Lars Kolberg fra Likestillings- og inkluderingsombudet under Mangfoldskonferansen 2014.

– Mangfold i politiet er en styrke

Lars Kolberg fra Likestillings- og inkluderingsombudet (LDO), mener politiet har blitt bedre på å se mangfold som en fordel.

Publisert Sist oppdatert

Det var blant Kolbergs budskap som foredragsholder under årets Mangfoldskonferanse, arrangert av Politiets Fellesforbund (PF) og Politidirektoratet (POD) etter initiativ fra PFs likestillings- og mangfoldsutvalg.

– Før var det en styrke å være lik i politiet. I dag anerkjenner politiet åpenbart mangfold som en styrke, sa Kolberg til forsamlingen.

Blant deltakerne var politidistriktenes likestillings- og mangfoldskontakter, PFs lokaltillitsvalgte og flere politimestere. Konferansen, tidenes første, ble åpnet av PF-leder Sigve Bolstad og PODs HR-direktør Karin Aslaksen.

– Mangfoldsarbeid handler om å forankre holdninger, kultur og fokus fra topp til tå, sa Bolstad.

– Erfaring fra egen etat og andre etater viser at mangfold ikke kommer av seg selv. Vi har fortsatt lang vei å gå før vi kan si at vi har en etat med tilstrekkelig mangfold, sa Aslaksen.

Møte i moskeen

Innledernes budskap gjenspeilet seg i konferansens tittel «Ingenting kommer av seg selv». Selve konferansen fikk en trang fødsel etter at den flere ganger ble utsatt, men når den først gikk av stabelen, var det - selvfølgelig - med et mangfoldig program.

Erik Andersen fra Oslo politidistrikt snakket om mangfoldsarbeid i praksis. Politispesialisten har brukt mye tid på å opprette en dialog med muslimske miljøer i Oslo, og da spesielt rettet mot moskeene.

– Skal vi løse utfordringene vi har i dag, må vi spille på lag. Å vite om hverandre og ha kunnskap om hverandre, er helt avgjørende. Jeg går ikke til moskeen for å få informasjon, jeg går til moskeen for å gi informasjon. Jeg gir informasjon om hva politiet i Norge er, på et helt enkelt grunnlag, forklarte Andersen.

Han understreket viktigheten av å ha en naturlig tilstedeværelse i miljøet, og ikke bare komme som politimann når noe hadde gått galt.

– I samarbeidet har jeg lagt vekt på å bli kjent med hele mennesket. Jeg kan ikke bare prate om meg selv og politiet. Jeg kaller det kaffepraten.

Andersens innfallsvinkel har ført til at moskeene og imamene nå tør å bruke politiet.

– Det jeg har gjort de siste fem årene, og gjentatt ofte, er hva politiet gjør, hva moskeene bør gjøre, og hva foreldrene må gjøre. Nå gjør de aktiviteter som var helt ukjente for noen år tilbake, og de spiller på lag med oss. Jeg hadde aldri drømt om at jeg kom til å spille sandvolleyballkamp mot imamene på Mysen, fortalte Andersen, til humring fra salen.

Å bruke imamene og andre folk i moskeen har løst mange konflikter i Oslo.

– Jordal-miljøet i Oslo på 90-tallet, med balltre og slåsskamper, det er borte nå. Vår tilstedeværelse har i stedet ført til økt rekruttering til politiet fra muslimske miljøer.

Seksuell orientering

Dagens siste tema var seksuell orientering og politiet. Juristen Oddvar Thorbjørnsen tok ordet for å snakke om «Rosa kompetanse», et undervisningstilbud blant annet for politiet, som skal bidra til økt kunnskap om det å være lesbisk, homofil, bifil eller transperson i Norge

– Hvorfor skal politiet kunne noe om homofili? Politiet har en utstrakt kontaktflate med befolkningen generelt. Når jeg har vært ute i politidistriktene, har jeg sett at veldig mange har formålsparagrafen «alle skal behandles likt». Blir de det? Får alle det samme tilbudet? Det handler ikke om vond vilje, men om bevisstgjøring. Det kan hende at man må endre litt på måten man snakker med folk på, sa Thorbjørnsen.

De to siste foredragsholderne, tok temaet videre. Åsmund Ebbestad, som i Politiforum i fjor høst fortalte om det å være homofil politistudent, snakket om tiden etter reportasjen.

– Jeg håper reportasjen kan bidra til at det blir enklere for alle å være den de er, for det spiser utrolig mye fokus og energi når du hele tiden må skli inn i en rolle hvor du ikke er deg selv. Under politipraksisen hadde jeg mange fine samtaler og diskusjoner om temaet. En kollega sa til meg: Det er ikke mulig for meg å ha fordommer mot homofile nå som jeg kjenner deg, Åsmund. Og homofile finnes overalt, også i politiet.

Åsmunds far, Dag Ingvald Ebbestad, er politistasjonssjef i Drammen. Han stilte opp i fjorårets homoparade i Oslo for å støtte sønnen. Under Mangfoldskonferansen fortalte han om hvordan han opplevde det.

– Til å begynne med sa jeg at jeg skulle gå i den «regnbueparaden», det synes jeg var litt finere, sa Ebbestad senior, og ble møtt med latter.

– Jeg hadde mange tanker rundt å gå i homoparaden. En av tankene var at jeg skulle gå i politiuniform midt inne blant alle de homofile. Jeg lurte veldig på hvordan jeg kom til å reagere på det. Men da jeg kom dit og fikk hilse på alle de flotte kollegaene som skulle gå i paraden, glemte jeg dette, fortsatte han.

PF-leder Sigve Bolstad på Mangfoldskonferansen 2014.
Powered by Labrador CMS