sunde var på vanlig patrulje da han ble oppringt avoperasjonssentralen i Stavanger. Beskjeden var at en person var stukket ned medspyd. Da han kom til åstedet kjente han igjen adressen og visste at dette varhjemmet til en kollega. Det skulle vise seg at det var moren til en kollega somvar stukket ned.

- Alt ble litt ekstra hektisk når vi skjønte at dette var enperson vi visste hvem var. Vi bestemte oss raskt for å søke spor og det tokikke langt tid før han (Gråsonens Ari, red. anm.) fikk snusen avgjerningsmannen, sier TrondRune Sunde.

Perfekt

Ferden gikk gjennom flere hager og boligfelt. Først fant deskoen til gjernings­mannen i en myr. Skoen hadde han

tråkket av seg under flukten, hvorpå de i like etterpå fanten jakke.

- Jeg merket at hunden bygde på seg mer og mer selvtillitmens «jakten» pågikk. Etter en stund kom en mann kjørende i en bil. Vi stoppetføreren, og han skjønte raskt hva dette dreide seg om. Han hadde nettopp kjørthjem en mann i begynnelsen av 20-årene som hadde spurt om haik. Jeg skjønte meden gang at dette var mannen vi lette etter, sier Sunde.

Det ble raskt satt i gang en væpnet aksjon mot boligen tilgjerningsmannen og det skulle vise seg at han lå og sov hjemme i sin egen seng.Han manglet både en sko og jakke, så bevisene mot ham var meget sterke.

- Dette var kvelden da alt klaffet. Jeg har jobbet 12-13 årmed hund, men aldri opplevd noe lignende. Moren til en kollega holdt på å dø oghunden min var sterkt delaktig til at hun beholdt livet. Jeg husker godt at jegsa til bikkja denne dagen; nå må du virke, dette er alvor, sier Trond Rune Sunde.

Ifølge etterforskningslederen i Rogaland politidistrikt, bledet spart inn over 100.000 kroner i etterforskningsmidler i denne saken takketvære Sunde og hunden hans Gråsonens Ari.

Under NM i politihund gikk det ikke fullt så bra for Sunde.Han endte på 33. plass av 35 startende i patruljehundklassen.

Men som han sier det selv.

NM er bare en lek. Jeg har en fin hund, men jeg må nokinnrømme at han ikke er en typisk konkurransehund, sier Trond Rune Sunde.