«Norsk» materiell til fotball-EM

Takket være norske EØS-midler, kunne polsk politi ta i bruk svært etterlengtet, nytt materiell til sommerens fotball-EM.

Publisert Sist oppdatert

Her ser du noe av resultatet av «norske» EØS-midler («Norway Grants»): Splitter nye innsatsbiler til Warszawa-politiet. Under årets EM i fotball (Euro 2012) framsto polsk politi langt bedre rustet til å takle bråk og opptøyer enn tidligere, og de svært slitne VW Transporterene fra 1990-tallet fikk plass lenger bak i rekken.

Moderniseringen har også betydd betydelig styrking av EUs yttergrensekontroll og tollvesen.

– Polakkene har brukt norske EØS-midler svært fornuftig, sier ambassaderåd Stein Inge Nesvåg ved den norske ambassaden i Warszawa, til Politiforum.

Polsk politiutstyr (2).jpg
Polsk politiutstyr (2).jpg

300 millioner kroner

Biler, ATV-er, motorsykler, verneutstyr, samband og en politibåt ble kjøpt inn i forkant av Euro 2012, som også ble avviklet i byene Gdansk, Poznan og Wroslaw. Både ordinært politi, Straz Graniczna (som er et eget grensepoliti) og tollvesenet, ble i årene før EM kraftig styrket med EØS-midler via EU.

Ifølge polsk politi har EØS-millionene blitt brukt til tolv forskjellige store politiprosjekter. Fire av dem ble gjennomført sammen med norsk politi, skriver NRK.no.

– Den siste femårsperioden har polsk politi blitt styrket med nær 300 millioner kroner, det meste norske EØS-midler. Opprustingen har polakkene selv sørget for, og det er brukt midler til eiendom, materiell, samband og IKT, sier Nesvåg.

Polsk politi har blant annet vært i Norge og deltatt aktivt i polisiære gjøremål som en del av prosjektet.

Norge er forpliktet til å betale EØS-midler til EU, og det er formelt EU som gir midlene til sine medlemsland for å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller. I tillegg til sikkerhet, har Polen brukt EU-tilskudd til opprusting av kulturminner og til energieffektivisering. De siste fem årene har landet mottatt 558 millioner Euro i EU-tilskudd.

Polsk politiutstyr (3).jpg
Polsk politiutstyr (3).jpg

100 Mercedes sprintere

Politiforum så nær 100 Mercedes Sprintere i nærheten av det splitter nye nasjonalstadionet i sentrum av Warszawa under semifinalen. Men også en vannkanon og flere utrykningsbusser sto i beredskap i gatene rundt.

6000 politifolk voktet byen etter at medier i forkant hadde hausset opp stemningen blant polakkene, mens BBC hadde vist en oppsiktsvekkende dokumentar om voldelige hooligans.

Problemet oppsto da russere bestemte seg for å gå i tog gjennom byen, noe polakkene fant noe upassende under EM. Men politiet viste handlekraft og slo resolutt ned på bråket.

Polsk politiutstyr (4).jpg
Polsk politiutstyr (4).jpg

192 av de totalt 515 som politiet innbrakte under EM, ble tatt under Polens hjemmekamp mot Russland. Dette tallet var lavere enn polsk politi hadde regnet med – og var forberedt på å takle.

I tillegg til Sprintere, har politiet kjøpt trafikkbiler til å patruljere de nye motorveiene (Ford Mondeo) og Mitsubishi L200, som det ble kjøpt 66 av. Bilene har forsterket understell, trimmede motorer og firehjulsstrekk. Disse framsto i gatene i «ny» uniformering (sølv og blått) men uten blålysbøyle. Kjøretøyene plasseres ut i grensetraktene til Ukraina nå etter EM.

Under EM hadde bilene montert utkastermekanisme for tåregassgranater.

– Kjøretøy som er kjøpt inn av norske EØS-midler, skal merkes med emblemet «Norway Grants», forteller Nesvåg.