Nå er «tabbetyven» fengslet

41-åringen har begått hundrevis av innbrudd, men har alltid sluppet fri. Nå er han endelig varetektsfengslet.

Publisert Sist oppdatert

- Han er pågrepet og varetektsfengslet, og det har ikke skjedd på mange år, tror jeg, forteller politiadvokat Vegard Rødås ved Oslo-politiets VIC-gruppe (Very Important Criminals)

Som Politiforum kunne avsløre tidligere i år, hadde 41-åringen i mars i år totalt blitt anmeldt for nesten 600 innbrudd i oslo- uten å ha blitt straffet. Bare hittil i år er 41-åringen pågrepet på fersk gjerning over 40 ganger, mens han har vært i ferd med å bryte seg inn i bedrifter i Oslo-området. Mannen har i riksmedia blitt omtalt som «tabbetyven», etter at han under et innbrudd tidligere i år satt fast i et hull i veggen og måtte hjelpes ut av brannvesenet.

Varetektsfengslet i fire uker

Nå kan det være slutt på tyveriraidene til mannen, etter at en psykiatrisk vurdering konkluderer med at han er tilregnelig.

- Konklusjonen kom før helga, og han er nå vurdert som tilregnelig. Mannen ble framstilt i går, og er varetektsfengslet i fire uker. Han har anket, sier Rødås.

De to psykiatrisk sakkyndige som har vurdert 41-åringen siden i sommer, har kommet til at han i perioden som siktelsen gjelder - fra desember 2010 til juli 2011 - anses som tilregnelig.

- Hva har endret seg?

- Vi har bare forholdt oss til de psykiatrisk sakkyndige i alle år. Så lenge de sier han ikke er tilregnelig, er det ikke mye vi får gjort. Hva som gjør at han nå er tilregnelig, er vanskelig å si, svarer politiadvokaten.

Tatt av DNA-spor

I tillegg til de over 40 gangenehan har blitt pågrepet på fersk gjerning i år, kommer sakene hvor han har blitt tatt gjennom DNA-spor og bilder fra kameraovervåking.

- Vi snakker sikkert tresifret antall forhold, sier Rødås.

- Hvordan blir gangen videre framover?

- Nå blir det en ankerunde, så får vi se hva lagmannsretten sier om fenglingsspørmålet. Så blir siktelsen utvidet, og det blir begjært rettssak. Til syvende og sist blir det en tiltalebeslutning og til sist hovedforhandling.