Fra avslutningsseremonien i Oslo rådhus for politistudentene som gikk ut i 2016.
Fra avslutningsseremonien i Oslo rådhus for politistudentene som gikk ut i 2016.

«Forpliktende plan» for å få 2016-kullet i jobb

Kun 345 av de nyutdannede fra 2016-kullet på Politihøgskolen (PHS) hadde politijobb ved nyttår. En «forpliktende plan» skal gi alle jobb før sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Av de 669 personene som ble uteksaminert fra PHS sommeren 2016, sto ved årsskiftet kun 345 av dem med jobb i politiet. Kun 60 av disse – under ti prosent – hadde fast jobb. Men i 2017 skal det bli andre boller.

I Justis- og beredskapsdepartementets årlige tildelingsbrev til Politidirektoratet (POD), understrekes det at:

«Politidirektoratet skal utarbeide en forpliktende plan slik at alle de som gikk ut av Politihøgskolen i 2016 som fortsatt står uten jobb i etaten er tilsatt i etaten innen 1.6.2017, samt en plan for tilsetting av de studentene som går ut fra Politihøgskolen i 2017».

Departementet legger videre til grunn at nye politistillinger «primært lyses ut som politibetjent 1 rettet mot nyutdannede».

Politidrømmen strandet

Om denne planen gjør at alle de uteksaminerte fra 2016-kullet har jobb til sommeren, får vi se i løpet av våren. Politidirektoratets forpliktende plan er ventet å komme i forbindelse med årets budsjett til politidistriktene, som vil være klart i løpet av mai.

Det er i hvert fall nok av ivrige nyutdannede som står klar til å begynne karrieren sin i politiet.

I november i fjor intervjuet Politiforum en rekke av de nyutdannede fra 2016-kullet som strevde med å få jobb i etaten. For mange av dem hadde politidrømmen strandet i helt andre jobber – som blant annet bankfunksjonær, begravelsesagent, hjemmesykepleier og fengselsbetjent. Frustrasjonen var stor for hver jobbsøknad som ikke bar frukter.

Men hvordan gikk det egentlig med de nyutdannede som ikke fikk brukt politiutdannelsen sin? Vi har snakket med ti av de vi intervjuet i fjor høst, for å høre om de har fått drømmejobben i etaten, eller om de fortsatt venter på å få sjansen i uniform.

Henriette Thiis-Evensen.
Henriette Thiis-Evensen.

Slik går det med studentene

Henriette Thiis-Evensen

Da: Jobbet som begravelsesagent

Nå: 40 prosent vikariat i sivil stilling

Stian Egge.
Stian Egge.

– Jeg har fått et vikariat i en sivil stilling på utlendingsseksjonen i Skien, fram til mai. Så nå har jeg en liten fot innenfor. Jeg har søkt politijobber i hele Norge, men uten hell. På den ene lista sto jeg innstilt som nummer 70 av 150. Det er litt demotiverende. Jeg er mindre optimistisk nå, selv om justisministeren lovet alle jobb innen 1. juni. Jeg tror ikke det kommer til å skje.

Stian Egge

Da: Jobbet som bankfunksjonær

Nå: Vikariat som politibetjent

– Jeg har fått et vikariat ut mai som politibetjent i Harstad. Det var ikke så lenge etter artikkelen at jeg fikk jobb, faktisk. Først fikk jeg dekke opp en pappapermisjon i Valdres, og rett før jul fikk jeg jobben i Harstad, gjennom en administrativ ansettelse. Det var en god julegave! Så får jeg se hvordan det går til sommeren.

Audhild Ulseth

Da: Jobbet som i Dyreparken i Kristiansand

Nå: Fast jobb som politibetjent

– Jeg har vært en av de heldige, og har fått fast jobb som politibetjent i Sør-Vest politidistrikt! Nå jobber jeg på Vindafjord lensmannskontor. I desember fikk jeg beskjed om at jeg fikk jobben, så begynte jeg nå i februar. Det er veldig deilig å ha fått jobb, og jeg er utrolig fornøyd med å ha kommet i gang med politikarrieren.

Benjamin Gulbrandsen

Da: Jobbet som vekter på kjøpesenter

Nå: Fast jobb som etterforsker

Ida Kokslien.
Ida Kokslien.

– Jeg har fått jobb. Nå jobber jeg på sentrum politistasjon i Stavanger, som etterforsker. Det er fast jobb, og jeg er veldig fornøyd med det. Jeg startet andre januar, og det føles veldig bra å være i gang. Det er et bra sted, med bra folk. Jeg er storfornøyd.

Ida Kokslien

Da: Jobbet i hjemmesykepleien

Nå: Jobber i hjemmesykepleien

– Jeg har søkt på mange jobber, men har dessverre ikke fått jobb enda. Men jeg har vært på ett intervju, så det er et lite framskritt om ikke annet. Jeg jobber fortsatt i hjemmesykepleien i Snertingdal. Jeg har hørt om flere som har fått jobb, så jeg får se. Jeg håper jo det ordner seg.

Martin Baard Haube

Da: Jobbet som badevakt

Nå: Vikariat som politibetjent

Heidi Lie.
Heidi Lie.

– Jeg har vært så heldig å få jobb på Balsfjord lensmannskontor i Troms, til og med juni. Jeg begynte i midten av januar, og det er deilig å endelig få brukt utdannelsen sin. Jeg er veldig fornøyd akkurat nå! Etter at vikariatet mitt går ut, vet jeg ikke hva som skjer, men jeg er veldig spent. Det virker jo veldig positivt her.

Heidi Lie

Da: Jobbet i omsorgsbolig i Drøbak

Nå: Politibetjent i Bergen

Ingrid Hoseth.
Ingrid Hoseth.

– Jeg har fått jobb i Bergen, på Fana politistasjon. Jeg begynte i februar. Det ordnet seg heldigvis til slutt!

Ingrid Hoset

Da: Jobbet i skobutikk

Nå: Engasjement i Kripos

– Jeg fikk jobb som følge av artikkelen i Politiforum! Jeg sa i intervjuet at jeg ville starte i politijobb på dagen. Det var det noen sjefer her som oppfattet, og noen dager etter artikkelen fikk jeg en telefon. Nå har jeg et engasjement i Kripos fram til august 2017. Jeg er utrolig fornøyd og utrolig takknemlig hver eneste dag når jeg kommer på jobb. Men jeg tar det ikke for gikk. Jeg er ikke på trygg grunn enda.

Heidi Haugerud

Da: Jobbet i bokhandel

Nå: Jobber i bokhandel

Elise.
Elise.

– Jeg jobber fortsatt i bokhandel. Siden sist har jeg søkt på 23 jobber, og var på ett intervju i desember. Det har kommet mange flere stillinger å søke på etter jul, så det virker som at det har løsnet litt. Samtidig virker det ikke som at stillingene som lyses ut er myntet på nyutdannede. Jeg håper å få politijobb i løpet av året. Jeg er mer optimistisk nå enn da.

Elise

Da: Jobbet som fengselsbetjent

Nå: Vikariat som etterforsker

– Jeg har blitt administrativt tilsatt i Nordland politidistrikt, som politietterforsker. Foreløpig har jeg jobb ut april. Det føles veldig bra å få en fot innenfor, og jeg er utrolig glad for å få jobbe som politi. Jeg håper jeg får fortsette i stillingen jeg har her. Jeg tror det blir lettere nå som jeg har begynt å få erfaring fra etaten.