Enighet om statsbudsjettet - men ingen nye frie penger til politiet

Ap, Sp og SV bekreftet enighet om statsbudsjettet søndag morgen. Budsjettforliket gir ikke noe mer frie driftsmidler til politiet i 2024.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap) og SV-leder Kjersti Bergstø presenterer budsjettenighet i Vandrehallen på Stortinget.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap) og SV-leder Kjersti Bergstø presenterer budsjettenighet i Vandrehallen på Stortinget.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringspartiene og SV er enige om en budsjettavtale som blant annet øker minstesatser for en rekke trygdeordninger og innfører gratis SFO for tredje trinn.

– Vi har landet et trygt og ansvarlig budsjett sammen, innledet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonferanse søndag formiddag.

Forhandlingene om neste års statsbudsjett har pågått siden mandag 13. november, og søndag formiddag varslet regjeringen at de har kommet til enighet med SV.

Endringene de tre partiene har kommet til enighet om, innebærer blant annet økning i barnetrygden, økt studiestøtte, rekrutteringstilskudd til Helse Nord og økt låneramme i Husbanken.

Lite til politiet

Oversikten over endringene i statsbudsjettet viser at det ikke blir flere frie driftsmidler til politiet i neste års budsjett, bare dager etter at Politiets Fellesforbunds (PF) leder Unn Alma Skatvold slo fast at etaten allerede er på felgen.

– Grunnberedskapen i politiet må styrkes, sa Skatvold og advarte mot at Norge er på vei mot «svenske tilstander».

Den eneste økningen politiet får på budsjettkapitlet 440, som er de pengene som fordeles til Politidirektoratet, politidistriktene og særorganene, er 5 millioner kroner  til nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet.

– Vi har de siste årene sett en økende grad av hatkriminalitet. Dette er kriminalitet som begrenser menneskers frihet og kan skape dype sår som folk bærer med seg hele livet. Derfor er jeg glad for at vi nå styrker kampen mot hatkriminalitet, sier stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland (SV).

Styrker domstoler og fengsler

I 2024 får politiet to milliarder kroner mer enn i 2023, men 1,5 milliarder av dette skal brukes til å opprettholde dagens aktivitetsnivå.

«Å opprettholde dagens nivå kan jo hverken beskrives som mer satsning, økning, eller styrkning?» skrev PFs analytiker Dag Arne Thoresen i en kronikk om hvor det blir av pengene i politiet.

«Min analyse er at disse milliardene allerede er spist opp, og at vi må forvente fortsatt nedbemanning av politistillinger i 2024», konkluderte Thoresen.

For justissektoren, er de øvrige endringene disse, viser SVs oversikt:

  • 40 millioner kroner til styrking av domstolene.
  • 40 millioner kroner til økt bemanning i fengslene (inkludert 5 millioner til Bretvedt).
  • 7 millioner kroner til organisasjoner som RøverRadioen, Wayback og Musikk i fengsel, med flere.
  • 2 millioner kroner til spesielle rettshjelptiltak.
  • 1 million kroner til rosa kompetanse - justis.

---

3. desember klokka 14.30: Artikkelen er oppdatert med en presisering om at 5 millioner kroner øremerket nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet, er en del av politiets driftsbudsjett på budsjettkapitlet 440 i statsbudsjettet. Artikkelen er også oppdatert med et sitat fra SVs  Andreas Sjalg Unneland.

Powered by Labrador CMS