Politiet bevæpner seg fire ganger daglig

Politifolk mener belastningen er stor.

Publisert Sist oppdatert

Økt risiko har ført til at politiet nå i gjennomsnitt måbevæpne seg fire ganger om dagen. En økt belastning, mener politifolk, melderNTB.

I fjor bevæpnet politiet seg 1.582 ganger, det vil si overfire ganger i løpet av en dag. Til sammenligning bar politiet våpen kun 935ganger i 2001, viser en undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

- Dette er høye tall for et land der politiet kun bevæpnerseg i farlige situasjoner, og det gjenspeiler at det blir flere farlige våpenute blant folk, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til VG.

Ifølge NT har det vært totalt over 11.000 bevæpninger de sjusiste årene, men det har kun blitt løsnet tolv skudd siden 2002. I sammeperiode er to personer blitt drept av skudd fra politiet, mens to er blittskadd. Politiet har truet med våpen 429 ganger, viser tall fraPolitidirektoratet.

Undersøkelsen viser at 85 prosent av norske politifolkopplever det som en belastning å bli sendt på bevæpnende oppdrag.

- Faren for å bli skadd er stor i politiyrket, og det er joi slike situasjoner at politiet tar til våpen. Mange politifolk føler dessverreat de ikke får nok trening på forhånd, sier Arne Johannessen.