Mer hatkrim etter 25. juni-terror – færre trusler mot enkeltpersoner

Den registrerte hatkriminaliteten i pride-måneden juni har økt etter terroren 25. juni 2022. Men over halvparten av sakene dreier seg om tyveri og skadeverk på regnbueflagg.

FLAGG OG PARADE: Bilde fra Prideparaden i 2017.
Publisert

– I flaggsakene hvor vi har en mistenkt, ser vi at de oftest er mindreårige eller unge voksne, skriver Tarje Lindberg Gulbrandsen, leder av Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet, i en epost til Klassekampen.

Oslo politidistrikt opplyser til Klassekampen at antall trusler rettet mot enkeltpersoner eller pride har vært færre i år enn i fjor.

Samtidig har de registrert 68 straffesaker som omfatter hatkriminalitet motivert av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk i juni måned. 

Antallet hatkrimsaker mot skeive i pride-måneden nasjonalt var 107, inkludert tallene fra Oslo.

Nivået på hatkrimsaker rettet mot skeive er omtrent det samme som i fjor, da det var 62 saker, men en markant økning fra juni 2022, da det ble registrert 16 saker i Oslo og 39 nasjonalt.

Gulbrandsen utelukker ikke at økningen kan skyldes en økt bevissthet etter terrorhendelsen mot skeive i Oslo 25. juni 2022.

– Det er uklart om økningen tilsier at det i samfunnet er en økt bevissthet om å anmelde eller tipse politiet, noe som er bra for å avdekke mørketall, eller om det innebærer at det har vært flere hendelser.

Powered by Labrador CMS