AVGA FORKLARING: Fornærmede Kevin Winnes Simensen (t.v.) avga forklaring under rettssaken mot den voldstiltalte polititjenestemannen i Kongsberg onsdag. Her sammen med sin bistandsadvokat Morten Kjensli.

KONGSBERG-SAKEN

Fornærmede oppfattet ikke at det var politi han kjempet mot

Mannen som ble lagt i bakken av en politibetjent på Kongsberg, sier han ikke oppfattet at han ble pågrepet av politiet. I retten kom det fram at han hadde blitt pågrepet tre ganger tidligere.

Publisert Sist oppdatert

– Opplevelsen min av hele situasjonen var at jeg ble overfalt. Jeg registrerte bare at det var noen som tok tak i armen min, og sa noe sånt som «ikke rør meg» og dro den til meg. Så ble jeg slengt i bakken, sa Kevin Simensen i Buskerud tingrett i dag.

I sin forklaring sier Simensen at han ikke forsto at det var politiet han havnet i basketak med, før han og politiet endte opp på gresset mellom Esso-stasjonen og bilveien like ved.

Da hadde det gått nesten ett minutt siden Simensen først ble lagt i bakken, og senere sprayet med pepperspray og slått med knyttnever og batong.

– Det var det jeg reagerte på, i hele denne sekvensen her. Hva i all verden er det som skjer? Hvorfor går det så fort? sa Simensen.

– Prøvde å avverge skade

Fornærmede oppfattet på et tidspunkt at politibetjenten, som han fortsatt ikke oppfattet var politi, tok fram batongen. På overvåkningsvideoen ser man at Simensen blir slått med batong, før han løper etter poliitbetjenten, som rygger mot gresset.

– Det eneste jeg tenkte var at jeg måtte prøve å minske skaden den ville påføre meg. Derfor gikk jeg inn mot slaget, for å ikke bli truffet av tuppen. Jeg vet at tuppen av batongen har mest moment, sa Simensen.

Han husket ikke å ha møtt politiet på utestedet de var på tidligere, slik den tiltalte politibetjenten selv sa under sin forklaring.

Under forklaringen kom det fram at Simensen hadde blitt pågrepet av politiet tre ganger tidligere, blant annet av bevæpnet politi med MP-5 og skjold - pågripelser som ifølge fornærmede ikke hadde noe med ham å gjøre.

– Jeg ble frikjent for alle, sa han.

Ifølge en forklaring som Simensen tidligere hadde avgitt for Spesialenheten og som polititjenestemannens forsvarer, advokat John Chr. Elden, konfronterte ham med, skal 16 bevæpnede polititjenestemenn ha deltatt ved den ene pågripelsen.

Først på fest

Foranledningen til hendelsen på Esso-stasjonen på Kongsberg var at Simensen og kameratene hans hadde vært på fest, og senere dro på byen.

På et utested gikk Simensen etter eget sigende ut for å lufte seg, og gikk så langt ut at han måtte forbi dørvakten for å komme inn igjen. Deretter oppsto det ifølge Simensen en diskusjon hvor han opplevde å ikke få noen god grunn for at han ikke slapp inn igjen.

Senere gikk Simensen til Esso-stasjonen for å ta taxi hjem, hvor han så vekteren snakke med politiet.

– Jeg mener å huske å ha sett vekteren først, at han sto der med politiet. Vi gikk bort til politiet, fordi han sto og pekte på oss. Vi ville finne ut hva som var galt, hva som var greia, sa Simensen.

– Ikke kastet ut

På spørsmål fra Elden om han ble kastet ut fra utestedet, svarte Simensen dette:

– Jeg gikk ut og fikk ikke komme inn igjen.

Elden viste deretter til et tidligere avhør hos Spesialenheten for politisaker hvor Simensen skal ha sagt at han ble kastet ut.

– Det er vanskelig å huske nøyaktig. Sånn jeg husker det, gikk jeg for langt ut, og kom ikke inn igjen, sa Simensen.

– Truet du dørvakten? spurte Elden.

– Nei.

– Dørvakten gikk til politiet og begynte å snakke om deg, reagerte du på det?

– Nei.

Men Simensen erkjente at han reagerte på at vekteren i dialog med politiet pekte på ham.

— De slo ham jo

Etter at Simensen hadde forklart seg, var det fornærmede nr 2s tur. Politibetjenten er tiltalt for også å ha slått Kristian Pablo Teigen to ganger med batong. Dette skjedde etter at Teigen løp inn i situasjonen og først ble stanset av to polititjenestemenn, trakk seg tilbake og på ny løp mot politifolkene.

— Da sier politiet at jeg skal trekke meg tilbake, og det gjør jeg jo. Men jeg ser jo øya på Kevin…og de slår ham jo, sa Teigen i retten.

Han svarer senere på direkte spørsmål fra Elden at han ikke greier å huske om han fikk pålegg fra politiet om å trekke unna. Men han regner med det.

Etter å ha blitt slått med batong to ganger, setter han seg på huk og rekker hendene i været.

Powered by Labrador CMS