HJEMMEL I LOV: En trafikkontroll under prøveprosjektet må føre til et tilbud om kvittering til den som er stoppet. Likevel viser tall at ikke alle takker ja.

Én av fire takker nei til politiets kvittering

Det viser tall NRK har hentet inn etter én og en halv måned med testing av kvitteringsordningen.

Publisert Sist oppdatert

Siden starten av desember har sentrum politistasjon i Oslo deltatt i prøveprosjektet om kvitteringsordning. Det vil si at folk som kontrolleres av politiet får en lapp der informasjon om kontrollen blir skrevet.

Kvitteringen beskriver sted, klokkeslett, dato, hvem som blir kontrollert, tjenestenummer på politibetjenten som utførte kontrollen og avkrysningsmuligheter for hva slags lov kontrollen er begrunnet i.

Tall NRK har hentet inn fra politiet viser at 791 personer er blitt kontrollert siden oppstarten av prøveprosjektet. Av disse har 188 valgt å ikke få en kvittering.

Altså takker nesten én av fire nei til en slik kvittering.

Tallene viser også at de aller fleste i denne perioden, 500 personer, er stoppet fordi politiet har brukt lovens bestemmelser om ro og orden.

Ordningen ble satt i gang etter flere diskusjoner om at folk føler seg diskriminert av å bli stanset av politiet, blant dem personer med minoritetsbakgrunn.

Prøveordningen foregår til september 2023 og skal da evalueres eksternt.

Powered by Labrador CMS